Dosarul privind transportul local din Alba Iulia revine în actualitate: Poliţia întreabă Consiliului Local dacă se constituie parte civilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul STP Alba Iulia revine în actualitate după trei ani de la scoaterea de sub urmărire penală a 11 inculpaţi de către DNA. Dosarul disjuns şi transmis pentru cercetare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a ajuns în faza stabilirii prejudiciului. Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Alba solicită Consiliului Local Alba Iulia să decidă dacă se constituie parte civilă în cauză.

În dosarul iniţial de la DNA Alba Iulia au fost cercetate timp de aproximativ doi ani 11 persoane, reprezentanţi ai Primăriei Alba Iulia şi ai societăţii de Transport Public. În 29 iulie 2013, DNA Alba Iulia a decis scoaterea de sub urmărire penală a inculpaţilor şi închiderea dosarului. Eşecul procurorilor de la DNA de a trimite în instanţă acest dosar a avut ca efect ulterior plecarea acestora, inclusiv a şefului serviciului teritorial, la alte structuri de Parchet din Alba.

Prin rezoluţia de scoatere de sub urmărire penală, DNA Alba Iulia a decis să disjungă competenţa de soluţionare a cauzei şi să transmită către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, pentru continuarea cercetărilor sub aspectul comiterii infracţiunilor de înşelăciune şi neglijenţă în serviciu. 

Formulările din ordonanţa DNA din 29 iulie 2013:

S-a disjuns şi s-a declinat competenţa de soluţionare a cauzei privind pe învinuiţii NICOLA STELIAN CONSTANTIN, ADAM DANIELA MIRELA, BORFOTĂ VALERIA, şi faptuitoarea persoană juridică SC STP SA ALBA IULIA pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune (125 acte materiale) în ceea ce priveşte activitatea de solicitare de gratuităţi în perioada 10.08.2010 – 07.03.2012.

S-a disjuns şi s-a declinat competenţa de soluţionare a cauzei privind pe făptuitorii HAVA MIRCEA GHEORGHE, POPA IOAN IANCU, DAMIAN GHEORGHE, RAICA ROMULUS, FLOREA TEODOR, LUPSAN EMIL, RUSU TRAIAN, pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu. 

Este vorba în prima formulare despre reprezentanţii societăţii STP Alba Iulia, iar în a doua de primarii din Alba Iulia, Sîntimbru, Ciugud, Galda de Jos, Întregalde, Cricău şi Ighiu. Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Alba solicită acum Consiliului Local Alba Iulia să comunice dacă s-a cauzat un prejudiciu ca urmare a neefectuării de către reprezentanţii AIDA – Transport Local a cadrului organizatoric şi a demersurilor necesare organizării procedurii de licitaţie pentru atribuirea contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public local în anul 2011. Solicitarea va fi pusă în discuţie în şedinţa CL din 22 decembrie 2016 când consilierii vor trebui să decidă şi dacă se constituie parte civilă (în cazul în care există un prejudiciu).

Potrivit raportului de specialitate, este vorba despre perioada în care contractul menţionat s-a prelungit cu 9 luni, prin două hotărâri de consiliu local, pe o perioadă de 9 luni, perioadă pentru care s-a achitat societăţii de transport local o subvenţie plus gratuităţi în cuantum de 26.710.964 de lei.

”Contractul nr. 3835/28.02.2001 a fost încheiat între Consiliul local al municipiului Alba Iulia şi SC Transcom SA (denumită ulterior Societatea de Transport Public Local SA, pe o durată de 10 ani. La expirarea acestuia, prin Hotărârile nr.46/2011 şi 223/2011 ale Consiliului local al municipiului Alba Iulia s-a prelungit durata acestuia cu 9 luni, iar prin Hotărârea nr. 368/2011 a Consiliului local al municipiului Alba Iulia a fost obligat operatorul de a efectua serviciul public de transport local până la încheierea unui contract de delegare de gestiune, cu un nou operator. Prin hotărârea nr. 260/ 8.08.2012 a Consiliului local al municipiului Alba Iulia, ca urmare a organizării licitaţiei de către AIDA-TL, s-a aprobat contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local prin curse regulate, contractul intrând în vigoare prin semnare de către toate unităţile administrativ teritoriale începând cu data de 17.09.2012”, se arată în raportul de specialitate.

Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport local s-a înfiinţat în anul 2009, având ca scop organizarea, reglementarea, exploatarea, monitorizarea şi gestionarea în comun a serviciului de transport public local din cadrul asociaţiei, pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre. La înfiinţarea acestei asociaţii au participat iniţial trei unităţi administrativ-teritoriale, ulterior numărul lor crescând la opt.

Citiţi şi:

Cum a apărut tehnologia Wi-Fi. Ce înseamnă Wi-Fi Ready, WiDi sau Wi-Fi Direct

Reţeta caşcavalului maturat în vin roşu de casă. Delicatesa 100% românească se prepară la o fermă din judeţul Alba

Pentru prima dată în viaţă, doi bătrâni de 80 de ani din Apuseni au lumină în case

Cum era leul românesc înainte de Marea Unire. Anul în care moneda naţională a fost la paritate cu francul şi mai tare ca dolarul

Machetele de artă făcute în România care ajung să valoreze şi peste 1.000 de euro. Cum lucrează maeştrii în modelism

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite