De ce ne place atât de mult să facem teste de personalitate online, chiar dacă nu aflăm nimic nou despre noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dincolo de latura distractivă, relaxantă, pe care ne-o oferă rezolvarea testelor de personalitate online, acestea ne satisfac şi anumite nevoi sociale şi psihologice. FOTO teotrandafir.com
Dincolo de latura distractivă, relaxantă, pe care ne-o oferă rezolvarea testelor de personalitate online, acestea ne satisfac şi anumite nevoi sociale şi psihologice. FOTO teotrandafir.com

Moda testelor de personalitate a prins avânt odată cu popularitatea reţelelor sociale. „Ce culoare ţi se potriveşte?”, „Ce spune despre tine felul de mâncare preferat?”, ”În ce oraş ar trebui să trăieşti?, sunt întrebări la care vrem să aflăm un răspuns şi, de cele mai multe ori, suntem încântaţi de ce descoperim. Această atracţie irezistibilă pe care o avem faţă de testele de personalitate este explicabilă din punct de vedere psihologic.

Dincolo de latura distractivă, relaxantă, pe care ne-o oferă rezolvarea testelor de personalitate online, multe dintre ele fiind gândite astfel încât să ne aducă zâmbetul pe buze şi să ne determine să le arătăm şi prietenilor rezultatele obţinute, acestea ne satisfac şi anumite nevoi sociale şi psihologice.

Acesta este motivul principal pentru care uneori nu ne putem abţine să răspundem la cele mai absurde întrebări, chiar dacă suntem perfect conştienţi că rezolvarea unui astfel de test nu ne poate oferi nicio informaţie nouă şi extraordinară despre propria persoană, conform slate.com. Iată care sunt principalele trei explicaţii psihologice pentru care ne simţim atât de bine când facem teste de personalitate: 

1. Nevoia de validare şi reconfirmare

Psihologii consideră că prin rezolvarea acestor teste ne satisfacem nevoia de a reconfirma ceea ce ştim mai bine despre noi, despre ce preferinţe avem, despre ce ne dorim şi ce nu ne place în viaţă. Ne place să fim eroii propriilor poveşti de viaţă, iar aceste teste ne oferă ocazia de a accesa simplu mici poveşti în care ne putem împlini această dorinţă.

2. Apartenenţa la un grup şi sentimentul că viaţa poate fi simplificată

Testele de personalitate ne oferă ocazia să ne identificăm cu o anumită categorie de persoane şi să simţim că facem parte dintr-un grup aparte. Este ca şi cum trecem printr-un proces de evaluare şi apoi aşteptăm să primim confirmarea că avem exact ceea ne trebuie pentru a intra în rândul celor care au aceleaşi calităţi deosebite. Este un tip de gândire care ne face să ne simţim mai bine în propria piele, motiv pentru care avem tendinţa să ignorăm latura superficială a acestui tip de validare. Nu în ultimul rând, aceste teste ne oferă iluzia că viaţa poate fi simplificată, din moment ce totul poate fi inclus în diverse categorii.  

3. Socializare şi conectare cu alte persoane

Atunci când distribuim online rezultatul unui test de personalitate, ne dorim să primim cât mai repede un răspuns/reacţie din partea celorlaţi. Este vorba până la urmă de satisfacerea nevoii de conectare cu alte persoane şi de socializare, o nevoie umană firească. Nu contează dacă eşti de acord sau nu cu răspunsul primit la teste, important este că poţi discuta cu alte persoane despre ce rezultat au obţinut la acelaşi test ori despre ce îţi place ţie, de fapt, şi că testul respectiv este o aiureală. 

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite