Apocalipsa locurilor de muncă: revoluţia care va schimba piaţa forţei de muncă la nivel mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sună alarmist, dar Jobocalipsa este o realitate analizată într-o carte cu acelaşi nume, lucrare scrisă de futurologul şi inventatorul Ben Way, fost consilier la Casa Albă şi în guvernul britanic pe probleme de tehnologii ale viitorului.

Progresul continuu în domeniul roboticii va remodela, în viitorul apropiat, felul în care muncim astăzi, consideră tot mai mulţi futurologii şi cercetători în tehnologie. Specialistul în tehnologii ale viitorului, Ben Way, scrie în cartea „Jobocalypse: The End of Human Jobs and How Robots will Replace Them/Jobocalipsa: Sfârşitul locurilor de muncă pentru oameni şi cum ne vor lua roboţii locul“, lansată anul trecut, că aproximativ 70% din locurile de muncă tradiţionale ar putea fi acaparate de maşini în următorii 30 de ani

    Cred că omenirea a ajuns în punctul în care robotica va schimba tot ceea ce facem şi ce ştim. Implicarea tot mai mare a roboţilor pe piaţa muncii ar putea aduce extrem de multă instabilitate, lucru care poate fi prevenit dacă vom acţiona inteligent, abordare care ar putea conduce spre o renaştere a umanităţii. Modul în care muncim acum se va schimba radical. Săptămâna de lucru de cinci zile şi opt ore pe zi va dispărea, este de părere Ben Way.  

Deocamdată, roboţii joacă două roluri importante, care se vor extinde spre mai multe direcţii, este de părere şi lordul Martin Rees, profesor emerit în cosmologie şi astrofizică la Universitatea Cambridge, din Marea Britanie. Prima se referă la utilizarea roboţilor în locuri în care oamenii ajung cu greutate, cum se întâmplă în cazul accidentelor miniere sau incidentelor care au loc în uzine nucleare. A doua direcţie este reprezentată de îndeplinirea joburilor mai puţin dorite de oameni, cum sunt cele care presupun interacţiunea cu persoane în vârstă sau cu dizabilităţi, unde este nevoie de cineva care să-i ajute cu cele mai simple acţiuni, de la tăiatul unghiilor până la legatul şiretului. Cu toate că folosirea roboţilor este un proces care va continua să se dezvolte, oamenii de ştiinţă sunt de părere că inteligenţa acestora ar trebui limitată în aşa fel încât să nu le permitem să facă joburi din ce în ce mai avansate, relatează Daily Mail. 

Consider că ar trebui să ne asigurăm că roboţii nu depăşesc stadiul de „savant idiot“, în aşa fel încât să nu reprezinte o concurenţă pentru noi, chiar dacă ne surclasează deja cu succes în ceea ce priveşte abilitatea de a face calcule şi de a procesa informaţii“, avertizează profesorul Martin Rees. 

Domeniile în care roboţii ar putea să ia locul oamenilor sunt extrem de variate. Dacă maşinile sunt folosite de ani buni în multe ramuri ale industriei, robotica s-a impus din ce în ce mai mult în domeniul medical. Serviciile de sănătate apelează din ce în ce mai mult la inteligenţa artificială, începând cu operaţiile complexe care sunt realizate cu ajutorul unor roboţi de mare precizie, ghidaţi deocamdată de chirurgi cu experienţă.

image

FOTO biomed.brown.edu 

Inclusiv în România, chirurgia robotică a fost aplicată încă din 2008, iar până în 2010 fuseseră efectuate nu mai puţin de 508 intervenţii chirurgicale cu ajutorul noii tehnologii, după cum declara prof. dr. Irinel Popescu în cadrul simpozionului „Tehnologie avansatăîn medicina - STAM 2010“, iar în 2012 numărul operaţiilor a depăşit 1.000. Dincolo de acest tip de operaţii, într-un proiect dezvoltat de Universitatea Tehnică Eindhoven, din Marea Britanie, este testat un robot pe nume Avi, realizat pentru a duce pacienţilor mâncarea la pat.

Industria entertainmentului va fi schimbată, la rândul său. De exemplu, barmanii vor deveni o raritate şi vor prepara cocktailuri numai în barurile exclusiviste, în timp ce roboţii se vor ocupa de acelaşi lucru în locaţiile pentru marea masă. „Monsieur“, un robot-barman, ar putea fi curând produs şi oferit spre vânzare patronilor de baruri şi restaurante pentru a servi clienţii cu băuturi complexe, într-o largă varietate, pe care le poate face printr-o simplă apăsare de buton. În plus, roboţelul este capabil să anticipeze dispoziţia celui care doreşte o băutură şi să decidă când este nevoie de o porţie dublă de alcool. Pe de altă parte, piaţa asiatică este tot mai deschisă ideii de restaurant în care clienţilor li se aduce comanda la masă de către ospătari-roboţi. În China chiar există un local botezat Robot Restaurant, unde 20 de maşinării aduc mâncarea la masă, gătesc tăiţei şi dim sum (un fel de găluşti tradiţionale, cu diverse umputuri), conduc oamenii la mese şi îi distrează.

image

Includerea roboţilor în toate aspectele vieţii ar putea să prindă forme controversate, din moment ce părinţii vor ajunge să-şi lase copiii în compania unui robot interactiv, în loc de televizor. Există un risc real ca cei mici să dezvolte o legătură emoţională cu un robot şi să devină extrem de ataşaţi de un obiect neînsufleţit“, subliniază Way. Nu în ultimul rând, prietenii roboţi ar putea să fie introduşi în azile, unde să îngrijească bătrâni şi să le ţină companie. Această idee este deja pusă în aplicare cu astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), unde robotul Kibo le ţine de urât în timpul petrecut departe de familie şi prieteni.

În domeniul muzical au fost făcuţi paşi importanţi în aceeaşi direcţie. De la concerte cu holograme ale unor artişti decedaţi, cum a fost performanţa rapperului Tupac pe scena festivalului muzical Coachella din California, în 2012, până la concerte de muzică clasică ce ar putea fi executate perfect de o întreagă orchestră de roboţi.

image

FOTO lexpress.fr

Robotica ar putea să pună capăt şi meseriei de căpşunar, după ce francezii l-au pus la punct pe Wall-Ye, o maşinărie care culege struguri. Robotul este capabil să recunoască caracteristicele diverselor plante, să fotografieze şi să înregistreze informaţii, să memoreze fiecare vie şi să-şi sincronzeze cele 6 camere de luat vederi în aşa fel încât să-şi trasforme braţele în unelte eficiente. Iar Ben Way vorbeşte şi despre roboţi meniţi să facă munca de jos în abatoare, încă un job pe care oamenii nu-l fac cu plăcere. 

image

Dronele vor lua locul angajaţilor care livrează la domiciliu mâncare sau al lucrătorilor la poştă, dar şi taximetriştilor sau altor şoferi profesionişti. „Pe viitor, maşina automată ne va duce la mall şi acolo, după ce vom alege ceea ce ne dorim să cumpărăm, o dronă va face livrarea produselor achiziţionate înainte să ajungem noi acasă“, mai spune Ben Way. La fel se va întâmpla în cazul comenzilor făcute din magazinele online: dronele vor fi cele care vor lăsa la uşă pachetele. 

Nu în ultimul rând, dronele au început deja să schimbe modul în care oamenii îşi duc războaiele, roboţii militari fiind din ce în ce mai evoluaţi, iar profesorul Daniel Wolpert, expert în inginerie la Universitatea Cmbridge, atrage atenţia că scenariile pe care le avansează literatura science fiction sunt mai aproape de realitate decât credem, chiar dacă pentru moment nu ne lovim de roboţi la fiecare pas.

Citeşte şi:

Care vor fi meseriile viitorului cel mai bine plătite?

STUDIU Românii preferă un loc de muncă sigur, dar au un apetit scăzut pentru lucrul bine făcut

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite