Cearcănele: cauze şi soluţii
0Înainte de a trata cearcănele, trebuie să ştim care este motivul apariţiei lor. Dermatologul american Amy Wechsler a dezvăluit pentru „Huffington Post“ cele patru probleme principale care duc la apariţia cearcănelor şi a oferit şi cele mai eficiente tratamente pentru fiecare dintre ele.
1. Pungile de sub ochi
Tratament
Pungile de sub ochi ne fac să părem obosiţi, chiar dacă, în realitate, suntem foarte odihniţi. În primul rând, trebuie să reduci consumul de sare şi de alcool, pentru că cele două duc la retenţia de apă şi accentuează umflăturile.
Este recomandat să dormi pe două perne pentru a drena lichidul care se poate acumula în jurul ochilor atunci când eşti culcată. Dacă dimineaţa încă ai umflături inestetice sub ochi, încearcă o compresă cu apă rece.
Mulţi dintre pacienţii lui Wechsler răcesc o linguriţă în apă rece, apoi o folosesc pentru a masa ferm zona cu probleme. Dacă umflătura este prezentă tot timpul, indiferent de ceea ce faci pentru a o îndepărta, ai, probabil, pungi de grăsime care ies în evidenţă odată cu vârsta. Din păcate, singurul mod în care ele pot fi îndepărtate este pe cale chirurgicală, printr-o procedură numită blefaroplastie.
Cum poţi masca problema cu machiaj: Foloseşte un creion corector de iluminare pe care să îl aplici pe zona întunecată de sub pungile de la ochi. Zona va fi mai luminoasă, deci umflătura va fi mai puţin proeminentă. Nu pune niciodată corector pe zona cu probleme în sine, produsul doar o va accentua.
2. Pigmentaţia
Tratament
Pentru a determina dacă problema cearcănelor este cauzată de excesul de pigment, apăsă cu degetul pe zona afectată. Dacă cearcănele sunt mai deschise la culoare în locul în care ai aplicat presiune, atunci, probabil este din cauza vaselor de sânge de sub piele. În cazul în care zona rămâne întunecată, cauza poate fi pigmentarea ereditară sau expunerea la soare.
Aplică în fiecare zi o cremă de protecţie solară sub gene, iar Wechsler recomandă chiar utilizarea unor ochelari de soare mari pentru o protecţie suplimentară. În cazul în care pigmentaţia este superficială, se poate lumina cu hidrochinonă, lemn dulce şi acid kojic. Pentru a trata decolorarea mai profundă, dermatologii pot folosi laserul Fraxel, care minimizează problema în trei până la cinci sesiuni.
Cum poţi masca problema cu machiaj: pigmentaţia este, de obicei, maro, poate un pic galbenă. Un anticearcăn de culoarea piersicii ajută la mascarea cearcănelor. Alege o formulă concentrată şi foloseşte-o numai pe zonele întunecate.
3. Vasele de sânge
Tratament
Dacă zona întunecată de sub ochi se luminează când apeşi pe ea, cel mai probabil este din cauza vaselor de sânge vizibile prin piele. Cu cât pielea este mai groasă, cu atât mai puţin vizibile vor fi vasele de sânge. Aplică o cremă cu retinol sub ochi, în fiecare seară, pentru a ajuta la formarea colagenului. Dar trebuie să aveţi grijă pentru că aceasta poate provoca iritaţii.
Cum poţi masca problema cu machiaj: Zonele întunecate au, de obicei, o nuanţă albăstruie, aşa că cel mai bine pot fi camuflate cu un anticearcăn cremos, de culoare galbenă, care trebuie aplicat pe zonele cu probleme.
4. Adânciturile de sub ochi
Tratament
În această situaţie, singura soluţie pe termen lung este injectarea unei substanţe care poate umple golurile, cum ar fi acidul hialuronic.
Cum poţi masca problema cu machiaj: Un fond de ten cu efect iluminator face ca sobiturile de sub ochi să nu mai fie atât de evidente. Produsul trebuie distribuit cu o atenţie sporită spre colţurile ochilor, care sunt întotdeauna mai întunecate.