Alee terapeutică pentru masaj la tălpi de 140 de metri lungime, inaugurată în Parcul Dendrologic din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcul Dendrologic din Alba Iulia a fost ”dotat” cu un muzeu cu exponate din România, dar şi din Asia, Africa şi America, dar şi cu o  alee terapeutică de 140 de metri lungime, pentru masaj la tălpi. Muzeul a fost inaugurat vineri, 14 octombrie 2016, iar aleea va fi gata în primăvara anului 2017.

Muzeul din Parcul Dendrologic “Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia adăposteşte colecţii din diferite specii lemnoase, conuri, seminţie, secţiuni din lemn, scoarţe sau fructe etichetate cu denumirea ştiinţifică, populară şi ţara de origine pentru că unul dintre scopurile parcului este cel educaţional, a spus inginerul silvic Nicolae Pătrânjan, custodele parcului.

Între exponate se regăsesc nuci negre şi cenuşi din America de Nord, dar şi nuci comune din Iran, Balcani sau Himalaya, fructe de molid chinezesc, conuri de zambru din Europa Alpină, conuri de cedri algerieni din Africa de Nord, conuri de larice siberieni, conuri de pini din America de Nord şi Asia sau conuri de molizi înţepători din Colorado.

Totodată, în muzeu se mai regăsesc lemne exotice şi lucrări artizanale, artefacte romane şi medievale: ţigle, cărămizi, elemente din fundaţii, găsite pe teritoriul parcului Dendrologic,  care se întinde pe 22 de hectare şi adăposteşte peste 1200 de specii de plante româneşti şi exotice.

image

Majoritatea elementelor sunt expuse în vitrine închise, pe marginile muzeului, iar în centru se află o machetă din lemn, impunătoare, care simbolizează o corabie din secolele XVIII-XIX, executată din speciile alun, arţar, brad, balsa, bambus, carpen, cedru, ginco, mahon, molid, paltin salcie, tec şi trandafir.

Un alt obiectiv care atrage privirile este o alee terapeutică, aflată aproape de muzeu. Aleea este funcţională, are 140 de metri lungime, sub forma unor serpentine, şi poate fi folosită pentru masaj la tălpi. Aleea e formată din mai multe elemente, care au luat locul pământului, între care cribluri, conuri, nisip, cetină, rondele de lemn, fân, paie, plăcuţe de lemn, beţe de bambus, pietre de râu, seminţe de carpen, frunze de stejar, iar acestea alternează. De-a lungul aleii au fost amenajate mai multe băncuţe din lemn, iar la final se cei care le utilizează găsesc apă şi hârtie. Parcul Dendrologic “Dr. Ion Vlad” se află la marginea municipiul Alba Iulia, este o adevărată oază de linişte şi relaxare, fiind inaugurat la 1 mai 2014.

image

Locul de promenadă aflat deasupra oraşului, în zona Mamut pe Valea Popii, pune la dispoziţia pasionaţilor de plimbări în aer liber un spaţiu vast, planificat minuţios, astfel încât cei care îl vor vizita, după poarta de intrare, se vor cufunda imediat într-o mare de verdeaţă, cu o atmosferă de pace şi armonie.

image

„În muzeu avem în principal colecţia de conuri de răşinoase, colecţia de seminţe de foioase, secţiuni în lemn de răşinoase, secţiuni în lemn de foioase, unele fructe din anumite specii care merită să fie expuse şi care rezistă mai mult. Din păcate colecţia de frunze va fi expusă mai târziu, după coloraţia de toamnă, pentru că ele îşi schimbă culoarea în timp. Avem şi artefacte găsite pe teritoriul parcului, în principal romane, dar şi din evul mediu”, a transmis inginerul silvic Nicolae Pătrânjan, custodele colecţiei dendrologice.

În cadrul muzeului poate fi admirată şi o machetă din lemn, o corabie din secolele XVIII-XIX, realizată din lemn de alun, arţar, brad, balsa, bambus, carpen, cedru, ginco, mahon, molid, paltin, salcie, tec şi trandafir. „De mai mult timp este terminat muzeul. E bine că l-am făcut pentru că este un loc în care se face educaţie la copii. De fapt, tot parcul dorim foarte mult să fie un loc în care copiii pot să vină să înveţe despre natură. În jurul blocului mai sunt plante, în carte mai sunt plante, însă aici văzând totul în natură este cu totul altceva. Muzeul nu vorbeşte numai despre plante, sunt şi artefacte găsite care au fost găsite aici, din vremea romanilor, deci este şi istorie”, a spus primarul Mircea Hava.

Infrastructura Parcului Dendrologic constă în principal din împrejmuire, alea principală asfaltată şi dotarea cu cele necesare pentru public, bănci, copertine, cabine ecologice, locuri de odihnă, coşuri de gunoi şi podeţe. Totodată, locaţia dispune de o parcare de 600 mp. Intrarea în parc este un leu pentru copii şi doi lei pentru adulţi. 

Citiţi şi:

Legenda „Julietei de Transilvania“, mireasa obligată să se mărite cu un bărbat pe care nu îl iubea

Tăbliţa secretă de la Tărtăria. Ce conţine obiectul arheologic descoperit în 2014 şi de ce semnele erau ascunse privitorilor

Teoria conspiraţiei: care este adevărata semnificaţie a culorilor de pe ambalajul de pastă de dinţi

Povestea medaliei de aur cu chipul lui Constantin Brâncoveanu bătută la Alba Iulia, folosită drept cap de acuzare la decapitarea domnitorului

Odiseea episcopului Áron Márton: salvatorul a mii de evrei, persecutat de Securitatea comunistă

Femeia română în urmă cu 150 de ani, descrisă de călătorii francezi: foarte iubăreaţă, geloasă şi leneşă

Misterul tăbliţelor de la Sinaia. Teoriile care privilegiază falsul ordinar în dauna cronicii originale a istoriei dacilor

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite