Românii au decis: care sunt cele mai iubite 10 deserturi din copilărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salam de biscuiţi. FOTO yummyfoodblog.co.uk
Salam de biscuiţi. FOTO yummyfoodblog.co.uk

Pentru mulţi dintre noi, deserturile preferate au o semnificaţie aparte, gustul şi mirosul lor ducându-ne cu gândul la copilărie, când părinţii şi bunicii ni le pregăteau, cu drag. Mulţi dintre copiii de odinioară mănâncă cu aceeaşi plăcere şi acum deserturile copilăriei, alături picii lor, după cum arată un sondaj realizat de platforma foodpanda.ro.

Un sondaj realizat de platformă online de comenzi de mâncare din foodpanda.ro a scos la iveală care sunt cele mai îndrăgite deserturi de pe vremea bunicilor, de care românii se bucură cu aceeaşi poftă şi astăzi, alături de copiii lor.  

1. Papanaşii

În reţeta originală, care se pare că îşi are bazele în bucătăria austro-ungară, papanaşii erau fierţi. Odată intrată în ţara noastră, reţeta a suferit câteva modificări. Papanaşii pe care îi cunoaştem cu toţii sunt sunt forma unor gogoşi, din aluat de griş, făină şi brânză dulce de vaci, bine prăjite, acoperite în smântână, dulceaţă sau zahăr pudră.

2. Poale-n brâu

Cu brânză dulce sau sărată, poale-n brâu sunt plăcintele copilăriei celor care au crescut în zona Moldovei. Nu degeaba Ion Creangă, în ”Amintiri din copilărie”, îşi aduce aminte cu drag, ”strachina de plăcinte fierbinţi” făcute de mama lui.

3. Colţunaşii cu magiun sau lictar

Originari din Maramureş, colţunaşii cu lictar (magiun sau marmeladă de prune) sunt cornuleţe din aluat fraged, umplute cu magiun proaspăt de prune, care sunt mâncaţi acoperiţi cu un strat de ceapă călită în ulei. Dacă nu vreţi să amestecaţi gusturile, puteţi pune deasupra un strat subţire de miere.

4. Găluştele cu prune

Cunoscute şi ca ”gomboţi” în zona de vest a ţării, găluştele cu prune sunt un desert inedit, cu făină şi cartofi în compoziţie. Cu prune proaspete sau din compot în interior, gomboţii se fierb şi se tăvălesc în pesmet prăjit, amestecat cu zahăr.

5. Crema de zahăr ars

O fi ”crème brûlée”-ul franţuzesc, dar câţi dintre noi n-au mâncat crema de zahăr ars delicioasă, cu ouă proaspete din cuibar bunicilor, preparată cu dragoste de bunica? Reţeta cu ouă, lapte şi zahăr care se transformă în crema moale şi aromată, cu gust inconfundabil se numără şi azi printre cele mai iubite deserturi ale celor mici şi mari.

6. Grişul şi orezul cu lapte

Cu puţină dulceaţă de vişine sau de căpşuni deasupra sau mâncat simplu, cald sau rece, acest desert nu putea lipsi din listă.

7. Prăjitura Albă-ca-Zăpada

Făcută cu cremă vanilată, puţin acrişoară, cu aromă de lămâie şi foi din aluat proaspăt, Albă-ca-Zăpada este unul dintre cele mai cunoscute dulciuri din România. Mulţi dintre copiii de odinioară o asociază cu zilele de Sărbătoare, când mamele o serveau la finalul mesei în familie.

8. Plăcinta cu mere sau cu dovleac

Secretul unei plăcinte cu mere ca în copilărie stă în aluat, care trebuie să fie bine frământat, pentru ca foile să fie moi. Merele, rase sau tăiate, sau dovleacul proaspăt, sunt amestecate cu mirodenii, al căror parfum aduce aminte de momente frumoase, petrecute în compania celor dragi.

9. Clătitele

Din listă nu puteau lipsi clătitele, desigur. Subţiri, umplute cu gem, dulceaţă sau miere cu nuci, clătitele au fost dintotdeauna printre dulciurile preferate ale românilor.

10. Salamul de biscuiţi

Salamul de biscuiţi are aroma gustărilor luate în fugă în copilărie, când joaca nu putea fi întreruptă pentru foarte mult timp. Acelaşi aspect este apreciat şi de copiii de acum, salamul de biscuiţi fiind unul dintre dulciurile lor preferate.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite