Moda ca o grădină zoologică: cum purtăm corect imprimeurile cu animale FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clasicul imprimeu care imită blana de leopard a fost umbrit ca tendinţă mai ales în sezonul de toamnă-iarnă 2016/2017, nu numai pentru cel de primăvară-vară, de multitudinea de vietăţi cu care designerii şi-au împodobit creaţiile. Urşi, lei, pantere, fluturi, broaşte, peşti, lebede, papagali, pisici sau câini s-au regăsit în colecţiile marilor case de modă, menajerie care include şi animale fantastice, cum sunt unicornii.

Imprimeurile care imită blana animalelor, reperul de eleganţă fiind modelul leopard, reprezintă mai mult decât o tendinţă omniprezentă în modă, graţie simbolisticii sale ancestrale. Raportarea modei la animalele sălbatice este o reminiscenţă a faptului că omul şi-a acoperit trupul pentru prima dată cu blana animalelor vânate, haina primordială devenind adesea o marcă a conducătorului tribului.

Haina primordială

Debutul imprimeului inspirat de animale în modă îşi are rădăcinile în anii ‘40, când fotomodelul american Bettie Page, un simbol al mişcării feministe din respectiva perioadă, a apărut la un eveniment public îmbrăcată într-o rochie al cărei material aducea aminte de modelul inconfundabil al blănii de leopard. Zece ani mai târziu, celebrul creator de modă francez Christian Dior a preluat imprimeul leopard în  colecţiile sale, pentru ca ulterior acesta să devină un simbol pentru viaţa liberă, sălbatică, promovată de adepţii mişcării hippie, în anii ’60, conform revistei de modă „Harper’s Bazaar“.

Chiar dacă în ziua de azi se nasc polemici în industria modei legate de uciderea animalelor pentru a fi transformate în obiecte de îmbrăcăminte sau accesorii, designerii internaţionali găsesc mereu modalităţi de a readuce în faţa pasionaţilor de modă legătura dintre om şi animal. Materialele sintetice, blana artificială, reprezintă concesia făcută de tot mai mulţi reprezentanţi din industria modei în numele protecţiei animalelor. În secolul al XXI-lea, tehnicile de realizare a imprimeurilor, printre care şi tehnologia 3D, au oferit noi posibilităţi de exprimare designerilor internaţionali.

Parada necuvântătoarelor

Apogeul modelelor cu animale pare să fi fost atins anul acesta. Nume mari din industria modei au adus, pe lângă imitaţia blănii de leopard, de ghepard, de zebră sau de piele de şarpe, remarcate în multe din prezentările pentru sezonul de toamnă-iarnă 2016/2017, semnate Dries Van Noten, Givanchy sau Dolce & Gabbana, şi imaginea animalelor în sine.

Directorul creativ al brandului italian Gucci, Alessandro Michele a preferat panterele, redate pe rochii lungi, din voal, sau împodobind pulovere supradimensionate. În prezentarea designerului şi-au găsit locul şi şerpii, încolăciţi ca părul legendarei Meduse pe rochii din mătase. Amalgamul de trimiteri sitilistice la care s-a raportat Michele, printre care stilul sport al anilor ‘80, influenţe ale Renaşterii şi elemente care au adus aminte de personajul istoric Caterina de Medici, regină a Franţei, născută pe pământ italian, au conturat o colecţie eclectică, după cum a subliniat editorul revistei „Vogue”, Sarah Mower.

image

FOTO Creaţie Gucci 

„Este ca şi cum aş fi vrut să vorbesc mai mult de o limbă, aşa că s-au amestecat mai multe sunete. De parcă ai intrat pe Google sau pe Instagram, unde poţi să întâlneşti atât de multe repere culturale. În plus, sunt obsedat de street style“, a simţit creatorul de modă Alessandro Michele să-şi descrie colecţia.

image

FOTO Ţinută Gucci 

Michele nu a renunţat la repertoriul zoologic nici pentru colecţia de resort 2017, prezentată în luna iunie şi gândită ca un tribut adus aristrocaţiei britanice, unde pisicile, câinii, urşii, papagalii şi păunii au jucat un rol principal.

image

FOTO Creaţie Gucci

Lebede pentru creaţii romantice

Lebăda, simbol al eleganţei în lumea necuvântătoarelor, a devenit un element repetitiv în prezentarea designerului britanic Stella McCartney pentru această toamnă. „Plutind“ pe suprafaţa materialelor, lebedele au subliniat romantismul colecţiei care a inclus rochii lungi şi ample, cu volane, şi pantaloni-şalvari cu talie înaltă, strânşi pe glezne.  

image

FOTO Rochie Stella McCartney 

Nu numai tendinţele pentru sfârşitul anului fac trimiteri la lumea animalelor. În colecţia haute couture ”Artisanal“, de primăvară-vară, realizată de excentricul designer John Galliano pentru Maison Margiela, imprimeurile viu colorate, tropicale, au fost acaparate de broaşte şi peşti, în combinaţie cu machiajul grafic purtat de modele. Încălţămintea cu imprimeu de reptilă a completat tabloul „sălbatic“ oferit de Galliano. 

image

FOTO Ţinută Maison Margiela 

La rândul său, Marc Jacobs a ales şobolanii, editorii ediţiei americane a revistei „Vogue“ remarcând un trenci în nuanţe de gri şi negru punctat cu rozătoare.

image

FOTO Creaţie Marc Jacobs 

În colecţia pentru toamnă-iarnă de la Alexander McQueen, designerul Sarah Burton a inclus fluturi, imprimaţi pe rochii din piele neagră, dar şi pe rochii vaporoase şi romantice, croite din materiale transparente, cu decolteuri şi decupaje generoase. Contrastul dintre fragilitatea fluturilor şi materiale precum pielea sau blana au redat o imagine a femeii puternice şi sensibile în acelaşi timp, după cum a explicat creatoarea de modă. Unele rochii din prezentare au spus poveşti fantastice, pe materialul ţinutelor împletindu-se imaginea unicornilor, cu a fluturilor şi cocorilor.

image

FOTO Rochie Alexander McQueen

Reguli pentru o ţinută reuşită

Cea mai simplă regulă pentru a purta imprimeuri leopard fără să avem o ţinută stridentă este să le combinăm cu piese simple, realizate din denim, de exemplu. Astfel obţinem o ţinută casual-elegant, după cum recomandă editorii publicaţiei „Harper’s Bazaar“. Pentru o imagine mai sofisticată şi dură, în acelaşti timp, putem alătura pieselor imprimate cu animale creaţii din piele neagră, cum ar fi fuste creion, jachete sau pantaloni din piele.

Dozajul imprimeurilor cu animale este foarte important atunci când optăm pentru astfel de ţinute. Prin urmare, evitaţi să purtaţi astfel de imprimeuri din cap până în picioare şi alegeţi să temperaţi rezultatul final cu piese simple, într-o singură culoare, dar şi cu accesorii simple.

Dacă le combinăm cu grijă, pot fi purtate împreună şi mai multe tipuri de imprimeuri animal, după cum s-a putut remarca şi în colecţia Givenchy pentru această toamnă, unde o jachetă cu model leopard şi o fustă cu detalii din piele de şarpe au format un ansamblu vizual reuşit.

image

FOTO Ţinută Givenchy 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite