Localnicii din Rimetea îngroapă iarna la „Înmormântarea Fărşangului“ FOTO - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înmormântarea Fărşangului la Rimetea
Înmormântarea Fărşangului la Rimetea

Localnicii din comuna Rimetea, judeţul Alba, participă sâmbătă la unul dintre cele mai spectaculoase şi mai vechi obiceiuri de primăvară din Transilvania, „Înmormântarea Fărşangului”.

Feciorii din sat, îmbrăcaţi în costume hilare, umblă prin sat într-un alai grotesc pentru a îngropa iarna. „Înmormântarea Fărşangului” semnifică şi sfârşitul perioadei de distracţie, dinainte de postul Paştelui.

Se alungă spiritele rele


Alaiul seamănă cu o înmormântare, dare are în frunte un mire şi o mireasă, alături de ei stând muzicanţi, haiduci care pocnesc din bice, bocitoare, beţivi sau copii îmbrăcaţi în costume care mai de care, de la cerşetori, clovni şi drăcuşori până la macabra Moarte.  În mijlocul tuturor se află un sicriu, tractat de un măgăruş, în care este închisă iarna, în mod simbolic.

Cortegiul  străbat întreg satul, în pocnetul bicelor, iar copiii mascaţi îi mâzgălesc pe toţi cei care stau pe margine şi se uită. Nimeni nu scapă de mâzgăleală, iar cei care fug sunt alergaţi până când sunt prinşi. La final, oamenii din alai şi sătenii sparg sicriul cu lovituri de bâtă şi îl aruncă în bazinul cu apă din centrul localităţii. În sicriu se află o păpuşă de paie care semnifică iarnă. Obiceiul spune că astfel sunt alungate spiritele rele. Odată cu înmormântarea Fărşangului se îngroapă şi anul vechi, cu toate relele sale şi se lasă loc noului an, în speranţa că acesta va fi mai bun. Sărbătoarea se încheie, seara, cu Balul Fărşangului, ultima petrecere înaintea începerii Postului Paştelui.

Înmormântarea Fărşangului la Rimetea

Click pe poză pentru galerie foto

În fiecare an, obiceiul este urmărit de pe margine de sute de turişti, majoritatea veniţi din Ungaria. Rimetea are aproximativ 1.200 de locuitori, din care peste 90 la sută sunt de etnie maghiară. Obiceiul a fost preluat de comunitatea maghiară din Rimetea de la saşii ardeleni care locuiau odinioară în satele învecinate. De altfel şi numele este de provenienţă germană, de la termenul Fasching (carnaval). Are o vechime de peste 300 de ani.

Satul-muzeu

Rimetea este situată la poalele Pietrei Secuiului, un masiv din Munţii Trascăului. Se ajunge pe drumul judeţean care leagă oraşul Aiud din Alba cu comuna Buru din Cluj. Accesul este facil având în vedere că drumul a fost recent modernizat,

Localitatea este renumită pentru faptul că soarele răsare de două ori, datorită muntelui: o dată de o parte a masivului, iar după câteva ore de cealaltă parte. Satul este un adevărat muzeu în aer liber, în 1999 primind premiul „Europa Nostra“ pentru conservarea caselor tradiţionale, construite după modele medievale germane.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite