Inculpaţi români şi turci, acuzaţi de contrabandă cu aur, trimişi în judecată de DIICOT Alba. Metoda ingenioasă prin care era adus metalul preţios din Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia, au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a şapte inculpaţi de constituirea unui grup infracţional organizat având ca scop săvârşirea unor infracţiuni de contrabandă cu bijuterii din aur aduse din Turcia.

Cercetările în acest dosar au durat aproape cinci ani, urmărirea penală fiind începută în decembrie 2013, când au avut loc 225 de percheziţii în 29 de judeţe, printre care şi Alba. Inculpaţii trimişi în judecată la Tribunalul Alba, în 31 august 2018, sunt Costea Gheorghe, Balkan Sedat, Olteanu Victoraş, Ciobanu Marian, Ciobanu Dumitru, Birol Fakic şi Petrache Ioan Daniel. Părţi civile în cauză sunt Administraţiile Financiare din Galaţi, Iaşi, Bucureşti şi Ploieşti, iar părţi responsabile civilmente două societăţi comerciale implicate în activitatea de contrabandă: Vardar Turizm SRL Constanţa, ce aparţine inculpatului Balkan Sedat şi Rotech Expert SRL Constanţa, aflată în procedură de insolvenţă.

La demararea actelor de urmărire penală anchetatorii au avut în vizor un număr de 91 de învinuiţi. Potrivit datelor făcute publice de DIICOT la momentul iniţial, această grupare, a fost constituită la iniţiativa învinuitului Balkan Sedat cetăţean turc, care deţine o firmă de transport internaţional de persoane, cu autocare, atât pe ruta Turcia-România cât şi pe alte rute internaţionale. Necesitatea constituirii acestei grupări, a rezultat din intenţia infracţională a unor mari vânzători de bijuterii din aur, din România şi Europa, de a primi fără a fi supuse unui regim vamal (taxe vamale şi accize), dar mai ales neevidenţiate şi nedeclarate către autorităţile fiscale ale statului, în vederea creării posibilităţii comercializării lor ”la negru”, cantităţi foarte mari de bijuterii din aur, care erau astfel nedeclarate şi vândute ulterior neînregistrat, respectiv nefiscalizat (fără TVA şi impozit pe profit), prin magazinele deţinute de mai multe societăţi comerciale din România şi alte ţări din Europa.

Imagine indisponibilă

Activitatea infracţională a grupării infracţionale organizate se realiza pe două paliere. Astfel, bijuteriile erau aduse din Turcia cu autocarele firmei aparţinând cetăţeanului turc, pe bază de comandă făcută de diferiţi bijutieri către membrii grupării sau direct în Turcia. După introducerea în ţară, bijuteriile erau depozitate/ascunse în spaţii special amenajate pentru disimulare, ulterior fiind distribuite unor cărăuşi, care folosindu-se de mai multe autoturisme special modificate în ceea ce priveşte constituirea unor spaţii disimulate, le transportau în România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia şi  Macedonia, către diferite magazine de bijuterii şi colectau sumele de bani aferente comenzilor. Toate autovehiculele folosite, chiar şi autocarele aveau spaţii confecţionate special, probabil că în Turcia, care se deschideau codat. După punerea contactului se apăsau butoane şi spaţiile se deschideau electric, fie în instalaţia de are condiţionat sau airbag, sub scaunele din faţă ale maşinii sau în alte părţi.

Imagine indisponibilă

Totodată, membrii grupării infracţionale desfăşurau şi o activitate inversă, de colectare a bijuteriilor declasate şi de transport în Turcia, la schimb pentru bijuterii noi sau contra cost iar în urma topirii lor erau folosite în procesul de producţie de către bijutierii turci. Această activitate era derulată, de asemenea, nu numai pe teritoriul României, ci şi pe teritoriul altor state (Serbia, Polonia, Ucraina, Austria, Italia, Ungaria, Germania, ş.a.). Anchetatorii au ridicat atunci aproximativ 60 kg. bijuterii din aur. Cea mai mare cantitate identificată la un transport intern a fost de aproximativ 20 kg. Paguba produsă bugetului de stat, calculate atunci, se ridica la 2,5 milioane de lei.

Citiţi şi:

 

Staţiunea Arieşeni se apropie de civilizaţie: investiţie de peste 9 milioane de lei pentru 8 km de canalizare şi construirea unei staţii de epurare

 

O nouă achitare după modificarea legii privind conflictul de interese. Un fost consilier local scapă de dosar pe motiv că fapta nu este prevăzută de lege

 

Ce este şi unde se depune o sesizare penală. Diferenţa dintre plângere şi denunţ

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite