Cel mai mare festival de reconstituiri istorice din România în cea mai mare cetate din ţară
0Peste 300 de reenactori din ţară şi străinătate îşi vor da întâlnire în Cetatea Alba Carolina la Festivalul roman Apulum. Participanţii au ocazia să trăiască realităţile unei lumi demult apuse,din vremea lui Traian şi Decebal.
Reenactment este un cuvânt din Limba engleză ce înseamnă recreerea unui eveniment istoric sau a unei perioade, cât mai fidel cu putinţă. Este o metodă modernă prin care poate fi reconstituită o luptă anume, modul de viaţă dintr-o anumită perioadă, cum trăiau romanii la Apulum, spre exemplu. Anticul Apulum(n.a.denumirea latină a oraşului Alba Iulia, provenit din numele dacic al aşezării Apoulon) este readus la viaţă de trupele de reenachtment ale Muzeului Naţional al Unirii: Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis şi Magna Namesis.
Cel mai mare festival de profil din România
Reenacting-ul se bucură de succes, datorită pasiunii reenactorilor pentru reconstituirea şi retrăirea unor bătălii de acum sute şi chiar mii de ani, atenţiei cu care sunt reconstituite costumele, uniformele sau stilul de viaţă caracteristic unei epoci. Spectacolele de reenacting sunt şi un bun prilej de a-i educa pe participanţi, prin prezentarea istoriei într-un mod cât mai realist şi, în acelaşi timp, atractiv.
Unul dintre evenimentele de top din România care are toate „ingredientele “, amintite mai sus, este Festivalul Roman Apulum. Evenimentul, considerat cel mai mare festival de reconstituire istorică de la noi din ţară, are loc în Cetatea Alba Carolina, în perioada 27 aprilie-1 mai.
Peste 300 de reenactori şi 13 asociaţii de profil se reunesc în Alba Iulia pentru a reconstitui legendarul episod militar dintre împăratul roman Traian şi regele dac Decebal, conflict care a stat la baza formării provinciei Dacia şi la începutul procesului de etnogeneză daco-romană.
Festivalul va readuce la viaţă antichitatea romană din castrul legiunii a XIII-a Gemina şi din cele două oraşe dezvoltate în jurul acestuia în secolele II-III p.Ch.,din care a rămas doar unul.
În centrul acţiunilor se vor afla trupele de reenactment din Alba Iulia: Legio XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis şi Magna Nemesis. Lor li se vor alătura trupe celebre de reconstituire istorică din Italia, Croaţia, Germania, Bulgaria, Spania, Ucraina şi Cehia.
Pe parcursul festivalului, vor avea loc demonstraţii militare, lupte între daci şi romani, încleştări între gladiatori, parade de noapte cu torte, târguri de sclavi, dansuri de inspiraţie antică.
Locuri în care civilizaţia daco-romană este prezentată publicului: Esplanada Catedralei Romano-Catolice, Poarta a IV-a a Cetăţii, Muzeul Naţional al Unirii, strada Mihai Viteazul şi Platou strada Militari, Piaţa Cetăţii, Muzeul roman „Principia“.
Prin intermediul atelierelor meşteşugăreşti este adus în atenţia publicului modul de viaţă al înaintaşilor care se îndeletniceau cu prelucrarea osului, lemnului, fierului, cu scriptoria, monetăria, dar şi cu confecţionarea şi întreţinerea echipamentului de luptă.
De ce un astfel de Festival la Alba Iulia? Răspunsul este unul simplu şi argumentat: actualul oraş se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraş roman din provincia Dacia şi, totodată, centrul politic, economic, militar şi cultural al acesteia.
Programul complet şi detalii despre festival găsiţi aici.
Festivalul este locul ideal şi pentru fotografi, care pot pleca de aici cu instantanee numai bune de pus la portofoliu.
Pasiunea pentru cunoaşterea trecutului
Pentru un astfel de Festival, cum este cel de la Alba Iulia, câştigătorii se ştiu încă de la startul antrenamentelor. În primul rând, organizatorii aleg bătălia care urmează să fie reconstituită, apoi se stabileşte cine atacă, cine se apără. Mulţi, probabil, trăiesc cu impresia că actorii de pe câmpul de bătălie sunt toţi militari de carieră sau cel puţin istorici sau arheologi. În realitate, lucrurile nu stau aşa. Re-enactorii sunt oameni cu profesii diferite, dar care au, cu siguranţă, în comun pasiunea pentru cunoaşterea trecutului.
Unii au avut-o în sânge, ceilalţi au dobândit-o după ce au intrat în trupele de reconstituiri istorice. De la cei implicaţi direct aflăm că, pentru a face faţă exigenţelor unui astfel de Festival, s-au antrenat temeinic de luni bune. Asta, pentru ca lecţia de istorie vie pe care o aduc în faţa publicului să fie cât mai aproape de adevăr, dar şi pentru a se evita accidentele. În plus, este important ca publicul să nu-i perceapă doar ca pe nişte adulţi cu minte de copil. Fiecare reenactor trebuie să-şi cunoască, în primul rând, personajul istoric pe care-l întruchipează pe câmpul de luptă, indiferent că este o căpetenie sau un simplu soldat. La fel de bine, trebuie să-şi cunoască echipamentul, să ştie cum să folosească armele din dotare, să înţeleagă comenzile pe care le aude pe câmpul de luptă, dar şi să răspundă la întrebări simple venite din partea spectatorilor.
Dincolo de latura sângeroasă, violentă, astfel de spectacole de reconstituiri istorice au scopul de a aduce în faţa publicului realitatea vieţii de acum două mii de ani, din vremea lui Decebal şi Traian.(Articol de Nicu Neag)