Condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru că a cauzat moartea unui bebeluş de 3 luni în accident rutier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat în vârstă de 32 de ani din judeţul Hunedoara a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Bărbatul condamnat este acuzat că a provocat un accident rutier soldat cu decesul unui copil în vârstă de 3 luni şi rănirea părinţilor acestuia. Tragedia a avut loc în 10 iunie 2015, pe DN1, între Aiud şi Teiuş. Potrivit constatărilor Poliţiei, H. Valerian Valentin, aflat la volanul unui camion, se deplasa pe DN1 cu viteza de aproximativ 90 km/h . 

Fără vreo explicaţie plauzibilă, H. Valerian valentin a virat brusc stânga, a pătruns astfel pe sensul opus de mers şi a intrat în coliziune cu autoturismul marca Hyundai, condus regulamentar de partea civilă B. M. M. , care se deplasa pe direcţia Teiuş-Aiud, ambele autovehicule părăsind partea carosabilă. În urma accidentului, a rezultat decesul pe loc al persoanei vătămate B. A. D., în vârstă de 3 luni, pasager asigurat cu centura de siguranţă în scaunul de detenţie montat corespunzător pe bancheta din spate, în partea stângă. Mama persoanei vătămate, care se afla pe bancheta din spate, în partea dreaptă, a desfăcut imediat centura de siguranţă cu care era asigurat scaunul copilului şi l-a ridicat în braţe din scaun, reuşind să iasă afară din autoturism, în timp ce soţul său, şoferul maşinii, a ieşit ulterior, după ce a reuşit să se elibereze. Tatăl persoanei vătămate a suferit leziuni traumatice ce au necesitat 5-6 zile de îngrijiri medicale, iar mama a suferit leziuni traumatice ce au necesitat 11-12 zile de îngrijiri medicale”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Aiud.

Instanţa a reţinut că, din perspectiva conduitei în trafic, nu este pentru prima dată când inculpatul îşi asumă riscuri încălcând reguli de circulaţie, aspect evidenţiat de fişa de cazier auto unde sunt consemnate mai multe contravenţii comise de inculpat: de mai multe ori încălcarea regulilor de viteză, sau de depăşire. Aceste sancţiuni aplicate inculpatului, se pare că, în loc să aibă efectul unui avertisment, au încurajat perpetuarea comportamentului acestuia, de data aceasta, însă, cu consecinţe dintre cele mai grave.

Imagine indisponibilă

Autoturismul în care se aflau victimele

„Raportul de expertiză menţionează expres faptul că accidentul a avut loc deoarece inculpatul a pierdut controlul camionului şi a intrat pe contrasens, avariind grav autoturismul părţilor civile din partea stângă, acolo unde era aşezat scaunul de maşină în care se afla copilul decedat ulterior, singura posibilitate de evitare a impactului fiind legată de controlul camionului, ceea ce evident şi inexplicabil, nu s-a întâmplat. (…) Referitor la aşa – zisa «bubuitură» pe care ar fi auzit-o inculpatul înainte de acţiunea sa de intrare pe contrasens cu camionul, instanţa arată mai întâi că existenţa acesteia este cel puţin îndoielnică. Ceea ce a încercat inculpatul, a fost să invoce un fel de cauză obiectivă a acţiunii sale, în sensul că e posibil să se fi produs o explozie a unei roţi a camionului care să determine virajul brusc în partea stângă. (…) Apoi, a mai fost invocat de către inculpat în apărare aspectul aşezării copilului victimă în autoturism, invocându-se faptul că nu ar fi fost în poziţia corespunzătoare, aşezat, la momentul impactului. Toate probele din dosar infirmă această posibilitate. Din toate rezultă că în momentul impactului, copilul era aşezat în scaunul special pentru copii, pentru vârsta mică, tip scoică, era aşezat conform indicaţiilor tehnice, respectiv erau montate şi fixate atât centura scaunului, cât şi centura maşinii, acestea au fost desfăcute de către mama copilului, imediat după impact pentru a-i permite să-l ridice în braţe. Aşadar, sub nicio formă nu se confirmă nici această teză invocată în apărare de inculpat”, se mai susţine în hotărârea instanţei de fond.

În final, instanţa de judecată a decis să îl condamne pe şofer la 3 ani de închisoare cu executare. De asemenea, o firmă de asigurare trebuie să achite daune totale de 200.000 de euro către părinţii copilului şi de 40.000 de euro pentru alte patru părţi civile. Decizia Judecătoriei Aiud a fost contestată, dosarul ajungând pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia unde va fi judecat în 18 iunie 2019.

Citiţi şi:

 

Ce este ţestul. Obiectul arhaic, utilizat la obţinerea unui aliment consumat zilnic de români

 

Cum s-a votat în oraşele din Alba. Cifrele obţinute de PNL, PSD şi USR PLUS şi surprizele de la urne

 

Rezultate finale referendum Alba. 82% dintre alegători au răspuns DA la întrebările preşedintelui Klaus Iohannis

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite