Studiu controversat: s-a descoperit o legătură între IQ şi înălţime
0O echipă formată din oameni de ştiinţă de la trei universităţi de renume au găsit o legătură între IQ şi înălţime, studiul avansând o ipoteză care a iscat deja rumoare la nivel internaţional.
În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au identificat la nivelul ADN-ului gene care influenţează atât înălţimea, cât şi IQ-ul, şi susţin că există o corelaţie genetică semnificativă între aceste două elemente.
Cercetarea, efectuată pe un eşantion de 6.800 de persoane neînrudite este prima cercetare care a analizat ADN-ul din această perspectivă.
„Am testat asemănările genetice bazate pe ADN-ul oamenilor, în relaţie cu similarităţile dintre înălţime şi inteligenţă şi am găsit o mică asociere între acestea, bazată pe ideea că persoanele mai înalte tind să fie mai inteligente”, a spus Riccardo Marioni, de la Institutul de Genetică şi Medicină Moleculară al Universităţii din Edinburgh.
Marioni a condus acest studiu în colaborare cu academicienii de la Universitatea din Aberdeen, Scoţia, şi de la Universitatea din Londra, bazându-şi descoperirile pe informaţiile strânse de la mii de oameni recrutaţi pentru Studiul Scoţian al Sănătăţii Familiei între 2006 şi 2011. La acel moment, IQ-ul subiecţilor a fost măsurat prin teste care au examinat timpul de reacţie, puterea de memorare şi abilităţile lingvistice, iar echipa a precizat că în proporţie de aproximativ 70% legătura dintre inteligenţă şi înălţime poate fi explicată prin genetică, restul de 30% fiind reprezentat de influenţele mediului în care trăim. Pe viitor, echipa speră ca descoperirea corelaţiei dintre înălţime şi IQ să ajute la identificarea timpurie a problemelor de sănătate, conform Sunday Times.
Cercetări precedente au demonstrat că persoanele de statură mică sunt predispuse, într-o măsură mai mare, la boli cardiovasculare, în timp ce IQ-ul ridicat este conectat cu longevitatea, cu un risc scăzut de boli ale arterei coronare, de atac cerebral sau de suicid. O altă informaţie aflată în urma altor studii sugerează că oamenii cu înălţimi mici au o sănătate psihică mai fragilă decât oamenii înalţi.
De asemenea, aceste studii efectuate în trecut au arătat că sindromul omului scund, cunoscut drept „Complexul lui Napoleon”, chiar există, informaţie ce i-a determinat pe specialiştii de la Universitatea Oxford să cerceteze, la rândul lor, în amănunt această realitate. Aceştia au descoperit că persoanele care percep în mod negativ faptul că sunt scunde au, de obicei, înclinaţii paranoide, sunt neîncrezătoare şi speriate de interacţiunea cu cei din jur.