Topul alimentelor care dau dependenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mâncărurile foarte procesate, pe care le considerăm extrem de gustoase, produc la nivelul creierului schimbări care sunt întâlnite atunci când se face diagnosticarea unei persoane dependente de alcool sau droguri, a explicat doctorul Nicole Avena. FOTO authoritynutrition.com
Mâncărurile foarte procesate, pe care le considerăm extrem de gustoase, produc la nivelul creierului schimbări care sunt întâlnite atunci când se face diagnosticarea unei persoane dependente de alcool sau droguri, a explicat doctorul Nicole Avena. FOTO authoritynutrition.com

În urma unui studiu desfăşurat în cadrul Icahn School of Medicine din Israel s-a stabilit, pe o scală de la 1 la 7, mâncărurile care dau dependenţă în mare măsură.

În cadrul celui mai recent studiu desfăşurat sub îndrumarea medicului Nicole Avena, la Icahn School of Medicine de la Muntele Sinai, în Israel,  s-a ajuns la concluzia că anumite produse alimentare se află la baza unor comportamente similare cu cele întâlnite în cazul dependenţilor, care explică într-o anumită măsură problema dependenţei alimentare şi cazurilor grave de obezitate.

În cadrul studiului li s-a cerut celor 504 participanţi să clasifice mâncărurile în funcţie de „Scala Yale a Dependenţei de Mâncare“, care presupune ca subiecţii să ia în calcul de câte ori au fost de acord cu afirmaţia „Mânânc până în punctul în care mă simt rău fizic“ sau „Petrec mult timp obosit sau apatic pentru că mănânc prea mult“.

Într-un final,pe baza aceastei evaluari s-a stabilit în ce măsură dau dependenţă anumite mâncăruri, pe o scală unde cifra 1 reprezintă produse alimentare care nu dau dependenţă şi cifra şapte indică produsele care dau dependenţă în cea mai mare măsură.

mancare

Pe primul loc în topul alimentelor care dau dependenţă s-a clasat pizza, cu un scor de 4.01, urmată îndeaproape de cicolată (3,73), chipsuri de cartofi (3,73), fursecurile din comerţ (3,71) şi de îngheţată (3,68).

inghetata

FOTO www.get-covers.com

La polul opus s-au situat alimentele care nu reprezintă o problemă din punct de vedere al dependenţei, precum orezul brun (1,74), mărul (1,66), fasolea (1,63), morcovul (1,60) şi castravetele (1,53). După cum se observa, alimentele care provoacă probleme fac parte din categoria celor procesate în mare măsură sau care conţin grăsimi şi zahăr în cantitate mare.

„Şi alte studii au arătat că mâncărurile foarte procesate, pe care le considerăm extrem de gustoase, produc la nivelul creierului schimbări care sunt întâlnite atunci când se face diagnosticarea unei persoane dependente de alcool sau droguri“, a explicat doctorul Nicol Avena rezultatele studiului pentru publicaţia Huffington Post.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite