Anorexia sexuală, afecţiunea care se infiltrează în patul cuplurilor moderne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anorexia sexuală este un concept descoperit relativ recent şi se referă la evitarea intimităţii şi sexualităţii, fenomen destul de răspândit în zilele noastre atât în rândul femeilor, cât şi în rândul bărbaţilor.

Dependenţa de sex a devenit o problemă recunoscută în ultimii zece ani, dovadă fiind apariţia centrelor de tratament şi reabilitare, a grupurilor de consiliere şi a terapeuţilor specializaţi. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre anorexia sexuală, un concept care se referă la evitarea compulsivă a intimităţii, scrie publicaţia „Psychology Today”.

Anorexia sexuală este asociată cu doctorul Patrick Carnes, care a analizat aceasă noţiune în cartea cu acelaşi nume publicată în 1997. Cum se întâmplă şi în cazul anorexiei nervoase, un anorexic sexual refuză orice tip de „întreţinere” emoţională sau senzuală pentru a-şi ţine sub control sentimentele haotice, anxietatea sau traumele ascunse. Dacă dependenţii de sex sunt daţi de gol de acţiuni specifice, exteriorizându-se prin promiscuitate, anorexicii sexuali se interiorizează, negându-şi dorinţa de apropiere şi plăcerea unei relaţii, a întâlnirilor, a atingerilor drăgăstoase şi a oricărui tip de conexiune cu alţi oameni.

Pentru o persoană care suferă de anorexie sexuală, o posibilă respingere din partea unei alte fiinţe umane reprezintă o ameninţare, aşa că, de cele mai multe ori, bolnavii aleg să se izoleze pentru a se simţi în siguranţă. Uneori, izolarea voită şi fuga de sexualitate pot fi rezultatul unui abuz sexual, al unei dismorfii corporale sau ar putea proveni din devotamentul vizavi de religie. Rigiditatea şi ruşinea sunt sentimentele care dirijează comportamentul unui anorexic sexual, acest lucru împiedicându-l pe bolnav să stabilească legături cu oamenii.

Anorexia sexuală poate afecta atât bărbaţii, cât şi femeile. De cele mai multe ori, persoanele cu anorexie sexuală cunosc motivul dificultăţilor lor de a întreţine relaţii sexuale. Dar acestora li se pot alătura şi alte vicii, cum ar fi dependenţa de alimente, de substanţe chimice, dar şi alte tulburări de anxietate, potrivit site-ului „Sfatul Medicului”.

Această afecţiunea îşi poate face simţită prezenţa episodic şi în relaţiile lungi, manifestându-se prin refuzul de a face sex sau de a-i arăta afecţiune partenerului. Deliberat sau printr-un comportament pasiv-agresiv, prin tăcere sau printr-o atitudine critică exagerată, bolnavii dau, mai devreme sau mai târziu, semne că nu suportă intimitatea.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite