Ce facem când copilul nostru consumă droguri? Sfaturile psihologilor pentru părinţii care nu observă dependenţa copiilor lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticile Centrului Internaţional Antidrog sunt alarmante. Potrivit cifrelor, 11% dintre elevi şi 25% dintre studenţii români au consumat cel puţin o dată droguri şi peste 600.000 de mii de consumatori erau înregistraţi în 2012 în evidenţe. Ce trebuie însă să facă părinţii pentru a-i ajuta pe copiilor lor să scape de această dependenţă?

Zeci de tineri cad zilnic în capcana drogurilor, iar cei mai mulţi dintre părinţii lor nici măcar nu îşi dau seama pentru a interveni la timp şi a pune capăt astfel uneia dintre cele mai periculoase şi frecvente dependeţe ale zilelor noastre. Dornici să simtă euforia, tinerii nici nu îşi dau seama când devin captivi într-un carusel care le pune în pericol în primul rând sănătatea, viitorul profesional şi familia.

Mulţi părinţi se jenează să vorbească sau să recunoască dependenţa copiilor lor, iar prea puţini apelează la ajutorul specialiştilor înainte ca copiilor lor să îţi distrugă viaţa.

"Pentru fiecare este esenţial să poată mobiliza cele mai bune resurse din interior, pentru că este o luptă grea. Zilnic, sute de tineri din România cad în capcana drogurilor şi, din elevi premianţi care au toată viaţa înainte, se transformă în adolescenţi cu polidependenţă", spune psihoterapeutul Eliana Baciu. 

Din păcate chiar şi pentru cei care se adresează specialiştilor, lupta cu această dependenţă este îngreunată şi de faptul că tinerii pot găsi pe internet zeci de reţete privind prepararea unor înlocuitori care produce aceleaşi stări euforice. Forumurile şi blogurile abundă de reţete şi recomandări, iar internetul furnizează tinerilor în căutarea de droguri, reteţete de preparare pentru toate buzunarele. Părinţii sunt astfel puşi să lupte nu doar cu dependenţa tinerilor, ci şi să se transforme în "umbra lor" pentru a-i proteja de tentaţiile care se găsesc la tot pasul, fără să îi sufoce, fără să le transmită neîncredere, nesiguranţă şi frică.

"Consumul de cannabis s-a menţinut în 2015 cam la acelaşi nivel, vârsta preponderentă este 16-35 de ani, însă a scăzut vârsta de consum la etnobtanice. Întâlnim şi tineri la vârsta de 13, 14 ani care consumă astfel de substanţe", explică Camelia Iacob, psiholog şi coordonatorul al Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Satu Mare. 

Statistitici alarmante

În urma unui studiu realizat de specialiştii Centrului de Prevenire , Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare, părinţii susţin că nu ar şti ce să facă în cazul în care copiii ar consuma droguri. La întrebarea „Aţi vorbit vreodată cu copilul dumneavostră despre consumul de droguri?”, 62% dintre respondenţi au răspuns afirmativ, iar 38% au răspuns negativ. În acest sens este important tipul de mesaj pe care părinţii îl transmit copiilor. La întrebarea „Ştiţi care sunt semnele consumului de droguri?”, 52% dintre părinţi au răspuns afirmativ, susţinând că îşi cunosc copiii, iar schimbarea comportamentului ar fi indiciul cel mai concludent. Majoritatea părinţilor au afirmat că nu ar şti ce să facă în cazul în care copilul lor ar consuma droguri. La întrebarea „La cine aţi apela în cazul în care aţi avea o problemă legată de consumul de droguri?” pe primul loc se află prietenii/familia, urmaţi de medicii din unităţile sanitare şi psihologi.

Mai mult, specialiştii aceluiaşi centru antidrog au efectuat în acest an un sondaj în rândul a peste o mie de elevi din judeţul Satu Mare. Rezultatele au fost pe cât de surprinzătoare, pe atât de alarmante. Şi asta pentru că un elev din cinci consideră că drogurile nu sunt chiar rele. De asemenea, atitudinea părinţilor lasă mult de dorit, în condiţiile în care aceştia au absentat masiv la întâlnirile cu specialiştii în prevenirea consumului de droguri.

"Părinţii nu manifestă interes faţă de activităţile de prevenire. Faptul că părinţii au impresia că copiii lor nu sunt supuşi acestui pericol se înşală. Copiii consideră că etnobotanicele nu le fac rău. Dar în unele etnobotanice sunt inclusiv insecticide”, a spus Simona Săndulescu, comisar şef în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare. 

Să apelăm la specialişti

"Tinerii spun că ei se pot lăsa de a doua zi, însă e doar o iluzie. Părinţii vin îngrijoraţi şi spun că nu mai ştiu cum să îi ajute, dar tinerii nu conştientizează şi continuă să consume departe de ochii părinţilor lor. Unii părinţi nu îşi observă copii, fie din cauza timpului prea scurt petrecut în compania lor, fie pentru că sunt plecaţi în străinătate sau pentru că nu vor să accepte că copii lor nu sunt perfecţi.  Întotdeaauna este ceva de făcut, nu ne putem da bătuţi. De aceea existăm noi, ca să oferim ajutor, consiliere şi să venim cu soluţii practice pe care părinţii poate nu le mai văd deoarece sunt prea obosiţi, prea supăraţi. Un consumator de droguri este practic responsabilitatea întregii societăţi deoarece el nu mai munceşte, deci nu mai plăteşte taxe şi are nevoie de asistenţă medicală pe care o primeşte astfel gratuit, dar şi de un ajutor social, bani din care să supravieţuiască", explică specialistul antidrog, Camelia Iacob. 

Vă mai recomadăm:

De ce e păcat să fumăm. Părintele Ilarion Argatu: „Cei ce au fumat în viaţă vor avea parte dincolo de mult fum şi de multă duhoare. Se vor îneca în fum“

RAPORT Canabisul, drogul preferat de tinerii români în 2014. A crescut numărul celor care îşi tratează dependenţa

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite