FOTO Cafeaua, a doua băutură consumată după apă în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există diferenţe între cafeaua arabica şi cafeaua robusta? În ce ţări se produc cele mai bune cafele şi câte ceşti de cafea sunt recomandate pentru consumul zilnic? Acestea sunt doar trei dintre întrebările la care Ramon Mendivil, directorul fabricii Nestlé din Timişoara, a răspuns în cadrul unei conferinţe desfăşurată miercuri, în Bucureşti.

„Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi, motiv pentru care, în lume, se servesc aproximativ 1,4 miliarde de căni de cafea pe zi“, a declarat unul dintre oficialii brandului Nescafé la începutul evenimentului dedicat iubitorilor de licori negru-amărui. Acelaşi reprezentant a amintit publicului că, în România, cafeaua este următorul lichid consumat după apă.

Dornici să discute mai multe lucruri legate de istoria cafelei, dar şi să dezbată pe tema beneficiior acesteia asupra organismului, mai mulţi specialişti în nutriţie, jurnalişti şi doctori şi-au dat întâlnire, miercuri, la Hotelul Residence Domenii din Capitală.

Ramon Mendivil, directorul fabricii Nestlé din Timişoara, a declarat pentru adevarul.ro că în Etiopia şi Columbia se produc cele mai bune cafele din lume. Astfel, după ce sunt culese şi uscate de cultivatorii locali, boabele de cafea sunt învelite în pungi speciale şi livrate laboratoarelor din fabrică, explică Mendivil. Pentru a-şi fideliza clientela, compania Nestlé foloseşte pentru producţia de cafea Nescafé, aşa cum însăşi Ramon confirmă, două mari soiuri de cafea: arabica şi robusta.

Fructele culese din cele două soiuri de cafea: robusta şi arabica FOTO Adevărul

image

Cafeaua arabica se cultivă, în special, în America Latină şi în Africa, fiind apreciată pentru boabele sale de culoare verde-albastru. Spre deosebire de robusta, cafeaua arabica are nevoie de soluri bogate în minerale şi o temperatură constantă de aproximativ 20 de grade celsius. Dacă pentru primul soi condiţiile climatice sunt un factor important, pentru cel de-al doilea mediul nu prezintă o aşa mare importanţă, având în vedere că plantele cafelei robusta supravieţuiesc şi la altitudini mai joase.

Conferinţa, în cadrul căreia au fost demontate mituri legate de cafea, s-a desfăşurat într-o manieră interactivă  FOTO nescafe.ro

image

Întrebat care dintre cele două tipuri de cafea este o sursă de energie mai bună pentru organism, Mendivil recomandă iubitorilor de licori negre să combine ambele soiuri. În plus, acelaşi specialist este de părere că două, trei căni de cafea este doza zilnică recomandată, doza care are efecte benefice asupra organismului şi îmbunătăţeşte performanţa mentală şi cea fizică. Aceeaşi propunere a avut-o şi Claudia Radu, managerul Regulatory Affairs, care a admis că nu îşi poate desfăşura activitatea zilnică fără să consume cafea.

Am început să beau cafea după ce am născut, a declarat Caludia Radu, argumentând că pentru a-şi desfăşura activitatea, zi de zi, avea nevoie de un stimulent 

Potrivit legendei, prima persoană care a băut cafea a fost un păstor de capre, pe nume Kaldi, care a trăit în secolul al IX-lea. Acesta a observat că turma sa avea mai multă energie atunci când consuma fructele roşii ale unei plante, aşa că s-a decis să-şi prepare propria poţiune, folosindu-se de ajutorul unui călugăr musulman. După ce au cules fructele şi le-au aruncat pe foc, cei doi au adunat boabele, le-au măcinat, le-au amestecat cu apă şi le-au băut.

Acest proces a fost reluat, mai târziu, de călugării sufişti din Yemen, ţară situată în Peninsula Arabă, urmând ca metoda să fie îmbunătăţită şi adaptată erei tehnologice din prezent.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite