Cinci greşeli pe care le fac părinţii toxici: cum influenţează viaţa copiilor în mod negativ fără să îşi dea seama

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum influenteză părinţii toxici emoţiile copiilor
Cum influenteză părinţii toxici emoţiile copiilor

Din dorinţa de a le oferi o formă de educaţie cât mai corectă, unii părinţi cad în extrema cealaltă, condamnându-şi copiii la dezechilibre emoţionale. Fie că dezvoltă o relaţie parazitară sau nu îşi ajută copiii să-şi exprime sentimentele, daunele psihologice rămân vizibile în viaţa de adult.

Cei mai mulţi părinţi depun toate eforturile pentru a le oferi copiilor o educaţie corectă, dar, din dorinţa de a oferi ce este mai bun, cad în extremă, condamnându-şi copiii la posibile dezechilibre emoţionale, scrie lifehack.org.  Există mai multe comportamente care pot provoca daune psihologice unui copil, rezultatele fiind vizibile în viaţa de adult.

Nu îşi arată dragostea

Unii părinţi cred că a nu-şi arăta dragostea pe care le-o poartă copiilor este o bună modalitate de a îi învăţa să fie duri şi să aibă grijă de ei înşişi pe viitor. Dacă această abordare îi face pe copii să se simtă respinşi, poate duce la sentimentul de nesiguranţă care îi va împiedica să se afirme în viaţa de adult.  

Sunt mult prea critici

Toată lumea are tendinţa de a-i critica pe cei din jur. Un părinte care duce acest comportament la extrem, făcând greşeala de a crede că în acest mod copilul va învăţa mai uşor din greşeli, îi dezvoltă celui mic autocritica, care poate reprezenta o barieră în dezvoltarea lui la maturitate.

Dezvoltă o relaţie parazitară

Părinţii toxici au tendinţa de a solicita toată atenţia copiilor. Acest lucru poate fi văzut ca o strânsă conexiune între părinte şi copil, dar este o relaţie de parazitare, care solicită prea mult timp copilului şi îl stoarce de energia pe care ar trebui să şi-o canalizeze pe învăţarea altor competenţe relaţionale. Deşi poate fi dificil uneori, părinţii trebuie să îi ofere copilului suficient spaţiu pentru a se putea dezvolta, fără a-l sufoca cu propria prezenţă.

Fac glume pe seama copiilor

Toţi părinţii fac ocazional glume pe seama copiilor, dar atunci când acestea devin un lucru la ordinea zilei poate fi o problemă enormă. Dacă veţi face glume legate de înălţimea, greutatea sau nivelul de inteligenţă al copilului, îi veţi scătea drastic încrederea în sine. În cazul în care un părinte doreşte să-i facă o observaţie copilului, acesta ar trebui să fie onest şi non-critic, încercând să nu-l facă să se simtă jignit şi oferindu-i soluţiile necesare pentru a-şi rezolva problema.

Nu le permit copiilor să-şi exprime emoţiile

Părinţii care refuză să cultive nevoile emoţionale ale copilului lor şi să îl ajute să-şi exprime trăirile negative îl vor conduce treptat către reprimarea acestora. Este recomandat să vă ajutaţi copiii să vadă partea pozitivă a oricărei situaţii. Cu toate acestea, respingerea sentimentelor negative ale unui copil poate duce la depresie şi dezvoltarea unui adult obligat să se lupte cu un posibil dezechilibru emoţional.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite