Primăria Alba Iulia împrumută de la bănci peste 26 de milioane de lei pentru finanţarea proiectelor blocate de corecţiile din fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din împrumut va fi folosit pentru punerea în valoare a laturii de Vest a Cetăţii
O parte din împrumut va fi folosit pentru punerea în valoare a laturii de Vest a Cetăţii

Proiectele cu fonduri europene bagă Primăria Alba Iulia în datorii. Pentru a putea suporta financiar lucrările de investiţii, , până când vor veni banii europeni,  administraţia locală vrea să ia un împrumut de  26,5 milioane de lei de la bănci.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, banii ar acoperi contribuţia de la bugetul local pentru 5  proiecte cu finanţare europeană care sunt în derulare. Este vorba de amenajarea căilor de acces, a iluminatului public şi a mobilierului urban din interiorul Cetăţii, punerea în valoare a laturii de Vest a Cetăţii şi a Parcului Dendrologic de pe Valea Popii, finalizarea lucrărilor la principalele cai de acces în oraş dinspre Cluj Napoca şi Munţii Apuseni. Cea mai mare sumă, de 10,6 milioane de lei, ar urma să fie folosită pentru interiorul fortificaţiei de secol XVIII.

Împrumut pe 10 ani

„În cursul zilei de ieri, 12 februarie, s-a trecut la deschiderea ofertelor primite de la doi operatori economici, respectiv instituţii bancare. În perioada următoare se va trece la evaluarea ofertelor urmând să se determine oferta cea mai avantajoasă pentru nevoile municipiului“, susţin reprezentanţii Primăriei.


Suma urmează să fie rambursată în cel mult zece ani, în sistem revolving, cu trageri succesive în funcţie de nevoile beneficiarului. Gradul de îndatorare al administraţiei locale este acum de 18,02%, din limita admisă de 30%. 

„Am analizat motivele care legitimează acest împrumut şi suntem convinşi că doar din resurse proprii nu am putea face faţă acestui volum de investiţii în 2013. Cu toţii cunoaştem rigoarea mecanismelor de finanţare europeană în care ţi se cere să participi la timp şi în care pe deasupra mai eşti şi taxat pe nedrept. Vrem să fim pregătiţi pentru orice şi să ducem la bun sfârşit ceea ce am promis. Sperăm să putem finaliza cât mai curând această procedură pentru ca obligatiile contractuale să se poată respecta în relaţia cu constructorii. Această infuzie de bani previne falimente, garantează locuri de muncă şi consum local. Dincolo de faptul că, odată plătiţi, putem solicita urgent rambursuri cu care să achităm din valoarea creditului sau să completăm investiţii importante în Oarda, Bărăbanţ, Partoş şi alte cartiere.”, a declarat primarul Mircea Hava.

Corecţii financiare de 28,7 milioane de lei, datorii de 10,3 milioane lei

Aluzia de „taxare pe nedrept“, la care face referire primarul, are legătură cu corecţiile financiare de 28,7 milioane lei (6,3 milioane de euro), în cazul a opt proiecte de investiţii finanţate din fonduri europene finanţate prin Programul Operaţional Regional. Proiectele vizate de corecţiile Direcţiei de Control din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale sunt cele referitoare la modernizările efectuate în Cetate, respectiv la reparaţiile pe drumurile naţionale de acces în oraş. Suma de achitat reprezintă mai mult de 10 procente din valoarea totală a proiectelor, de aproximativ 217 milioane de lei, inclusiv TVA (circa 50 milioane de euro)

În plus, ca efect al unei Ordonanţe de Urgenţă a Executivului, administraţia  locală din Alba Iulia trebuie să achite 85 la sută din sumele datorate firmelor care au furnizat bunuri, servicii şi au executat lucrări publice. Termenul: sfârşitul lunii martie.  În caz contrar se va  trezi cu conturile blocate. La finele lunii ianuarie, datoriile erau de de 10.334.087 lei. Executivul Primăriei mizeză pe recuperarea sumelor de bani pe proiectele cu finanţare europeană, dar şi pe încasările la bugetul local din taxe şi impozite. (Articol scris de NICU NEAG)
 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite