VIDEO Corfu, una dintre cele mai exotice insule din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Munţii împăduriţi coboară direct în marea limpede, iar plajele acoperite cu nisip fin sunt, multe dintre ele, încă sălbatice  FOTO SHUTTERSTOCK
Munţii împăduriţi coboară direct în marea limpede, iar plajele acoperite cu nisip fin sunt, multe dintre ele, încă sălbatice  FOTO SHUTTERSTOCK

Plantaţii de măslini, munţi stâncoşi, orgii cu ouzo, peisaje poetice, un oraş veneţian cu magazine şi taverne pe alei labirintice. Mâncarea este bună, marea e divină, iar soarele străluceşte fără încetare.

Grecii iubesc umbra şi sunt maeştri în desenarea ei: oriunde te uiţi, vezi spaliere pentru viţă de vie, muşcate agăţătoare, acoperişuri viu colorate din fibră de sticlă ondulată, gâdilate la margini de cârceii de boungavillea. 

Anul trecut, în timpul săptămânii trăite în Corfu, m-am înamorat definitiv de insula ioniană. Mai verde decât mi-am imaginat, deşi citisem de cele trei milioane de măslini care-i împodobesc peisajul, m-a dat pe spate cu exotismul chiparoşilor prelungi, care răsăreau din aproape orice decor. 

Golfuleţele turcoaz se-arătau şăgalnic după vreo curbă sau prin vreo poieniţă. Bisericuţele se iveau şi ele unde te aşteptai mai puţin, completând spectaculos colţul de natură în care erau proiectate. Dacă cineva m-ar fi legat la ochi în ţară şi mi-ar fi dat drumul abia la aterizare, aş fi băgat mâna în foc că mă aflu în Grecia. Cald, 27 de grade Celsius, magazine închise pentru siesta de după-amiază, restaurante goale, străzi pustii...

Boungavillea, o adevărată încântare

Prima surpriză plăcută am avut-o la hotel. Gândit ca un amfiteatru, oferea panorame irezistibile din aproape orice punct. Sigur, cel mai bine se vedea de sus, de pe terasa restaurantului principal, care venea cu o imagine de ansamblu. Resort-ul întins pe un deluşor se desfăşura de-a lungul unui golf, mândrindu-se cu grădinile cu boungavillea (arbuşti florali din America de Sud), ficuşi, leandri şi lămâi cu fructe pârguite. Toate bungalourile aveau vedere la mare şi la biserica imaculată situată pe celălalt picior al golfului. În fiecare zi, două lebede prezentau un program irezistibil de seducţie turistică. 

A doua surpriză am avut-o închiriind o maşină şi pornind către Paleokastritsa. Am trecut prin mai multe sate şi staţiuni tipice, care urmau relieful stâncos, până am dat de o mănăstire mică şi cocoţată pe un promontoriu înalt, cu vederi impresionante. Biserica se afla într-o curte micuţă, cu ziduri văruite în alb, fiind adusă la viaţă de câteva tufe violet de bouganvillea. Ţin minte că vântul parfuma aerul cu miros de busuioc. 

Am pornit apoi către golful superb al staţiunii, dotat cu vreo două taverne direct pe plajă, unde am comandat un platou cu fructe de mare şi peşte şi un litru de retsina, vinul grecesc ţinut în butoaie de pin.

Toată insula este o încântare, n-am încetat să mă minunez nici când am urcat către vârful lui Pantocrator, nici când am vizitat Palatul prinţesei Sissi cu a lui grădină splendidă şi nici când am ajuns în oraşul Corfu. Partea veche, veneţiană, este plină de străzi înguste şi clădiri terasate, din secolele 18-19, unele dintre ele un pic ponosite, ducându-mă cu gândul la centrul Havanei.

Lumea se plimba pe Liston, o arteră cu restaurante, cafenele şi galerii de artă postate la picioarele unui lung şir de coloane de inspiraţie italiană. Mulţimea te ducea apoi către o străduţă comercială, cu buticuri încărcate de suvenire. Iar la un moment dat, se arată Catedrala Sfântul Spiridon, dedicată patronului insulei. 

Experienţe de neratat

saganaki corfu

Încearcă Saganaki (foto), o delicatesă culinară de pe insula Corfu, preparată din brânză grecească frământată şi foarte puţin prăjită, la care se adaugă felii mari de lămâie. Nu trebuie ratată nici supa de peşte Kakavia. Este delicioasă!

Poţi practica sporturi nautice, plajele din Corfu sunt ideale pentru windsurfing, snorkeling, kite-surfing sau scubadiving.

Nu rata o sesiune de pescuit în Kassiopi, un orăşel fermecător, care se află în nord-estul insulei Corfu. Portul găzduieşte bărci ale pescarilor care vin să vândă peşte în piaţa amenajată în zonă. Tot în Kassiopi te poţi bucura de taverne greceşti ofertante, cu meniuri tradiţionale.

Aqualand Corfu, unul dintre cele mai impresionante parcuri acvatice din Europa. Este amplasat în mijlocul insulei, la şoseaua principală numită Agios Ioannis.

Poţi hoinări pe străduţele cochete din Corfu Town, înţesate de magazine de unde poţi achiziţiona suvenire.

Mădălina Răcorean

Sejur în Corfu, de la 198,5 euro de persoană

Un sejur în Corfu costă de la 198,5 euro de persoană pentru transport cu avionul, transferuri, şapte nopţi de cazare la Hotel Marina Apartments şi asistenţă turistică. Tariful include reducere de 25% pentru pachetele first-minute. Studiourile se află în staţiunea Agios Gordis, în imediata apropiere a tavernelor şi restaurantelor, la 350 de metri distanţă de plajă. Camerele dispun de chicinetă cu dotările necesare pentru pregătirea mesei. Detalii la Christian Tour, www.christiantour.ro, tel. 021-211.11.39. Pentru un sejur la un hotel de trei stele, MonRepos Palace, veţi plăti de la 444 de euro de persoană. Sunt incluse transportul cu avionul, transferurile, şapte nopţi de cazare cu demipensiune şi asistenţă turistică. Hotelul, destinat exclusiv adulţilor, este situat într-o zonă liniştită din Paguera, la doar 150 de metri de plajele pitoreşti. Are o piscină în aer liber, cadă cu hidromasaj şi saună. Puteţi lua masa pe terasă, bucatele fiind pregătite în bucătăria deschisă a restaurantului. Puteţi alege, de asemenea, să mănâncaţi la piscină şi să vă relaxaţi cu o băutură răcoritoare la bar. Hotelul are o masă de tenis şi biciclete disponibile pentru închiriere la recepţie. În apropiere puteţi practica golf şi echitaţie. Detalii pe www.besttourism.ro, tel. 031-226.33.25.  

Locuri care merită să fie văzute

Palatul Achilleon. Se află în satul Gastouri şi a fost ridicat în anul 1890 la cererea prinţesei Sissi a Austriei. Grădina palatului este şi azi amenajată minuţios, iar locul păstrează plantaţiile de măslini şi chiparoşi. 

Cetatea Veche din Corfu, cetate fortificată care are menirea să impresioneze pe oricine. Este construită pe partea de est a oraşului de veneţieni încă din secolul al XV-lea, în locul unui vechi castel bizantin. Intrarea în Cetatea Veche se face prin Piaţa Spianada, una dintre cele mai mari din Europa.

Muzeul de Artă Asiatică din Corfu, singurul de acest gen din Grecia. Se află lângă Aleea Liston, Piaţa Spianada, în Palatul Sfântului Mihail şi Sfântului Gheorghe. Cândva a fost reşedinţă a comisarilor britanici din Insulele Ioniene. 

biserica sf spiridon corfu

Muzeul Arheologic. Oferă turiştilor exponate găsite de arheologi în Insula Paleopolis, dar şi de pe Insula Kanoni. Este găzduit de o clădire foarte modernă şi se află pe strada Vraila Armeni, lângă golful Garitsa.

Catedrala Sfântul Spiridon (foto), dedicată patronului insulei, este cea mai renumită biserică ortodoxă din Corfu.

Castelul Îngerului sau Aggelokastro, care se află în zona Ktini. Vestigiile de aici sunt minunate, iar o altă atracţie interesantă este biserica veche, cu hramul Arhanghelilor Mihail şi Gavril. ;

Preţuri

tzatziki, salată de icre -  3,5 euro 

salată grecească – 7 euro

caracatiţă la grătar – 12 euro 

souvlaki – 7-8 euro

o prăjitură – 3-5 euro

îngheţată – 3 euro 

o bere – 2-4 euro 

apă plată (2 litri) – 1,5-2 euro 

închiriere: bicicletă –  5 euro pe zi 

scuter – 15 euro pe zi 

ATV – 20-25 de euro pe zi 

maşină – 30-35 de euro pe zi 

turul insulei – 40 de euro adult

croazieră Paxos- Antipaxos- 35 de euro/adult

intrare la Aqualand – 38 de euro/adult, 28 de euro/copil

excursie Albania – 39 de euro

plimbare cu barca dotată cu fund de sticlă Kalypso Star – 14 euro

excursie Blue Laguna - Mourtos Cave - Sivota –  35 de euro

excursie în Kefalonia, Drokarati, Melissani&Mirthos – de la 60 de euro

seară grecească – 35 de euro

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite