Cum a luat naştere instituţia căsătoriei: ce i-a determinat pe oamenii preistorici să devină monogami

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din teama instinctuală că nu vor mai putea procrea, oamenii preistorici au rămas în relaţii stabile, monogame, lucru care a dus, în timp, la apariţia instituţiei căsătoriei. FOTO telegraph.co.uk
Din teama instinctuală că nu vor mai putea procrea, oamenii preistorici au rămas în relaţii stabile, monogame, lucru care a dus, în timp, la apariţia instituţiei căsătoriei. FOTO telegraph.co.uk

„Saltul“ de la o relaţie monogamă la căsătorie este, pentru mulţi dintre noi, un pas foarte romantic, iubirea fiind principalul liant din viaţa unui cuplu care decide să îşi unească destinele. „Rădăcinile” mariajului spun, însă, cu totul şi cu totul altă poveste.

Monogamia şi căsătoria nu au origini atât de romantice pe cât am crede, atestă un nou studiu. Motivul pentru care oamenii au devenit monogami şi au „îmbrăţişat“ instituţia căsătoriei a fost, de fapt, dorinţa de a evita bolile cu transmitere sexuală, care erau în floare în perioada apariţiei primilor culegători şi vânători. 

Primele recolte ale oamenilor au apărut în urmă cu aproximativ de 23.000 de ani, pe ţărmul Mării Galileii din Israel, timp în care agricultorii trăiau în grupuri mari şi „împărţeau“ partenerele sexuale, din dorinţa de a avea cât mai mulţi urmaşi. Acest obicei s-a perpetuat până când bolile cu transmitere sexuală au început să se răspândească în grupuri, afectând fertilitatea femeilor, în defavoarea stilului de viaţă poliamoros. Poligamii erau chiar pedepsiţi şi excluşi din comunităţi.

Aşadar, simţind ameninţarea, bărbaţii au început să se rezume la o singură parteneră sexuală, este de părere matematicianul american Chris Bauch, asistat în realizarea studiului de colegi de catedră de la Universitatea Waterloo din Canada. Acesta susţine că, din teama instinctuală că nu vor mai putea procrea, oamenii preistorici au rămas în relaţii stabile, monogame, lucru care a dus, în timp, la apariţia instituţiei căsătoriei. 

„Această cercetare arată cum pot influenţa evenimentele din sistemele naturale, precum răspândirea bolilor contagioase, dezvoltarea normelor sociale şi judecăţile noastre de grup. Studiul nostru demonstrază cum modelele matematice pot ajuta la prezicerea viitorului, dar şi la înţelegerea trecutului“, a declarat matematicianul.

„Normele noastre sociale nu s-au dezvoltat complet izolat de ce se întâmplă în mediul nostru natural. Din contră, nu putem înţele normele sociale fără să înţelegem originile mediului. Ele s-au modelat după acesta, iar apoi noi am început să modelăm mediul în funcţie de ele”, a mai spus Bauch. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite