Ghidul ”Smart City pentru Romania”, lansat de ministrul Comunicaţiilor la Alba Iulia
0Ministrul Comunicaţiilor, Delia Popescu, a lansat vineri, 2 decembrie, ghidul ”Smart City pentru Romania”. Cu această ocazie, la sediul Universităţii ”1 Decembrie 1918”, a fost prezentat proiectul pilot „Alba Iulia Smart City 2018”.
La eveniment participă ministrul Comunicaţiilor, Delia Popescu, primarul Mircea Hava, viceprimarii Gabriel Pleşa şi Paul Voicu, city managerul Nicolaie Moldovan, reprezentanţi din partea companiilor interesate de proiect, promotori şi vendori de soluţii smart, ai administraţilor locale, din mediul universitar, asociaţii profesionale, bloggeri.
Strategia Europa 2020 promovează oraşele inteligente prin investiţii în infrastructurile TIC şi în soluţii care să profite de avantajele legate de noile tehnologii şi de digitalizare pentru realizarea următoarelor obiective: îmbunătăţirea durabilităţii şi calităţii vieţii şi a muncii cetăţenilor şi a companiilor, optimizarea eficienţei şi accesibilităţii serviciilor, reducerea sărăciei, a ratei şomajului, e excluziunii sociale, a poluării şi a degradării mediului.
În acest context, Ministerul Comunicatiilor şi pentru Societatea Informaţională a propus pentru perioada 2016-2018 iniţierea proiectului pilot de transformare a Municipiului Alba Iulia într-un oraş inteligent – Alba Iulia Smart City 2018. Acest proiect se bazează pe dezvoltarea de parteneriate cu asociaţii, companii, institute de cercetare-dezvoltare, universităţi şi, nu în ultimul rând, voluntari. Proiectul se materializează în contextual celebrării Centenarului Marii Uniri.
Ministerul Comunicaţiilor lansează, cu această ocazie, spre consultare publică, Ghidul “Smart City pentru România” – un instrument de evaluare a comunităţilor şi un compendiu de bune practice internaţionale, soluţii şi tehnologii inteligente, care, aplicate la nivel local şi regional, pot transforma comunităţile în oraşe inteligente cu acces liber la produse şi servicii de calitate, cu sisteme de sănătate şi educaţie moderne şi cu administraţi publice transparente, care guvernează împreună cu cetăţeanul, transmit autorităţile iniţiatoare ale proiectului (Ministerul Comunicaţiilor şi Primăria Alba Iulia).
Ministrul Comunicaţiilor, Delia Popescu, a explicat conceptul “Smart City”: “Un oraş inteligent înseamnă un oraş mai inclusiv, care creează oportunităţi egale pentru toţi (…) Smart şi tehnologizat înseamnă mai educat, mai sănătos, mai puţin costisitor, mai implicat în tot ceea ce înseamnă procesul de administraţie publică, mai multe oportunităţi pentru mediul de afaceri şi cetăţean, beneficii ce se traduc prin îmbunătăţirea calităţii vieţii, o interacţiune mai uşoară şi prietenoasă a oamenilor, cu oraşul, cu mediul (…). Smart City este mai degrabă un process continuu (…), încurajează cetăţenii să fie mai active, mai participativi la viaţa comunităţii”.
Ministerul Comunicaţiilor îşi propune o abordare prietenoasă a identificării celor mai simple modalităţi de implementare a bugetului “Smart City” şi şi-a propus să acelereze procesul de implementare a soluţiilor inteligente în domeniile considerate de bază la nivelul comunităţii, prin încurajarea dialogului şi colaborării între administraţia publică şi industria de profil. “Alba Iulia reprezintă doar un model de operaţionalizare şi implementare a conceptului <Smart City>”, a spus ministrul.
Principalele obiective ale proiectului „Smart City” sunt, potrivit ministrului: aplicarea de tehnologii smart, precum transport public intelligent, interacţiunea deschisă şi transparentă a administraţiei publice locale cu cetăţenii săi, promovarea zonelor turistice locale şi regionale, monitorizarea traficului rutier, sisteme eficiente de furnizare a energiei electrice. Ministrul a explicat şi de ce a fost ales oraşul Alba Iulia pentru proiectul-pilot Smart City. A amintit de demersurile făcute pentru utilizarea tehnologiilor inteligente, printre care e-ticketing pentru transportul local şi a precizat că acestea trebuie completate cu alte aplicaţii şi interconectate. Prin aceste facilităţi, oraşul va deveni o atracţie pentru turişti şi investitori, potrivit ministrului.
Soluţiile smart aplicate la Alba Iulia ar urma să devină o referinţă şi pentru alte oraşe din România.
Vă reamintim că Orange România, împreună cu Primăria Alba Iulia au aprobat recent acordul de colaborare pentru proiectul pilot Alba Iulia Smart City 2018, prin care au fost propuse soluţii de digitalizare a oraşului. Conceptul de Smart City al Orange România vine ca răspuns la iniţiativa Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI) şi a avut în vedere Agenda Digitală pentru România 2020.