Nouă moduri de a-ţi prelungi viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tensiunea arterială trebuie verificată cu regularitate FOTO Shutterstock
Tensiunea arterială trebuie verificată cu regularitate FOTO Shutterstock

Deşi aceste idei nu sunt noi, din când în când trebuie să ne reamintim ce putem face pentru a ne prelungi viaţa. Dacă Japonia este ţara cu cea mai mare speranţă la viaţă, în Europa, Spania este ţara cea mai puţin stresată. „The Guardian“ întocmeşte o listă care ne sfătuieşte ce avem de făcut pentru a avea o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă.

1. Mută-te în Japonia!

Japonia are cea mai mare speranţă la viaţă din lume, aşa că această ţară este, cu siguranţă, locul potrivit pentru a-ţi prelungi existenţa. Femeile japoneze trăiesc 75,5 ani, iar bărbaţii se bucură de 70,6 ani. Plus că nu totul ţine de sushi şi de orez. „Japonezii acordă o atenţie sporită igienei în toate aspectele vieţii de zi cu zi. Această atitudine poate fi atribuită, parţial, unei culturi solide, educaţiei, climatului, mediului în general şi vechii tradiţii shintoiste de purificare a purificare a minţii şi a corpului prin socializare“, spune profesorul Kenji Shibuya de la Universitatea din Tokyo.

2. Verifică-ţi tensiunea arterială!

La fel cum trebuie să verifici presiunea aerului din cauciucurile maşinii personale, este o idee bună să-ţi verifici şi tensiunea arterială. Unii au un istoric de hipertensiune în familie, alţii mănâncă prea multă sare, nu fac exerciţii îndeajuns, sunt supraponderali, sunt stresaţi, fumează sau beau prea mult. Toate acestea au o rezolvare, iar cele care n-au trebuie verificate prin medicul de familie care poate prescrie medicamente de ameliorare. Hipertensiunea este primul factor de risc care cauzează moartea şi ani de sănătate precară la europeni. Dar dacă suferi de o tensiune scăzută este de ajuns o verificare de rutină, din când în când.

3. Mănâncă seminţe, nu porcării!

O dietă sănătoasă contează foarte mult şi nu doar pentru siluetă. Un indice de masă corporală mare provoacă boli de inimă, atacuri cerebrale, diabet şi cancer. Dar cu o dietă bazată pe nuci şi seminţe este destul de dificil să te îngraşi, mai ales că am ajuns să ne bazăm pe fructe şi legume şi uităm că avem nevoie şi de ele.

4. Bea cu moderaţie!

Un pahar, două de alcool pe zi poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă, dar oamenii, în general, beau prea mult. Alcoolul duce la ciroză (care este pe locul 12 în ceea ce priveşte motivele decesului în Europa), la steatoza hepatică (ficat gras) şi la cancer de ficat. Alcoolul mai este responsabil şi de alte tipuri de cancer: cancer bucal, cancer la gât şi cancer la sân. Şi mai sunt şi accidentele cauzate de alcool, în care oamenii se rănesc sau chiar sunt ucişi.

5. Pune-ţi adidaşii şi dă o fugă!

Trebuie să facem exerciţii pentru a fi sănătoşi, nu am fost făcuţi pentru o viaţă sedentară. Sportul reduce riscul de boli de inimă, de atacuri cerebrale şi de diabet, dar mai îmbunătăţeşte şi încrederea în sine şi reduce simptomele depresiei şi ale anxietăţii.

6. Nu fuma!

Fumată expresie, dar e adevărată. Tutunul îţi scurtează viaţa şi, mai rău decât atât, te face să suferi mult înainte de moarte. Doar jumătate din fumătorii înrăiţi ajung să treacă de vârsta de 70 de ani.

7. Nu intra în spital!

Spitalul este un loc periculos. Există mereu riscul să iei vreo boală atunci când eşti acolo. Este periculos şi să cazi prin spital, lucru foarte posibil deoarece pacienţii nu sunt foarte siguri pe picioare şi mai sunt şi destul de confuzi. Un spital bun va încerca să externeze bătrânii cât de repede se poate. Ca să nu intri într-un spital încearcă să nu fumezi, să mănânci sănătos şi să faci sport.

8. Nu te stresa!

Ca să nu te stresezi, ai putea să te muţi în Spania, care este ţara cu cea mai mare speranţă la viaţă din Europa şi cu cel mai mic nivel de stres. Acest lucru este chiar remarcabil, dacă stai să te gândeşti la problemele economice pe care le înfruntă şi la numărul şomerilor din ultima vreme. Şi totuşi au cel mai mic nivel al stresului înregistrat în Europa. Poate avea legătură cu soarele sau cu uleiul de măsline, cu roşiile spaniole sau poate cu peştele lor. 

Ca alternativă la mutatul în Spania, stresul se poate reduce prin practicarea sporturilor, prin alocarea timpului liber doar pentru tine şi chiar printr-o discuţie cu şeful pentru schimbarea programului de lucru. Şi nici simţul umorului nu face rău, apropo de şef.

9. Ia trenul!

Riscul să mori înainte de 75 de ani este mai mare dacă circuli cu maşina, puţin mai mic dacă circuli cu avionul şi cel mai mic dacă circuli cu trenul. Aşa că noi recomandăm trenul.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite