Control judiciar şi urmărire penală împotriva procurorului Nicolaie Cean, acuzat că a fabricat probe în dosarul comisarului Traian Berbeceanu
0Procurorii DNA Bucureşti au decis punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar în cazul procurorului Nicolaie Cean, cerectat penal în dosarul probelor fabricate împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba. În urmă cu o lună s-a dispus o măsură similară în cazul subcomisarului Alin Muntean, cercetat în acelaşi dosar.
Nicolaie Cean a fost procuror la DIICOT Alba Iulia până în august 2013. În prezent este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba. Cean este aucuzat că a contribuit alături de Alin Muntean şi Ioan Mureşan, procuror şef al DIICOT Alba Iulia, la fabricarea de probe împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu. Fostul comandant al BCCO Alba a stat 33 de zile în arest în baza probelor pe care cei trei le-ar fi falsificat. Potrivit procurorilor, Nicolaie Cean a contactat doi martori din dosarul instrumentat de DIICOT împotriva lui Berbeceanu.
Comunicatul DNA Bucureşti:
În completarea informaţiilor legate de dosarul mediatizat prin comunicatul 300/VIII/3 din 19 martie 2014, având ca obiect urmărirea penală faţă de MUREŞAN IOAN, procuror şef al DIICOT – ST Alba, MUNTEAN ALIN, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba şi CEAN NICOLAIE, fost procuror DIICOT, actualmente procuror PT Alba, Biroul de informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul CEAN NICOLAIE ION, cercetat pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie. Măsura a fost dispusă pe toată durata urmăririi penale, începând de la data de 5 mai 2014, până la finalizarea urmăririi penale în cauză.
În Ordonanţa de dispunere a controlului judiciar se arată că, în cursul săptămânii 17-21 martie 2014, după ce i-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea lui Cean Nicolaie Ion, în prezentul dosar, acesta a contactat telefonic doi martori din dosarul respectiv pentru a le comunica aspecte rezultate din ordonanţa de începere a urmăririi penale, privind relaţiile sale cu aceştia şi totodată le-a transmis că a fost întrebat de anchetatori despre ei. Prin acest demers Cean Nicolaie Ion a avut drept scop să le conserve teama (ce fusese indusă în perioada în care asupra unuia dintre ei s-au făcut presiuni pentru a da declaraţii în dosarul privindu-l pe Berbeceanu Traian), astfel încât respectivul martor să nu declare adevărul în prezenta cauză cu privire la modul în care fusese audiat în dosarul Berbeceanu.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul CEAN NICOLAIE ION trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu depăşească raza teritorială a mun. Alba Iulia (loc de muncă) şi a localităţii Rişculiţa, jud. Hunedoara (domiciliu), cu localităţile de tranzit, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;
e) să nu se apropie de ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunilor, respectiv persoanele anume desemnate de organul judiciar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale;
f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
Potrivit acestor interdicţii, Cean nu are voie să ia legătura cu procurorul Ioan Mureşan şi subcomisarul Alin Muntean.
De ce este acuzat procurorul
Nicolaie Cean este acuzat de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie. Potrivit DNA, în cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, suspectul Cean Nicolaie, fost procuror DIICOT, actualmente procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, cu prilejul derulării anchetei penale iniţiate împotriva lui Berbeceanu Traian, în cursul anului 2013, a săvârşit acte de complicitate, constând în:
- punerea la dispoziţia procurorului anchetator a unor martori părtinitori, dispuşi să dea declaraţii împotriva persoanei cercetate,
- transmiterea către persoane ce urmau a fi audiate a promisiunii că, dacă vor accepta să facă afirmaţii în sensul inculpării lui Berbeceanu, nu vor mai avea probleme în anumite dosare,
- manipularea anumitor martori prin furnizarea, către aceştia, anterior audierii lor, a unor informaţii nereale, pe care aceştia, întrebaţi fiind, să le expună procurorului anchetator.
Procurorul Ioan Mureşan, şeful DIICOT Alba Iulia
”În urma îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de către Mureşan Ioan, Muntean Alin şi Cean Nicolaie au obţinut atât pentru ei înşişi, cât şi pentru alte persoane interesate, foloase necuvenite, de ordin nepatrimonial. Aceste foloase au constat în retragerea avizului de poliţie judiciară pentru Berbeceanu Traian, denigrarea acestuia, înlăturarea sa din dosarele pe care le instrumenta la momentul punerii sub învinuire, asigurarea accesului la informaţiile pretins deţinute de acesta împotriva unor magistraţi şi ofiţeri de poliţie”, se afirmă în comunicatul DNA Bucureşti făcut public în 19 martie, data la care se anunţa începerea anchetei penale împotriva celor doi procurori şi a poliţistului.
Ioan Mureşan este acuzat de săvârşirea infracţiunilor concurente de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi represiune nedreaptă. Foarte probabil, în perioada următoare, DNA va anunţa şi în cazul său începerea urmăririi penale.
Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunilor concurente de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la represiune nedreaptă.