Zilele cuptorului cu microunde au apus. Un nou aparat îi ia locul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii manifestă un interes tot mai accentuat pentru electrocasnicele care le oferă funcţionalităţi multiple. FOTO Shutterstock
Românii manifestă un interes tot mai accentuat pentru electrocasnicele care le oferă funcţionalităţi multiple. FOTO Shutterstock

Marco Pierre White, cel mai faimos bucătar din lume, a recunoscut, la un moment dat, că se baza pe cuptorul lui cu microunde pentru producerea „sandvişului perfect cu bacon”. Se pare, totusi, că zilele de aur ale dispozitivului au apus.

Potrivit unui nou raport, întocmit de cei de la Quartz, publicat pe dailymail.co.uk, vânzările cuptoarelor cu microunde au fost în declin în ultimii 10 ani, pe când vânzările cuptoarelor electrice este în creştere.

Deşi în aproximativ 90% din casele americanilor se găsesc încă cuptoare cu microunde, se pare că oamenii le folosesc din ce în ce mai rar. Obiceiurile sănătoase şi dorinţa de a reţine o parte cât mai mare din nutrienţii regăsiţi în alimente au început să câştige teren în detrimentul folosirii microundelor.

Acesta este un pas uriaş înapoi pentru produsul care, în urmă cu opt ani, se afla pe locul patru în topul produselor esenţiale pentru consumatori, chiar după maşini, maşini de spălat şi aer condiţionat.

image

Cuptoarele cu microunde au apărut, pentru prima dată, la jumătatea anilor 70. Odată cu apariţia lor a început o adevărată revoluţie a preparatelor culinare şi a luat naştere un număr mare de industrii care aplicau conceptul „preparatelor rapide”. În ciuda începuturilor sale înfloritoare, americanii au început să folosească din ce în ce mai puţin cuptoarele cu microunde, devenind conştienţi de calitatea slabă a mâncării preparată în acest mod.  Un raport al vânzărilor din ultima vreme reflectă realitatea: folosirea aparatelor a început să scadă încă din 2008.

Românii manifestă un interes tot mai accentuat pentru electrocasnicele care le oferă funcţionalităţi multiple. În această categorie intră şi cuptoarele cu microunde cu funcţii complexe, precum cele care oferă posibilitatea de a găti cu aburi sau cea de preparare a alimentelor la grill, către care romanii au început să se orienteze. 

Piaţa cuptoarelor cu microunde, în România, a scăzut cu 6 procente în primele patru luni ale anului 2013, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, conform studiilor GfK Consumer Choices.

Deşi există numeroase articole şi mărturii documentate care afirmă că mâncarea preparată la microunde nu este tocmai sănătoasă, postul CNN a difuzat, în luna februarie, un material potrivit căruia alimentele pregătite la microunde nu distrug nutrienţii mai mult decât o fac alte dispozitive de uz casnic, fiind, de fapt, una dintre cele mai bune metode de a-i reţine.

„Cea mai bună metodă de a reţine nutrienţii atunci când găteşti este cea prin care poţi găti rapid, metodă prin care mâncarea este încălzită într-un timp cât mai scurt şi care necesită o cantitate de lichid cât mai mică”,a declarat Catherine Adams Hutt, dietetician şi specialist în mâncare.
 

Astăzi, cuptoarele electrice au devenit populare pentru abilitatea lor de a face aproape tot ce poate face un cuptor normal, mare, dar într-un timp mai scurt şi fără a consuma la fel de multă energie electrică. Vânzările cuptoarelor de acet tip au crescut cu 80% începând cu anul 2000. Asta nu înseamnă, însă, că microundele vor ieşi de pe piaţă. Companiile producătoare creează noi versiuni îmbunătăţite, de înaltă tehnologie, care sunt gata să satisfacă cerinţele publicului fidel cuptoarelor cu microunde.



Citeşte şi:

O reţetă fără coacere. Un altfel de cheesecake


O reţetă tradiţională grecească: plăcintă cu spanac şi brânză

Reţeta prăjiturii cu bulion „Casnica“, ce a impresionat juriul „MasterChef“ până la lacrimi

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite