Ministrul Apărării: spaţiile din Cetatea Alba Iulia ocupate de fosta unitate de vânători de munte, cedate Primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădiri ale armatei din Cetatea Alba Iulia
Clădiri ale armatei din Cetatea Alba Iulia

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa a declarat, luni, la Alba Iulia, că este de acord cu restrângerea activităţii din clădirile armatei din Cetatea Alba Carolina şi cedarea unor spaţii administraţiei locale. În imobilele vizate, reprezentanţii administraţiei locale intenţionează să amenajeze spaţii de interes public.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa a declarat, luni, la Alba Iulia, că este de acord cu restrângerea activităţii din clădirile armatei din Cetatea Alba Carolina şi cedarea unor spaţii administraţiei locale. În imobilele vizate din Cetatea Alba Carolina, reprezentanţii administraţiei locale intenţionează să amenajeze spaţii de interes public.

”Eu sunt un om care provin din administraţia locală. Am mai avut această discuţie cu domnul primar. Sunt de acord ca acea cazarmă din Cetate, care este dezafectată, să o transferăm Consiliului Local, sigur cu condiţia ca acea clădire unde funcţionează Batalionul de Geniu să fie reabilitată de către primărie pe exterior pentru ca, din punct de vedere architectural, Cetatea să se prezinte într-o concepţie unitară şi să răspundă exigenţelor arhitecţilor care s-au ocupat de reabilitarea acesteia”, a declarat Ministrul Apărării, Mircea Duşa. Clădirile care vor fi cedate Primăriei Alba Iulia provin din fosta unitate de vânători de munte, desfiinţată în urmă cu câţiva ani, aflată lângă Poarta a III a Cetăţii. 

Duşa a precizat că a mai auzit declaraţii prin presă că armata trebuie să iasă din municipiu, dar nu este de acord cu această afirmaţie. “Nu, armata este o instituţie de bază a statului român, este o importantă instituţie din sistemul de securitate şi acolo lumea aceasta mai complicată din punct de vedere politico-militar; chiar instituţia militară devine una foarte importantă şi cred că trebuie să existe militari şi unităţi militare în municipiul Alba Iulia, dar facem şi noi eforturile necesare ca din punct de vedere arhitectural. Cetatea să se prezinte cum trebuie. Cedăm acea cazarmă care este dezafectată şi continuăm să avem clădire care este destinată cazarmei batalionului”, a adăugat ministrul Apărării Naţionale.

Discuţie între primarul Mircea Hava şi ministrul Mircea Duşa pe tema spaţiilor din Cetate

image

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a solicitat de mai multe ori Ministerului Apărării Naţionale (MApN) să mute unităţile militare, ce funcţionează încă în Cetatea Alba Carolina, la marginea oraşului. În vară, primarul a declarat că va cere şi desfiinţarea depozitului de muniţie ce există de peste 60 de ani „în mijlocul oraşului”. Clădirile Unităţii Militare din zona Porţii a III-a a Cetăţii au fost cerute de reprezentanţii administraţiei locale în repetate rânduri armatei, însă, de fiecare dată, răspunsul primit a fost negativ, din considerente de interes naţional.

„Avem depozit de muniţii în oraş. Dacă nu au nimic înauntru decât nişte gloanţe de puşcă, nu ştiu. Armata e în mijlocul cetăţii, nu-şi mai are locul acolo. Planul nostru de urbanism general e avizat. E gata. El a fost avizat şi de către MApN. Acum, după ce l-au avizat, vin şi mai spun că mai trebuie încă un aviz. Nu este normal ca în mijlocul oraşului să existe un depozit de muniţie. Voi cere desfiinţarea acelui depozit, să îl ducă altundeva. Mai sunt 50-60 de oameni acolo. Nu avem nicio problemă cu ei. Dar la orice sistem pe care îl facem, noi trebuie să ţinem cont de ei. E un lucru care nu mai ţine. Unităţile militare sunt la marginea oraşelor. Nu poţi să ai sute de hectare pentru zece soldaţi care aleargă unul după altul”, a declarat primarul Mircea Hava, în iulie.

FOTO VIDEO Cetatea Alba Carolina, redeschisă în toată splendoarea după cel mai mare proiect de restaurare din România

FOTO VIDEO Cum a devenit Cetatea Alba Iulia minunea Transilvaniei. Secretele unui proiect de 50 de milioane de euro

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite