Instrumente de apărare ale organismului uman. Cum acţionează căscatul, strănutul sau sughiţul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organismul uman deţine mai multe instrumente de autoapărare în faţa unor factori externi, pe care le pune în ”acţiune” ori de câte ori este nevoie.

Câteva dintre cele mai obişnuite gesturi care sunt încadrate în această categorie sunt strănutul, căscatul, întinderile de dimineaţă, tresăritul, etc.

Căscatul: Căscatul normal apare în oboseala sistemului nervos sau în plictiseală, marcând de obicei nevoia de destindere, de somn. Se însoţeşte de obicei cu o scădere a tonusului muscular, care începe cu cel al orbicularului pleoapelor (pleoapele cad şi ochii se închid fără voie) şi cu al muşchilor cefei (capul nu poate fi ţinut drept şi cade în fată) făcând ca omul să caşte, să moţăie, să picoteze, să cadă de somn. Survine adesea după o încordare nervoasă sau fizică prelungită, după o muncă repetată, monotonă, stereotipă, fără variaţii

Strănutul: Este un act reflex declanşat de excitaţii cu punct de plecare nazal şi constând dintr-o expiraţie forţată. Cu alte cuvinte, este un proces semi-autonom de curăţire a căilor respiratorii ca reacţie la pătrunderea unor particule iritante în acestea. Este caracterizat de expulzarea convulsivă a aerului din plămâni. Poate fi provocat de aerul umed sau rece, inspirarea gazelor toxice sau a fumului, praf, depunerile pe căile respiratorii cauzate de boli respiratorii etc. Întrucât prin intermediul strănutului din aparatul respirator sunt eliminate substanţe toxice, neprielnice organismului, acesta poate purta şi agenţi patogeni. 

Întinderile de dimineaţă: Întinderile lucrează muşchii, refac fluxul de sânge şi îmbunătăţesc starea de spirit. Instinctiv, oamenii se întind cu scopul de a pregăti corpul pentru sarcinile fizice din timpul zilei. 

Sughiţurile: Când se mănâncă foarte repede şi se înghit bucăţi mari de mâncare sau pur şi simplu are loc o supraîncărcare a organismului, nervul pneumogastric se poate irita. Această reacţie este în strânsă legătură cu stomacul şi diafragma. Rezultatul este o portie de sughiţ.

Tresaritul în timpul somnului: Acest fenomen este rezultatul faptului că atunci când un om este pe punctul să adoarmă, frecvenţa respiraţiei scade rapid, în timp ce pulsul încetineşte doar foarte puţin şi muşchii sunt relaxaţi. Creierul interpretează aceste evoluţii ca un pericol şi oferă un şoc organismului.

Pierderea memoriei: Se întâmplă de multe ori după apariţia experienţelor cele mai neplăcute. Creierul poate şterge literalmente cele mai cumplite momente din amintirile noastre.

Pielea de ”găină”: Funcţia primară a pielii de ”gaină” este de a reduce cantitatea de căldură pe care corpul o pierde prin porii pielii, ceea ce ajută apoi la o încălzire a organismului în condiţii climatice nefavorabile.

Lacrimile: În afară de a acţiona ca protecţie pentru membrana ochiului atunci când obiectele străine vin în contact cu ea, lacrimile servesc drept instrument de ”apărare emoţională”. Oamenii de ştiinţă cred că, în situaţii de stres, corpul creează o nouă sursă, puternică de iritare, în scopul de a distrage atenţia persoanei respective de la durerea cu care se confruntă în acel moment.

Citiţi şi:

 

FOTO Icoană descoperită neatinsă după un incendiu care a distrus locuinţa unor bătrâni din Apuseni

 

FOTO Apocalipsa din Apuseni. Culorile dezastrului de la Valea Şesei, barajul uriaş de steril al combinatului de cupru

 

DOCUMENT Infractorul de drept comun, aşa-zis „deţinut politic“, care îl acuză pe Augustin Lazăr. Cum a furat Ioan Muntean un pistol mitralieră

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite