Dosar de corupţie trimis în judecată la Tribunalul Alba. Două persoane şi o firmă, acuzate de fraudă din fonduri UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O societate comercială cu sediul în comuna Galda de Jos, administratorul acesteia şi o altă persoană, rudă cu administratorul, au fost trimise în judecată la Tribunalul Alba pentru infracţiuni de corupţie.

Inculpaţi sunt SC Bora Bora SRL şi persoanele fizice G. Adrian, respectiv G. Pamfil. Parte civilă în cauză este Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Durabile. Cauza a fost înregistrată la Tribunalul Alba marţi, 3 decembrie 2019.

Societatea menţionată a beneficiat în anul 2013 de un proiect cu finanţare din fonduri europene denumit ”Înfiinţare capacităţi de depozitare şi uscare cereale în localitatea Galda de Jos”. Programul a fost derulat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Valoarea eligibilă a proiectului a fost de 855.077 de euro, iar valoarea publică s-a cifrat la 427.538 de euro, sumă care reprezintă finanţarea din fonduri europene. Firma din Galda de Jos are ca obiect de activitate ”creşterea şi reproducţia păsărilor domenstice”. În 2018, Bora Bora SRL a avut o cifră de afaceri de 1,35 milioane de lei şi o pierdere netă de circa 732.000 de lei. La finalul anului avea un număr de opt salariaţi.

Numele societăţii apare şi în cauze fiscale aflate pe rolul instanţelor din Alba Iulia. Una dintre acţiuni se referă la o decizie de ANAF prin care s-au dispus măsuri asiguratorii asupra unui imobil în contul unor sume de bani care ar trebui achitate la bugetul de stat. ”(…) Reclamanta a înregistrat drept cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil furaje, în cuantum de 214.504 lei, fără a deţine documente de achiziţie pentru acestea, cu consecinţa diminuării în mod nejustificat a profitului impozabil şi a impozitului pe profit cu suma de 54.808 lei. De asemenea, în perioada 2010-2011, au fost constatate diferenţe între sumele înscrise în Rapoartele lunare emise de casa de marcat fiscală şi sumele înregistrate de societate în contul de vânzări, rezultând astfel o diferenţă între veniturile înregistrate în gestiune şi cele marcate electronic, cu suma de 71.392 lei, sumă cu care au fost prejudiciate veniturile societăţii”, se precizează în hotărârea prin care Curtea de Apel a respins contestaţia societăţii faţă de decizia ANAF.

În acelaşi document se mai face referire la un alt dosar penal: ”În ceea ce priveşte taxa pe valoare adăugată, reclamanta a fost implicată într-un circuit financiar fraudulos, aspect rezultat din cercetările penale efectuate de IPJ Alba care, prin adresa nr. 30614SICE/2014, a comunicat faptul că în anul 2013 au fost făcute achiziţii în cuantum de 4.480.400 de lei, în baza unor facturi care nu au la bază operaţiuni reale, precum şi faptul că există indicii că sumele plătite de reclamantă au fost utilizate pentru efectuarea de plăţi către o societate cu un comportament fiscal inadecvat (tip fantomă)”.

Al doilea proces, prin care SC Bora Bora SRL a solicitat anularea deciziei de impunere emisă de către ANAF, a fost suspendat, în noiembrie 2019, tocmai pe motiv că există un dosar penal în legătură cu activitatea financiar-contabilă a firmei.

Citiţi şi:

 

Reacţia unui fermier care a aflat că trebuie să plătească taxa de adăpat animalele: „Cât ne vom mai lăsa călcaţi în picioare?“

 

Au început audierile în procesul cu Gabriel Resources pentru aurul de la Roşia Montană. Ce foşti premieri sunt martori ai României

 

Cei mai înalţi bărbaţi şi cele mai înalte femei din lume, care au trăit sau care mai sunt încă în viaţă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite