Modurile în care naşterea unui copil influenţează succesul părinţilor în carieră: mamele tind să fie discriminate, taţii avantajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Venirea pe lume a unui copil are un impact puternic asupra carierei părinţilor. Efectele pot fi pozitive şi negative în egală măsură, însă bărbaţii tind să fie avantajaţi de statutul de părinte mai mult decât femeile.

Conform unui raport realizat de compania LeanIn.Org and McKinsey, mamele sunt considerate mai puţin competente şi dedicate meseriei pe care o au comparativ cu femeile care nu au copii sau cu bărbaţii, scrie Business Insider.

Raportul se bazează pe un studiu care arată o tendinţă clară de discriminare a mamelor la locul de muncă. Ca să afle care este atitudinea oamenilor, cercetătorii au trimis falşi angajaţi cu Cv-uri identice la mai multe interviuri de angajare. Sigura diferenţă era că unii candidaţi aveau copii.

Astfel, cercetătorii au observat că bărbaţii care declarau că sunt părinţi erau mai căutaţi pentru angajare şi erau chemaţi deseori la următoarele intreviuri. În schimb, femeile care spuneau că sunt mame erau mult mai rar chemate, şansele lor de angajare fiind reduse cu 50%.

Prin urmare, mamele sunt considerate mai puţin competente la serviciu şi mai puţin dedicate, în timp ce taţii sunt priviţi diametral opus: ca angajaţi mai competenţi şi mai dedicaţi locului de muncă comparativ cu bărbaţii care nu au copii.

În plus, taţii primesc de obicei o mărire de salariu, se arată într-o cercetare realizată de grupul Third Way. Directorul organizaţiei, Jonathan Cowan, spune că deşi diferenţa de salarizare dintre bărbaţi şi femei tinde să se reducă, diferenţa de venit dintre mame şi taţi creşte.

Astfel, în timp ce taţii primesc de regulă o mărire de salariu după naşterea copilului, care poate fi în medie de 6%, mamele tind să fie penalizate financiar, cu aproximativ 4% pentru fiecare copil pe care îl au. Penalizările tind să fie cu atât mai mari cu cât salariul iniţial al mamei era mai mic.

În ciuda acestor dificultăţi, pe termen lung părinţii ajung să fie mult mai eficienţi, mai productivi la locul de muncă faţă de alţi angajaţi. Evident, în primii ani de viaţă ai copilului productivitatea părinţilor scade, dar apoi ea va creşte semnificativ.

De asemenea, părinţii ajung să aibă anumite abilităţi care le vor fi foarte utile la locul de muncă şi le vor da un avantaj faţă de colegii lor. Părinţii au abilităţi deosebite de negociere, ştiu să facă multe compromisuri, să aplaneze conflictele, să fie răbdători şi să poată face mai multe lucruri în acelaşi timp. Aceste abilităţi au fost observate de cercetătorii de la Universitatea Clark din Carolina de Nord.

Deşi aparent mamele sunt mai puţin interesate de carieră, studiile arată că în realitate ele sunt cu 15% mai ambiţioase şi mai dispuse la efort pentru a promova în funcţie, comparativ cu femeile care nu au copii. La cercetare au fost analizate date despre 30.000 de angajaţi din 118 companii diferite. Această ambiţie de promovare a fost observată şi la bărbaţii care au copii.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite