Ghid vizual: cum să obţii cea mai pufoasă spumă din albuşuri
0Poate părea extrem de uşor să baţi albuşul de ou, atâta timp cât ştii cum să o faci corect. Dacă nu urmezi câţiva paşi esenţiali, însă, este destul de probabil că nu vei obţine rezultatul sperat. Deşi ar putea să pară surprinzător, este bine de ştiut că reuşita depinde foarte mult de unelte, nu de tehnică.
Pentru început, trebuie să foloseşti bolul potrivit. Foloseşte un bol din oţel pur, cupru sau sticlă, niciodată plastic- plasticul reţine reziduri de ulei sau alte grăsimi.
Mai apoi, asigură-te că vasul este curat. Şterge bolul cu zeamă de lămâie şi astfel vei şti că nu a rămas niciun pic de grăsime de la o folosire anterioară.
Pasul următor este să separi, cu atenţie, gălbenuşurile de albuşuri. Dacă scapi chiar şi puţin gălbenuş în compoziţia ta de albuşuri, va trebui să o iei de la capăt, pentru că albuşurile nu se vor amesteca aşa cum trebuie. După ce ai pus albuşurile într-un bol curat din oţel, cupru sau sticlă, poţi merge mai departe. Bate albuşurile cu un tel, cu un mixer sau cu un tel electric.
Dacă baţi albuşurile pentru o perioadă scurtă de timp, vor deveni spumoase şi opace, dar spuma nu îşi va păstra forma.

Pentru a obţine o compoziţie mai moale, bate albuşurile puţin mai mult. Spuma albuşurilor ar trebui să îşi păstreze forma atunci când ridici telul şi să fie mai mult spumoasă decât lipicioasă.

Pentru o compoziţie moderată, bate albuşurile până când spuma îşi menţine destul de bine forma când ridici telul.

Pentru o compoziţie densă, bate albuşurile până când spuma rămâne rigidă atunci când ridici telul.

De asemenea, spuma ar trebui să stea lipită de bol atunci când îl întorci cu faţa în jos.

Citeşte şi:
O reţetă fără coacere. Un altfel de cheesecake
Reţeta prăjiturii cu bulion „Casnica“, ce a impresionat juriul „MasterChef“ până la lacrimi
O reţetă tradiţională grecească: plăcintă cu spanac şi brânză