Razele soarelui creează dependenţă la fel ca heroina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Razele ultraviolete stimulează secreţia de endorfine, substanţe cunoscute ca ”hormoni ai fericirii”. În acelaşi mod acţionează şi heroina, susţin medicii de la Harvard.

Dependenţa de razele UVA şi UVB acţionează prin mecanisme similare dependenţei de heroină, susţin specialiştii Şcolii de Medicină de la Harvard, citaţi de publicaţia britanică Daily Mail.

În urma unui experiment, ei au descoperit că şoarecii de laborator care au fost expuşi la raze ultraviolete dădeau semne de dependenţă. După o săptămână de expunere, creierul lor a început să secrete endorfine, substanţe care atenuează durerile şi conferă o stare de bine.

Când medicii întrerupeau expunerea, şoarecii aveau simptome de sevraj similare celor experimentate de consumatorii de heroină.

Studiul explică astfel de ce multe femei nu se pot abţine să facă plajă, în ciuda nenumăratelor avertismente date de medici privind riscul foarte mare de cancer de piele. Unii oameni sunt mai predispuşi decât alţii la această dependenţă, aşa cum unii sunt mai vulnerabili în faţa consumului excesiv de alcool, reiese din aceeaşi cercetare.

Dependenţa, înscrisă în gene

”Suntem programaţi genetic să devenim dependenţi de radiaţiile ultraviolete, ceea ce este surprinzător, pentru că acestea sunt un factor cancerigen frecvent”, spune profesorul David Fisher, unul dintre autorii cercetării. Acesta a explicat că dependenţa ar fi putut apărea pentru ca organismul să primească suficientă vitamina D.

Cunoscută şi ca ”vitamina soarelui”, pentru este sintetizată de organism cu ajutorul razelor ultraviolete, aceasta previne bolile cardiace, maladia Alzheimer şi multe alte boli atunci când există în cantitate suficientă în corp. Spre deosebire de strămoşii noştri, acum ne putem asigura un aport optim de vitamina D luând suplimente alimentare.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite