Primăria Alba Iulia scapă în instanţă de o corecţie financiară pe un proiect cu finanţare europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corecţia financiară s-a aplicat pe proiectul de modernizare a DN 74 A, la ieşirea din Alba Iulia
Corecţia financiară s-a aplicat pe proiectul de modernizare a DN 74 A, la ieşirea din Alba Iulia

Judecătorii Tribunalului Alba au stabilit că procesul verbal de constatare a neregurilor financiare pe proiectul de modernizare a DN 74 A de către angajaţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice sunt nefondate şi neîntemeiate.

Proiectul cu finanţare europeană pe care ofiţerii de control şi evaluare din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice au trasat corecţia financiară se referă la modernizarea DN 74, la ieşirea din municipiul Alba Iulia spre oraşul Zlatna şi Munţii Apuseni. Specialiştii Ministerului au susţinut că Primăria a impus nejustificat criterii de calificare şi selectie subcontractorilor, sustinând că acest lucru putea fi aplicat doar ofertanţilor, când a fost vorba de dirigenţia de şantier. Cirecţia financiară este de aproximativ 700.000 de lei.

Primăria a atacat decizia în instanţă. Judecătorii de la Tribunalul Alba au stabilit că atât procesul verbal de constatare a neregurilor financiare cât şi decizia prin care s-a respins de către Minister  contestaţia administrativă sunt nefondate şi neîntemeiate. Astfel, a fost anulată şi corecţia aplicată, care s-a ridicat la câteva sute de lei. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia. 

Reprezentanţii Primăriei susţin că speţa, se regăseşte şi în alte proceduri de achiziţie pentru care administraţia locală a primit corecţii aflate pe rolul instanţelor. „Nu contează suma imputată, în acest caz fiind una derizorie, ci principiile aplicării acestei corecţii similare cu alte situaţii invocate de auditori. Aceste exemple de anulare a corecţiilor dovedesc clar caracterul nefondat şi deplin discutabil a motivaţiilor folosite de ofiţerii de control, nepriceperea şi necunoasterea legii de către cei desemnati sa facă aceste controale. Nu vreau să insist mai mult, dar sunt sigur că toată lumea înţelege efectele negative“, susţine primarul Mircea Hava. 

Corecţii financiare de 6,3 milioane de euro pe proiecte cu fonduri europene

Primăria Alba Iulia are de suportat şi corecţii financiare de 28,7 milioane lei (6,3 milioane de euro) în cazul a opt proiecte de investiţii finanţate din fonduri europene finanţate prin Programul Operaţional Regional. Proiectele vizate de corecţiile Direcţiei de Control din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale sunt cele referitoare la modernizările efectuate în Cetate, respectiv la reparaţiile pe drumurile naţionale de acces în oraş. Suma de achitat reprezintă mai mult de 10 procente din valoarea totală a proiectelor, de aproximativ 217 milioane de lei, inclusiv TVA (circa 50 milioane de euro).

Beneficiarii de fonduri europene care vor să atace în instanţă corecţiile financiare încasate pe proiecte cu finanţare europeană trebuie să se înarmeze cu răbdare. Procesele  poate dura şi patru ani. (Articol scris de Nicu Neag).

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite