Agenţii toxici legaţi de apariţia autismului: la ce riscuri îşi expun copiii gravidele care locuiesc în zone poluate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu al Universităţii din Chicago, SUA, scoate la lumină date îngrijorătoare. Expunerea femeilor însărcinate la noxele din trafic, poluare industrială şi alte toxine din mediul înconjurător creşte considerabil riscul ca cei mici să dezvolte probleme grave încă din timpul vieţii intrauterine.

Studiul a cuprins analiza reclamaţiilor primite de mai multe firme de asigurări de la peste 100 de milioane de oameni de pe întreg teritoriul SUA. Şocant este, conform cercetării, că gravidele care locuiesc în zone poluate sunt predispuse cu până la 238% să aducă pe lume copii care ar putea să fie diagnosticaţi cu autism, faţă de alte malformaţii sau defecte. Nu este primul studiu care face o legătură între poluare şi autism, dar aceasta este cea mai importantă şi de anvergură cercetare care sugerează acest lucru.

„Se pare că autismul apare în corelaţie strânsă cu rata malformaţiilor congenitale care afectează aparatul genital la populaţia masculină de pe cuprinsul ţării. Acest lucru este un indicator asupra implicaţiilor care ţin de mediul înconjurător, iar efectele se pare că sunt extrem de puternice“, a declarat Andrey Rzhetsky pentru Daily Mail.

Datele obţinute în urma cercetării sunt încă analizate, însă oamenii de ştiinţă sunt de părere că ceea ce au aflat cu această ocazie sprijină teoria conform căreia poluarea din mediul înconjurător, alături de factorii genetici, joacă un rol important în dezvoltarea autismului. Astfel se infirmă ipoteza că autismul, care este o tulburare de dezvoltare a individului ce afectează comunicarea şi abilităţile sociale, ar avea numai cauze genetice.

În esenţă, pe perioada sarcinii există anumite perioade în care fătul este mult mai vulnerabil la expunerea la o serie întreagă de molecule, de la cele provenite de la tot felul de materii plastice până la medicamente, pesticide din mediul înconjurător etc, a mai explicat Rzhetsky.

Drept urmare, femeile care trăiesc în primele cinci zone înregistrate ca având cel mai ridicat nivel de poluare în SUA erau de două ori mai predispuse la a da naştere unor copii cu autism decât cele din zonele cu cel mai scăzut nivel al poluării.

De asemenea, elementele poluante au fost asociate mai mult cu dezvoltarea problemelor legate de apariţia autismului în cazul băieţilor, decât al fetelor, lucru care se confirmă prin faptul că autismul este o tulburare care apare mai des în cazul băieţilor. 

Un alt aspect interesant observat cu ocazia acestei cercetări a fost că poluarea cu mercur şi noxe rezultate din arderea carburanţilor precum motorina este cea mai puternic legată de apariţia autismului. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite