Chanel No. 5, dar şi alte parfumuri populare, trecute pe lista neagră a UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viitorul parfumului Chanel No. 5 este nesigur, dacă formula nu va fi schimbată în curând
Viitorul parfumului Chanel No. 5 este nesigur, dacă formula nu va fi schimbată în curând

Legi noi impuse de Uniunea Europeană vizează viitorul unor parfumuri populare, precum cel al casei de modă Chanel. O listă nouă de ingrediente şi substanţe interzise creează controverse în rândul parfumierilor

Unele dintre cele mai populare parfumuri din lume, precum Chanel No. 5, se află în pericol din cauza unor regulamente impuse de UE. 

Reprezentanţii de la Bruxelles au planificat să ţintească producătorii de parfumuri care folosesc ingrediente interzise în UE şi cer etichetarea produselor. Măsură vizează protecţia unei mici părţi a publicului care suferă de alergii. 

Regulile vor forţa parfumierii să regândească multe dintre notele de bază, dar şi să schimbe ambalajul produselor, măsura care se traduce în costuri suplimentare pentru aceştia. 

Reprezentanţii celor mai puternice branduri au recunoscut că adaptarea la noile reguli (de care se vor bucura doar 3% din consumatori) va fi o provocare. 

Unele din cele 12 ingrediente de bază în industria parfumurilor de lux – precum cumarina, extrasă din boabe de tonka, dar şi eugenolul, din ulei de trandafir – ar putea fi interzise. 

Citra, extrasă din lămâi şi ulei de mandarine, plus atranol and chloroethanol, sunt pe aceeaşi listă. 

Un purtător de cuvânt al brandului Chanel, al cărui parfum Chanel No. 5 există de 93 de ani pe piaţă, fiind cel mai bine vândut din lume, a vorbit despre scepticismul cu care este întâmpinată noua legislaţie din domeniu. „Adaptarea după noile reguli va fi o provocare, în special talentul nostru de a mirosi şi de a păstra calităţile şi identitatea olfactivă a produsului, în timp ce se va ţine cont de noile constrângeri, va fi provocat”, a spus acesta. 

Hermes, Dior şi Guerlain se pregătesc deja pentru schimbarea formulei parfumurilor. Schimbările l-au înfuriat, însă, pe Frederic Malle, fondatorul companiei de lux Editions de Parfums.

„Dacă interzicem citra din parfumuri, care nu conţine decât câţiva alergeni, ar trebui să interzicem şi sucul de portocale. Este absurd. Nu ar trebuie să interzicem natura, doar să învăţăm cum să trăim cu ea”, a declarat acesta. 

„Poate dura mai bine de şase luni să regândeşti formula unui parfum şi este nevoie de cel puţin 30 de teste. Acesta este un timp preţios care nu poate fi petrecut realizând noi parfumuri. Aşa că, pentru a proteja o mică parte a populaţiei, îi facem pe restul să sufere”, a conchis acesta. 

Comisia Europeană plănuieşte să interzică, în forma originală, muşchiul de stejar şi de copac, două dintre cele mai folosite note de bază, utilizate la scară largă, care oferă profunzime parfumului şi ajută la persistenţa acestuia. 

image

Asemenea note pot fi găsite şi în parfumurile No. 5 şi Miss Dior, dar brandurile au început deja să lucreze la versiuni modificate, care să nu conţină atranol şi chloroethanol. 

UE vrea să interzică şi HICC, o moleculă sintetică populară, care a devenit replica mirosului de crin. 

Totul a început în 2012, când un raport consultativ a recomandat limitarea drastică a utilizării ingredientelor naturale, având în vedere că un procent de până la 3% ar putea fi alergic la acestea. 

Noile reguli, care vor deveni un amendament al Regulamentului pentru Cosmetice, adoptat în 2009, vor fi publicate în totalitate până în luna iulie. 

Peste 200 de contestaţii au venit din partea producătorilor şi asociaţiilor din domeniu, până în prezent. 

Citeşte şi:

Vanilia, aroma care te calmează: ce parfumuri cunoscute îţi schimbă starea de spirit

Cum miroase succesul: parfumul care te face să nu mai pleci din magazin

VIDEO Evitaţi cosmeticele care au lista de ingrediente ca o lecţie de chimie. Care sunt cele mai nocive produse?

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite