A pornit gheaţa pe râul Arieş. Pericol de inundaţii în mai multe localităţi din Apuseni VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încălzirea bruscă a temperaturii a determinat ruperea pordurilor de gheaţă de pe râul Arieş, Mai multe localităţi din Apuseni sunt în pericol de a fi inundate de ape. În trei curţi din Albac apa a intrat deja.

UPDATE Zona munţilor Apuseni este tot mai afectată de inundaţiile produse după topirea zăpezii. În localitatea Vidrişoara sunt 15 curţi inundate şi un subsol de casă după ce Valea Vidrişoara a ieşit din albie. De asemenea DJ 762 este inundat pe o suprafaţă de 500 m şi DC din localitate pe 500 m, ca urmare a blocării a două poduri cu gheaţă. La faţa locului s-au deplasat echipaje a ISU Cîmpeni şi SVSU Avram Iancu pentru decolmatare şi evacuarea apei din gospodării. Şi la Vadul Moţilor apa a ieşit din matcă şi şi-a făcut drum prin curţile oamenilor.

Marin Jurj, primarul comunei Arieşeni, a declarat pentru ziarulunirea.ro că bucăţile de gheaţă de pe Arieşul Mare s-au blocat la un pod, apa şi gheaţa s-au revărsat din albia râului, fiind afectate 3 gospodării de pe raza comunei. Pagubele nu au fost prea mari deoarece mai mulţi cetăţeni din localitate au intervenit rapid la deblocarea ,,zaiului” şi ulterior pompierii din Câmpeni cu venit cu pompele pentru a scoate apa dintr-o gospodărie din satul Faţa Cristesei.

În comuna Gârda de Sus, numeroşi cetăţeni au asistat la ,,spectacolul” oferit de Arieşul Mare ,,umflat” cu bucăţi imense de gheaţă, care s-au strecurat pe sub un pod din centrul comunei, fără a-l rupe, dar totuşi apa a afectat câteva case şi terenuri din localitate fără a provoca pagube deosebite.

În comuna Scărişoara, bucăţile de gheaţă s-au oprit după un pod din centrul comunei şi din fericire apa a reuşit să se strecoare printre gheaţă, fără a se bloca cursul râului. Primarul Cristian  âCostea a declarat că nu s-au înregistrat pagube în gospodăriile oamenilor, dar au fost afectate mai multe terenuri din apropierea râului, care au fost inundate, fără a se înregistra victime de orice fel.

Primarul a mai precizat pentru sursa menţionată că la faţa locului au fost prezenţi reprezentanţi ai ISU şi ai Apelor Române care au constat situaţia de fapt. ,,Sperăm ca gheaţa să se topească, să fie spălată de apă şi să pornească singură la vale dacă vremea este caldă, fără a fi nevoiţi să cerem ajutorul ISU, care să o spargă prin detonare.” a mai transmis primarul comunei Scărişoara.

Citiţi şi:

Semnificaţia semnalelor de alarmare a populaţiei. Care sunt tipurile de alarmă şi cât durează fiecare sunet acustic

Studentul român care luptă să ajungă în Antarctica. Documentarul TV realizat în stilul faimoaselor producţii BBC

Românul care produce chipsuri naturale, fără urmă de E-uri. „Consider că este loc pentru toată lumea pe piaţă“

România la 1913, în National Geographic: „Ţară prosperă cu armată temută, mare exportatoare de grâne, vin şi petrol“

Agricultorii din Alba înlocuiesc culturile tradiţionale cu lavanda. Cât costă şi la ce este bun ”uleiul esenţial”

Ce reprezintă numărul de stele la un hotel. Serviciile exacte pe care trebuie să le ofere în funcţie de fiecare clasificare

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite