Cele mai frumoase trasee montane din Alba: Cheile Râmeţului şi Gheţarul de la Scărişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În judeţul Alba, unele dintre cele mai frumoase şi spectaculoase trasee montane sunt în Munţii Trascău şi în zona Gheţarului de la Scărişoara. Accesul este relativ facil, astfel încât acestea pot fi parcurse cu un efort mediu. Munţii Trascău sunt situaţi în partea sud-estică a Munţilor Apuseni dominând valea Mureşului în aval de confluenţa cu Arieşul.

Deşi nu depăşesc altitudinea de 1400 metri, priviţi dinspre culoarul Mureşului, Munţii Trascău înregistrează, pe alocuri, 1000 metri diferenţă de nivel. Înălţimea maximă este Vf. Dâmbau (1369 metri), care străjuieşte oraşul Zlatna. Una dintre cele mai spectaculoase zone din Trascău este cea a Râmeţilor, cu cheile care poartă acelaşi nume. Este în mare parte o arie naturală protejată, aici existând 8 rezervaţii naturale: Cheile Râmeţului, Cheile Mânăstirii, Cheile Tecşeştilor, Cheile Geogelului, Cheile Piatra Bălţii, Cheile Pravului, Piatra Cetii şi Poiana Narciselor.

Accesul în zonă se poare realiza pe patru căi:

1. Din centrul oraşului Teiuş, situat la 20 km de Alba Iulia şi 80 de km de Cluj_Napoca, se urmează cale de 18 km drumul asfaltat de-a lungul văii Geoagiului, care ne duce la Mânăstirea Râmeţ. De la Mânăstirea Râmeţ se ajunge în 5 minute la Cheile Mânăstirii, iar peste 300 metri ne aflăm în faţa Cabanei Râmeţ.

2. Din Aiud se merge cale de 3 km pe şoseaua spre Cheile Aiudului – Buru, iar apoi se face la stânga spre Cabana Sloboda (8 km). Şoseaua asfaltată se termină aici, de unde începe un urcuş susţinut pe unul din cele 

image

Foto

scarisoara

mai pitoreşti drumuri din Apuseni. După 23 km din Aiud se ajunge în satul Râmeţ de unde într-o oră se poate coborî pe poteca la Mânăstirea Râmeţ. Dacă se continuă drumul din Râmeţ, după 7 km se ajunge la Brădeşti, de unde se poate urma poteca marcată ce coboară într-o oră în satul Cheia, amonte de Cheile Râmeţului.

3. La 4 km din Teiuş spre Alba Iulia, se coteşte la dreapta pe valea Galdei, iar după ce se străbat Cheile Galdei şi Cheile Întregaldelor se ajunge la Întregalde după 23 km.

4. Cea de a patra cale de acces este de pe şoseaua naţională Cluj-Turda-Câmpeni: la circa 45 km de Turda, din localitatea Sălciua, se urmează poteca marcată cu cruce albastră spre Huda lui Papară până în satul Cheia, amonte de Cheile Râmeţului.

Trasee turistice:

1. Cabana Râmeţ – Cheile Râmeţului – Cheia – Brădeşti – Peştera Huda lui Papară – Valea Morilor – Sălciua.

Marcaj: cruce albastră. Durata: 6-8 ore. Traseu dificil care necesită traversarea cheilor pe firul apei şi pe Brâna Caprei. Se recomandă turiştilor antrenaţi şi numai pe timp frumos.

2. Cabana Râmeţ – Cheile Râmeţului – Cheia – Modoleşti – Cabana Întregalde.

Marcaj: triunghi albastru. Durata: 6 ore. Traseu dificil, necesită traversarea cheilor pe firul apei. Se recomandă turiştilor antrenaţi şi numai pe timp frumos.

3. Cabana Râmeţ – satul Valea Uzei – satul Olteni – satul Râmetea

Marcaj: bandă roşie. Durata: 8 ore. Traseul principal de creastă al Munţilor Trascău, continuă prin Moldoveneşti şi Cheile Turzii până la Cluj-Napoca.

4. Cabana Râmeţ – sat Răicani – Piatra Craivii – Platoul Ciumerna

Marcaj: bandă roşie. Durata: 12-13 ore. Continuarea magistralei turistice europene E7 spre Platoul Ciumerna.

5. Cabana Râmeţ – Sat Râmeţ – Cabana Sloboda.

Marcaj: punct roşu. Durata: 4 ore.

6. Cabana Râmeţ – sat Tecşeşti – Cheile Întregalde – Cabana Întregalde.

Marcaj: cruce galbenă. Durata: 6 ore.

Peşterea Gheţarul de la Scărişoara

Un alt loc de o frumuseţe extraordinară este Gheţarul de la Scărişoara. Numele peşterii provine de la comuna Scărişoara, care se află la 16 kilometri mai jos de peşteră. Cea mai accesibilă cale de acces este pe drumul judeţean, în curs de asfaltare, de 18 kilometri, pe care se ajunge din centrul comunei Gârda de Sus la izvoarele văii Ordâncuşei. Drumul se intersectează aici cu vechiul drum turistic Ursoaia-Scărişoara, de unde mai sunt de parcurs 5 kilometri. Intrarea în gheţar se face print-un spectaculos aven cu diametrul de 60 de metri, care se deschide în pădurea de la marginea platoului.

scarisoara

Intrarea în Gheţarul de la Scărişoara

Avenul măsoară 48 de metri adâncime şi este coborât pe o potecă îngustă săpată în stâncă şi câteva scări metalice ancorate în pereţi. Forma blocului de gheaţă din interiorul peşterii se schimbă frecvent. O parte din gheaţă se topeşte cu fiecare vară, dar se reface iarna. Programul de vizitare al Peşterii Gheţarul de la Scărişoara este zilnic, între orele 9.00 – 17.00.Există ghizi autorizaţi, dar şi taxe de vizitare: 10 lei pentru adulţi şi şapte lei pentru elevi sau studenţi. 

Trasee tusitice:

Garda de Sus - Valea Gârda Seacă - Scărişoara

Durata: 2 h, Lungime: 6 km

Din centrul comunei Garda de Sus pleacă drumul DN 75 pe valea Garda Seacă, pe care porneşte traseul nostru, împreună cu bandă albastră şi crucea roşie. La confluenţa cu Ordâncuşa, rămâne pe malul stâng al Văii Seci, iar la o moară aflat pe malul opus, începem urcuşul pieptiş. După cca. o ora de urcuş, trecem o mică creastă şi cotim la dreata. Suntem pe platou carstic, unde apar dolinele, şi primele case ale moţilor, şi marcajul cruce roşie. Împreună traversăm o pădure şi în 10 minute ajungem la Peştera Scărişoara.

Gârda de Sus – Munună – Scărişoara

Durata: 1,1/2 h, Lungime: 5 km

Din centrul comunei Garda de Sus pleacă drumul DN 75 pe valea Garda Seacă, pe care porneşte traseul nostru, împreună cu bandă albastră şi roşie. La confluenţa cu Ordancusa marcajul urcă pe culmea separatoare, pe deasupra casei, ce domină podul de beton. Ne angajăm într-un urcuş pe dealul Munună, până ce ajungem într-o să, de unde urmează un coborâş domol, spre Peştera Scărişoara.

Gârda de Sus- Peştera Scărişoara

Durata: 3,1/2 h, Lungime: 8 km

Din centrul comunei Garda de Sus pleacă drumul DN 75 pe valea Garda Seacă, pe care porneşte traseul nostru, împreună cu bandă şi crucea roşie. La confluenţa cu Ordâncuşa, continuăm drumul pe acest afluent, şi după 20 minute încep Cheile Ordâncuşei. La 10 minute în versantul drept se vede gura peşterii Cordobana lui Girtau, care oferă adăpost pe timp de ploaie. 

Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Ierni de poveste la Gârda de Sus. Peisaje de vis în ”centrul turistic” al Apusenilor

FOTO VIDEO Legende şi spectacol în Apuseni: cum se îndeplinesc dorinţele „La Brazi“ şi ce ascund peşterile adânci

FOTO VIDEO Valea Frumoasei, raiul descris în povestirile lui Mihail Sadoveanu

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite