Ce legume poţi planta în locuri umbroase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o grădină cu zone umbrite pot creşte foarte bine şi legume, dacă avem grijă la alegerile pe care le facem. Ce legume poţi planta în locuri umbroase? Ridichile, spanacul sau anumite plante aromatice îşi pot găsi locul în spaţiul pe care vrem să-l cultivăm, chiar dacă grădina este parţial umbrită.

Grădinile mai umbroase necesită o mai mare atenţie la îngrijire, dar mai ales în ceea ce priveşte alegerea seminţelor sau răsadurilor pe care le vom planta în zona cu pricina. În acest caz, dăunătorii pot reprezenta o problemă ceva mai spinoasă, pentru că umiditatea este mai ridicată. O idee bună pentru plantarea legumelor în grădinile de acest tip este să optaţi pentru răzoare înălţate. 

Printre legumele cel mai des cultivate în zone mai umbroase se numără salata verde, rucola, conopida, broccoli, mazărea, sfecla, varza, ridichile, spanacul, napii, dar şi plante aromatice precum salvia şi rozmarinul.

Ce legume poţi planta în locuri umbroase: Ridichi

Cele mai multe varietăţi de ridichi preferă un climat răcoros, aşa că reprezintă o variantă ideală pentru locurile umbrite, unde altor legume nu le prieşte mediul.

FOTO condorseed.com

Ce legume poţi planta în locuri umbroase ridichi
Ce legume poţi planta în locuri umbroase ridichi

Le puteţi planta primăvara, iar recoltarea are loc după trei săptămâni de la plantare. Nu le lăsaţi prea mult în pământ pentru că îşi pierd din savoare, devenind lemnoase. Seminţele trebuie plantate la aproximativ 1,25 cm adâncime şi la o distanţă de 5 cm între ele. Pentru a avea recolte continue, semănaţi ridichi succesiv, la fiecare 2-3 săptămâni.

Ce legume poţi planta în locuri umbroase: Conopida nu-şi are locul în grădini mici 

Înainte de toate, trebuie să ţineţi cont de faptul că această legumă are nevoie de spaţiu, aşa că nu-şi are locul în grădinile de mici dimensiuni. Se dezvoltă, de regulă, în zone cu temperatură moderată, prin urmare este potrivită pentru zonele mai umbrite.

FOTO harvesttotable.com

Ce legume poţi planta în locuri umbroase conopida
Ce legume poţi planta în locuri umbroase conopida

Pământul în care urmează să plantaţi conopida trebuie săpat cu câteva luni înainte de a face această operaţiune, apoi trebuie să aveţi grijă ca terenul să fie bine drenat şi tratat cu un strat de var. În cazul acestei legume, seminţele se cresc mai întâi în ghivece, în loc închis. Pentru ca planta să fie rezistentă, după încolţire trebuie expusă treptat la temperaturi de 15-16 grade Celsius, în spaţiu închis, după care creşteţi timpul de expunere la mediul exterior. După încheierea procesului de acomodare, puteţi să le plantaţi în grădină, răsadurile urmând să fie aşezate pe rânduri, la distanţa de 60 cm una faţă de cealaltă şi la aproximativ 100 de cm distanţa între rânduri.

Pentru cultivarea conopidei de vară trebuie să începeţi plantarea din ianuarie, în aşa fel încât să poată fi sădite în grădină din luna martie, iar recolta să fie obţinută în iunie sau iulie. Solul umed va face ca această legumă să dezvolte o coroană de flori bogată, prin urmare este necesară udarea din belşug.

Ce legume poţi planta în locuri umbroase: Salată verde

Salata se cultivă ca răsad sau prin semănarea directă în grădină. De reţinut, trebuie să lucraţi şi să pregătiţi pământul, eventual din toamnă, cu gunoi de grajd, dacă este posibil. Pentru culturile de la sfârşit de primăvară, salata se seamănă în februarie-martie, iar pentru cea de toamnă se face la început de august.

FOTO ghidnutritie.ro

Ce legume poţi planta în locuri umbroase salata verde
Ce legume poţi planta în locuri umbroase salata verde

Semănaţi pe straturi de 1-1,5 m, unde puteţi cultiva 5 sau 6 rânduri de salată, la o distanţă de 20-25 cm, adâncimea necesară primăvara fiind de 1,5-2 cm, iar toamna de 2-3 cm. Un lucru bine de ştiut este că atunci când alegem să cultivăm răsaduri, salata va avea căpăţâna mai mare. Dacă semănarea s-a făcut toamna, ar fi indicat să acoperiţi locul cu un strat de frunze uscate sau de paie pentru a proteja cultura de gerul iernii.

Ce legume poţi planta în locuri umbroase: Spanacul, sensibil la secetă şi umiditate excesivă

Această erbacee legumicolă este sensibilă la secetă, însă umiditatea în exces poate duce la putrezirea frunzelor de la bază, uneori şi a rădăcinilor. Tocmai de aceea, spanacul are nevoie de un afânat, bogat în substanţe nutritive.

FOTO www.motherearthliving.com

Ce legume poţi planta în locuri umbroase spanac
Ce legume poţi planta în locuri umbroase spanac

Semănatul se face toamna pentru a avea recolta în lunile martie-aprilie, iar pentru recolte în mai-iunie ar trebui să faceţi semănatul primăvara devreme. Pentru recolta de toamnă, spanacul trerbuie să fie seamănat în august. Semnatul se face la distanţă de 20 cm între rânduri şi o distanţă de 2-3 cm pe rând, la o adâncime de 3-4 cm. Plivirea, udarea la nevoie, îngrăşarea suplimentară, combaterea dăunătorilor fac parte din ritualul de îngrijire a recoltei de spanac.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite