FOTO Baia de Arieş, oraşul cu şomaj de 60 la sută care trăieşte din pensiile foştilor mineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Baia de Arieş este un fost oraş minier din Munţii Apuseni, care mai trăieşte doar din amintiri. Cu o rată a şomajului de peste 60 la sută şi fără nicio perspectivă în viitorul apropiat, localitatea trăieşte aproape exclusiv din pensiile foştilor minieri.

Pe vremea regimului comunist, Baia de Arieş avea aproape 5.000 de locuitori. 2.000 dintre aceştia lucrau la fosta exploatare minieră, în timp ce alţi peste 1.000 de mineri erau aduşi din alte localităţi ale Munţilor Apuseni. Motivul principal al închiderii minei a fost tehnologia foarte veche utilizată, care a determinat acumularea unor datorii uriaşe. Incinta fostei exploatări miniere a fost ecologizată. Sunt 10 hectare de teren unde se pot face investiţii. Deocamdată nu a apărut nimeni interesat.

Singura fabrică din oraş este cea de confecţii, Arieşul Conf, unde lucrează 250 de muncitori, majoritatea femei. Celelalte locuri de muncă sunt în servicii, comerţ şi la instituţiile de stat, primărie şi şcoli. Conform unei hotărâri de Guvern din 1996, zona a fost declarată defavorizată, iar guvernanţii de atunci au decis ca oamenii să plătească doar 50% din cuantumul taxelor şi impozitelor locale. Această situaţie pune probleme mari administraţiei locale care nu poate să obţină un buget pentru investiţii. Oraşul nu îşi permite nici să plătească iluminatul public la o funcţionare completă. 

La Baia de Arieş, aurul a fost exploatat de primii colonişti saşi. Dezvoltarea zonei a depins exclusiv de industria mineritului. În anul 1325, Regele Carol Robert a instituit un privilegiu asupra domeniului minier de la Baia de Arieş, pe care l-a concesionat acelor colonişti saşi, care înfiinţaseră oraşul "Civitas Ovounberg". Dacă nu ar fi fost filoanele de aur şi de argint, Baia de Arieş ar fi rămas un sătuc cu puţini locuitori, care ar fi supravieţuit din cultivarea pământului şi din creşterea animalelor.

Citiţi şi:

Protestatarul singuratic din Baia de Arieş. Ziua a treia: „Trăiesc mai rău ca în junglă!“

Memoriu la Guvern pentru repornirea mineritului în Apuseni: 35 de primari solicită respectarea rezultatelor de la referendum

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite