Ziua fotograf la evenimente de lux, noaptea boschetar: „Nu vreau ca oamenilor să le fie milă de mine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oricine l-ar vedea pe fotograful Mark Reay pe stradă sau la un spectacol de modă, ar crede că viaţa lui nu poate fi altfel decât lipsită de griji. În spatele şedinţelor foto pentru reviste celebre şi al hainelor care-i vin ca turnate, se ascunde, însă, povestea unei vieţi grele, departe de ideea visului american.

În ciuda aspectului său ferchezuit şi a domeniului plin de strălucire în care profesează ocazional, Mark Reay este un om fără adăpost. De fapt, timp ce şase ani, între 2008 şi 2014, fotograful american a dormit pe acoperişul unei clădiri din Manhattan, New York. Când regizorul Thomas Wirthensohn a aflat despre situaţia lui Reay, a vrut să-i spună întreaga poveste. Aşa s-a născut documentarul „Homme Less”, o peliculă cu o durată de 87 de minute despre viaţa bărbatului. 

În anii ’90, Reay tocmai îşi începuse cariera de model, dar pentru că veniturile sale anuale ajungeau la doar 10.000 de dolari, nu consideră că a avut succes. Atunci l-a cunoscut pe Wirthensohn, care lucra, de asemenea, în industria modei. Fotograful s-a implicat, de asemenea, şi în domeniul cinematografic, apărând ca actor figurant în mai multe filme şi seriale, printre care „Totul despre sex” şi „Bărbaţi în negru 3”. 

image

FOTO Business Insider

În 2006, Reay şi-a făcut întrarea în lumea fotografilor, dar lucrurile nu au mers foarte bine, aşa că în scurt timp a ajuns falit. O perioadă a stat într-un hostel din Brooklyn, când a decis că cel mai important este să investească în aparatura tehnologică: camera de fotografiat, telefonul şi calculatorul. Cu speranţa că se va număra printre fotografii selectaţi de revistele de modă pentru Săptămâna Modei de la New York, Reay a început să îşi trimită portofoliul. Nu a durat mult până când şi-a atins ţelul, iar revista Dazed Magazine l-a angajat. Totuşi, lupta lui Reay nu a devenit mai uşoară. Fiindcă ocupă un post de colaborator, veniturile sale nu sunt constante.

image

FOTO Business Insider

În 2008, „casa” fotografului american a devenit acoperişul unui bloc din cartierul newyorkez East Village. Pentru igiena de zi cu zi, Reay a folosit băile publice. „Nu vreau ca oamenilor să le fie milă de mine. Nu sunt un om al străzii, ci doar o persoană fără adăpost”, a declarat bărbatul. Preocupat de felul în care arată şi pentru a slava aparenţele, Reay a avut abonament la o sală de gimnastică locală, unde făcea exerciţii, baie şi unde avea un vestiar în care îşi depozita lucrurile de valoare.

image

FOTO Business Insider

În documentarul regizat de Wirthensohn, Mark Reay apare îmbrăcat în costum de Moş Crăciun, personaj pe care l-a interpretat la un eveniment de caritate organizat de asociaţia de voluntariat WIN (Woman In Need- Femei la nevoie), care oferă adăpost pentru femei şi copii. În 2013, a fost desemnat „Voluntarul Anului”.

image

FOTO Business Insider

Deşi nu a acceptat cu uşurinţa ca viaţa sa să ajungă subiectul unui astfel de film, temându-se că va fi blamat, expus sau chiar arestat, a decis, ulterior, să îşi asume riscul, scrie „Business Insider”.

Despre prietenul lui, Wirthensohn a spus că „arată ca un milionar care îşi trăieşte viaţa într-un mare oraş”. „A fost şocant când mi-a mărturisit, de fapt, care este situaţia lui. La început am crezut că glumeşte”, a declarat regizorul. Momentan, Reay a părăsit acoperişul blocului din New York şi stă cu chirie, dar încă nu are un loc pe care îl poate numi „acasă”.

image

FOTO Business Insider

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite