Curtea de Apel Alba Iulia a motivat soluţia de dezincriminare a abuzului în serviciu: fostul secretar al CJ Hunedoara a încălcat o hotârâre de guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Alba Iulia motivează decizia de dezincriminare a infracţiunii de abuz în serviciu în dosarul fostului secretar al Consiliului Judeţean Hunedoara, Daniel Dan, prin faptul că acesta a încălcat o hotărâre de guvern şi nu o lege sau ordonanţă. Sentinţa are la bază decizia Curţii Constituţionale din iunie 2016, care a dezincriminat parţial această infracţiune.

Potrivit extrasului deciziei penale nr. 20 din 9 februarie 2016, prin contestaţia la executare depusă de petentul condamnat Daniel Dan s-a solicitat încetarea de drept a executării pedepsei de trei ani de închisoare, la care a fost condamnat definitiv acesta. Petentul a invocat decizia nr. 405/15.06.2016 a Curţii Constituţionale prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate cu privire la dispoziţiile art. 297 al.1 C.pen., constatându-se că acestea sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înţelege „îndeplineşte prin încălcarea legii”.

Analizând decizia Curţii Constituţionale, instanţa Curţii de Apel Alba Iulia a constatat că ”neîndeplinirea ori îndeplinirea defectuoasă a unui act trebuie analizată numai prin raportare la atribuţii de serviciu reglementate expres prin legislaţia primară - legi şi ordonanţe ale Guvernului. Aceasta deoarece adoptarea unor acte de reglementare secundară care vin să detalieze legislaţia primară se realizează doar în limitele şi potrivit normelor care le ordonă”.

Potrivit Curţii, ”comportamentul interzis trebuie impus de către legiuitor chiar prin lege (înţeleasă ca act formal adoptat de Parlament, în temeiul art. 73 alin. (1) din Constituţie, precum şi ca act material, cu putere de lege, emis de Guvern, în temeiul delegării legislative prevăzute de art. 115 din Constituţie, respectiv ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă ale Guvernului) neputând fi dedus, eventual, din raţionamente ale judecătorului de natură să substituie normele juridice”.

”Curtea de Apel Alba Iulia constată că, urmare a deciziei de neconstituţionalitate menţionate, practic, a intervenit o modificare a elementelor constitutive ale acestei infracţiuni, sub aspectul laturii obiective, fiind limitat domeniul de aplicare al acestei infracţiuni prin excluderea tuturor cazurilor în care norma a cărei încălcare este imputată subiectului activ al infracţiunii nu este o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă”, se mai susţine în motivarea deciziei din 9 februarie 2017.  Analizând concret contestaţia la executare formulată de Daniel Dan, instanţa de la Alba Iulia afirmă că acesta a încâlcat dispoziţiile art. 52 din H.G. 611/2008, ceea ce a condus la fraudarea concursului desfăşurat la data de 17.07.2014 pentru funcţia de director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Hunedoara. 

Curtea constată că prin hotărârea de condamnare a contestatorului nu s-a reţinut că acesta ar fi încălcat în exercitarea atribuţiilor de serviciu prevederile Legii nr.188/1999 sau ale vreunei alte legi sau ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă, ci doar pe cele ale Hotărârii de Guvern nr. 611/2008. (...) Curtea de Apel Alba Iulia constată că a intervenit o dezincriminare a acestei fapte în situaţia în care îndeplinirea defectuoasă a unei îndatoriri de serviciu are loc prin încălcarea oricărui alt act normativ în afară de lege, ordonanţă sau ordonanţă de urgenţă, aceasta fiind şi situaţia faptei pentru care a fost condamnat contestatorul din prezenta cauză”, se mai susţine în document.

Prin urmare, instanţa de judecată din Alba Iulia a decis să admită contestaţia formulată de condamnat: 

”Constată dezincriminată fapta prevăzută de art.297 alin.1 C. pen. rap. la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 pentru care a fost condamnat contestatorul în dosarul nr. 3230/97/2015 prin sentinţa penală nr. 133/21.10.2015 pronunţată de Tribunalul Hunedoara, definitivă prin decizia penală nr. 338/5.04.2016 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia şi în consecinţă:

Dispune încetarea executării pedepsei de 3 ani închisoare, a pedepsei complementare a interzicerii exercitării pe 2 ani a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”. Decizia Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă.

Un concurs aranjat

În iunie 2014, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a publicat anunţul privind organizarea, în data de 17 iulie, a concursului de promovare pentru ocuparea funcţiei publice de conducere vacantă de director general al DGASPC Hunedoara. Prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici a fost constituită comisia de concurs, din care făcea parte, printre alţii, şi Dan Daniel. La concurs s-a înscris o singură candidată, respectiv Monica Georgescu, la acea dată împuternicită în funcţia de director general al DGASPC Hunedoara.

Potrivit DNA, anterior datei organizării concursului, Daniel Dan i-a cerut Monicăi Georgescu să formuleze subiectele şi baremele de corectare pentru întrebările ce urmau să fie propuse de membrii comisiei de concurs din partea CJ Hunedoara. Georgescu a fost admisă, cum era şi de aşteptat, cu un punctaj foarte mare, ulterior aceasta anunţând cunoscuţilor reuşita înainte de publicarea rezultatelor oficiale.

Citiţi şi:

Povestea celei mai vechi grădini botanice înfiinţate pe lângă o şcoală secundară din lume. Superlativul, găsit de edilii din Blaj

Ce înseamnă şi cum se folosesc simbolurile ® şi TM. Cum se poate obţine o marcă înregistrată  

„Cel mai fioros cap“ al Răscoalei din 1784 într-o imagine rară: înarmat „până-n dinţi“ şi însoţit de un câine de luptă

Legende cu vâlve şi holoangări în viaţa aurarilor din Apuseni

Alba Iulia, transfigurată de ciumă la începutul anilor 1700. Blestemul bolii asupra celor care au proiectat Cetatea

Primele curse cu maşini organizate în România acum un secol. Raliul Feleacului era cunoscut în toată Europa

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite