Stimularea capacităţii creierului copiilor prin alimentaţie: idei pentru un mic dejun sănătos care să-i ajute să se concentreze întreaga zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetările au arătat că micuţii care mănâncă dimineaţa au rezultate mult mai bune la învăţătură şi mai puţine probleme de comportament. Nu orice aliment este însă benefic, specialiştii realizând lista opţiunilor pe care părinţii le au pentru a prepara un mic dejun sănătos care să îmbunătăţească funcţiile cognitive ale copiilor.

Micul dejun este în mod cert cea mai importantă masă a zilei. Dacă ne gândim la faptul că între cină şi micul dejun din dimineaţa următoare este o pauză de 10-12 ore, putem să ne dăm seama de necesitatea elementelor nutritive pe care ar trebui să le conţină prima masă a zilei, scrie eanetteshealthyliving.com

Conform speciaştilor, micuţii care mănâncă dimineaţa, înainte de a merge la şcoală, au rezultate mult mai bune la învăţătură şi mai puţine probleme de comportament, existând o serie de alimente care pot stimula funcţiile cognitive.

Alimente care pot stimula capacitatea creierului copiilor:

Afine, căpşune, mure, zmeură. Sunt bogate în antioxidanţi care au rolul de a stimula funcţiile cognitive.

Merele conţin un antioxidant numit quercetină care ajută la protejarea celulelor creierului. Cea mai importantă sursă se găseşte în coajă.

Ouă, nuci şi semninţe. Gălbenuşul oului conţine colină, o substanţă esenţială pentru dezvoltarea creierului şi memoriei. Printre alimentele care mai conţin colină se numără nucile şi seminţele.

Iaurtul conţine vitamina B12, care favorizează formarea mielinei, o substanţă care ajută la formarea învelişului din jurul fibrelor nervoase. Vitamina B12 se mai găseşte şi în carne.

Cerealele integrale (fulgi de ovăz, quinoa, amaranth, grâu integral) sunt bogate în fibre, care ajută la echilibrarea nivelului de energie, asigurând aprovizionarea constantă şi lentă a organismului cu energie.

Legume cu frunze verzi (în special spanac şi kale) sunt pline de carotenoide, flavonoide şi acid folic, substanţe care ajută funcţiile cognitive.

Peşte gras (somon, ton, sardine) conţine DHA Omega-3 - acizi graşi care îmbunătăţesc capacitatea de învăţare; în fapt, deficienţele de DHA sunt asociate cu problemele în procesul de învăţare.

Nuci şi seminţe (migdale, seminţe de floarea soarelui, nuci) conţin vitamina E care protejează membranele creierului; nucile conţin de asemenea acizi graşi Omega 3.

Alimentele bogate în fier (fasole, frunzele verzi, carne slabă, peşte, soia) sunt foarte importante pentru funcţionarea normală a creierului.

Idei de mic dejun:

Puteţi face un mix din căpşune, iaurt şi nucă de cocos. Pentru topping puteţi adăuga nuci prăjite, fulgi de ovăz sau seminţe de chia.

image

Foarte uşor de preparat este şi amestecul de ouă, ciuperci şi şuncă. Se lasă câteva minute la cuptorul cu microunde şi se poate servi cu o felie de pâine prăjită şi un bol de fructe de pădure pentru un mic dejun complet.

image

Pentru cât mai multă energie puteţi încerca şi un amestec de lapte de nucă de cocos, fulgi de ovăz, afine sau orice alte fructe care vă plac.

image

Smoothie cu fructe de pădure, banana şi iaurt

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite