Ghid pentru părinţi: cum să creşti un copil fericit şi sigur pe sine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adulţii ar trebui să se gândească de două ori înainte de a-şi lăuda odraslele şi a-i feri de posibile eşecuri. Mediul familial în care se dezvoltă şi felul în care le sunt stimulate abilităţile sunt aspecte cruciale în formarea unui copil cu un caracter puternic şi echilibrat.

Creşterea unui copil este pe cât de importantă, pe atât de complexă, timp în care nu ar trebui decât să fie firească, sunt de părere specialiştii. Părinţii fac însă greşeli care pleacă fie din lipsă de timp, fie din hiperprotecţie, relatează revista „Parents“. Iată câteva sfaturi utile pentru cei care vor să aibă copii fericiţi şi încrezători în forţele proprii:

Lasă-l să preia conducerea

Ritmul alert în care se desfăşoară viaţa modernă îi face pe mulţi dintre părinţi să nu-şi mai găsească timp pentru jocurile celui mic. Experţii în terapia de familie îi încurajează pe adulţi să nu neglijeze aceste surse de distracţie şi să-şi încurajeze odraslele „să preia conducerea“. Cel puţin cinci minute pe zi lasă deoparte smartphone-ul şi arată-i copilului că eşti dispus să joci după regulile lui. Fă exact ceea ce-ţi spune el, sfătuiesc specialiştii. Dacă ai o familie cu mai mulţi piticoţi, acordă un interval de timp separat fiecăruia dintre ei.

Nu îl proteja de eşecuri

Pentru părinţi, responsabilitatea este uriaşă şi situaţiile-„limită” se ivesc la fiecare pas, indiferent de vârsta copilului. În primii ani există tendinţa unei hiperprotecţii mai ales în ceea ce priveşte ferirea copilului de infecţii, fie că vorbim de cele respiratorii, fie de altă natură (digestive, boli eruptive etc). Ulterior, apare sarcina adultului de a-şi proteja micuţul de insucces. Spre exemplu, dacă fiica ta are o relaţie tensionată cu un coleg de clasă sau cu un profesor, ar trebui, într-o primă fază, s-o laşi să se descurce singură, avertizează psihologii. Recomandabil pentru părinţi este să acorde copiilor atâta independenţă câtă au nevoie pentru a învăţa despre şi din mediul în care trăiesc în baza nivelului de dezvolatare şi a vârstei pe care o au.

Apreciază-i eforturile

Specialiştii sunt de părere că părinţii ar trebui să-şi felicite copiii pentru o notă mare sau o activitate dusă la bun sfârşit, fără a-i lăuda că sunt deştepţi sau talentaţi. Lauda de dragul laudei îi face pe cei mici să creadă că se vor descurca în orice situaţie fără să-şi bată capul prea mult. La polul opus, numeroasele aprecieri la adresa lor i-ar putea transforma în perfecţionişti şi, implicit, în persoane incapabile să accepte eşecul pe orice plan, fie sentimental sau profesional.

Fără critici şi comparaţii

Frecvent, părinţii fac comparaţii între copii. Chiar dacă aceştia au aceeaşi vârstă, ritmul de dezvoltare fiziologic şi psihologic este diferit, condiţionat în primul rând genetic şi apoi influenţat de factori externi (alimentaţie, boli asociate, stimulare senzitivo-senzorială). În ceea ce priveşte critica, specialiştii avertizează că părinţii ar trebui s-o evite pe cât posibil, deoarece ea are consecinţe negative asupra stimei de sine a copilului.

Arată-i recunoştinţă

Recunoştinţa şi fericirea fac parte din aceeaşi familie lexicală, arată consilierii. Tocmai de aceea ar trebui să-ţi exprimi aprecierea faţă de propriul copil fără să-i aduci acasă jucării şi telefoane mobile. Încurajează-l să urmeze cursuri de balet sau pictură, întrucât acest gen de activităţi ajută la dezvoltarea intelectuală, personală şi fizică a copiilor

Nu ascunde emoţiile negative

Poveştile cu final fericit stimulează creativitatea şi dezvoltarea psihologică a copilului, dar şi naraţiunile cu un sfârşit mai puţin vesel sunt eficiente, pentru că ilustrează perseverenţa protagonistului, declară psihologii. Viaţa nu este lipsită de adversitate, motiv pentru care părinţii ar trebui să-şi educe încă de mici odraslele să accepte şi să înfrunte realitate. Fie ea şi mai puţin roz.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite