Cum să-ţi protejezi casa de caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii recomandă să ţinem ferestrele deschise pe timpul nopţii FOTO Shutterstock
Specialiştii recomandă să ţinem ferestrele deschise pe timpul nopţii FOTO Shutterstock

Termometrul arată la umbră, în multe din zilele de vară, peste 30 de grade Celsius. Cum să scapi de arşiţa soarelui şi la ce metode să apelezi pentru a înfrunta canicula? Foliile de protecţie solară şi ventilatoarele poziţionate corect sunt doar două dintre metodele care s-au dovedit eficiente.

Site-ul shine.yahoo.com a publicat o listă ce cuprinde şapte sfaturi despre cum să-ţi protejezi casa de căldură, fără să-ţi creşti valoarea facturii la electricitate, urmare a utilizării excesive a aparatelor de aer condiţionat. 

Acoperă geamurile

Cei care vor să scape de arşiţa soarelui şi vor să menţină o temperatură scăzută în casă, pot să-şi achiziţioneze draperii de culoare închisă, jaluzele sau obloane. Foliile de protecţie solară sunt o altă metodă eficientă, deoarece ele blochează până la 99% din razele ultraviolete.

Deschide ferestrele noaptea

Pe timpul nopţii, speciliştii recomandă celor care se confruntă cu temperaturile ridicate să ţină geamurile deschise, dar să le închidă la primele ore ale dimineţii, înainte ca dogoarea soarelui să încingă casa.

Pune cearceafuri ude la ferestre 

Aceeaşi experţi spun că, pe durata nopţii, ar fi bine să acoperim ferestrele cu cearceafuri ude.

Poziţionează corect ventilatoarele 

Persoanele care vor să-şi desfăşoare activităţile la temperaturi scăzute pot să folosească simultan mai multe dispozitive clasice, asemenea ventilatorului pe baterii, la o rotaţie mică. Aceste aparate ar trebui poziţionate în apropierea ferestrelor, în părţile opuse ale camerei. Pentru a obţine un rezultat optim, specialiştii recomandă să aşezăm în faţa ventilatoarelor boluri pline cu bucăţi de gheaţă.

Limitează folosirea electrocasnicelor

Pentru menţinerea unei camere răcoroase este extrem de important să nu existe multe aparate electronice şi electrocasnice pornite în acelaşi timp. Dacă lucrezi la calculator, nu ţine şi televizorul pornit, iar maşina de spălat foloseşte-o doar dis-de-dimineaţă. În bucătărie, găteşte cu uşa închisă şi geamurile larg deschise.

Schimbă locul după soare 

Dacă vrei să scapi de temperaturile ridicate, dimineaţa e indicat să petreci timpul în zona de vest a casei tale. Mai târziu, schimbă-ţi locul şi optează pentru partea de est.

Foloseşte plantele 

Chiar şi plantele reprezintă o metodă eficientă pentru a scăpa de temperaturi ridicate. Mai ales dacă le aşezi pe pervaz, florile te vor ajuta să treci cu bine peste o vară fierbinte. De asemenea, persoanele care locuiesc la etajele inferioare ale blocurilor sau la casă ar fi bine să planteze copaci şi tot felul de arbuşti în faţa balcoanelor şi a geamurilor. Umbra pe care o oferă reprezintă o adevărată binecuvântare pe timp de caniculă. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite