Reţetă vegetariană. Chifteluţe de quinoa cu felii de cartofi dulci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Quinoa este una dintre cele mai hrănitoare cereale, cu beneficii demonstrate pentru organism atunci când este inclusă în alimentaţie. Cu ocazia Săptămânii Vegetarienilor din România, care a început ieri şi se va încheia duminică, 24 mai, vă tentăm cu delicioase chifteluţe de quinoa cu felii de cartofi dulci.

Considerată un superaliment, quinoa are mai multe proteine, grăsimi sănătoase, calciu, fier şi vitamine decât alimente de bază precum orezul sau cartoful, fiind o cereală superioară grâului, orzului şi chiar boabelor de soia, explică dieteticianul şi nutriţionistul Penny Doyle în cartea „Quinoa: 50 de reţete gustoase cu cea mai hrănitoare dintre cereale“, publicată şi în România.

Pentru că săptămâna aceasta se desfăşoară VegFest -  Săptămâna vegetarienilor din România, între 18 şi 24 mai, evenimentul fiind organizat de Asociaţia Vegetarienilor din România, vă prezentăm o reţetă vegetarină de chifteluţe de quinoa cu felii de cartofi dulci, în varianta propusă de nutriţionstul Penny Doyle.

Ingrediente pentru chiftele (4 porţii):

ulei vegetal, pentru prăjit

1 ceapă mijlocie tocată mărunt

1 căţel de usturoi zdrobit

2 linguri de seminţe de mac

2 linguriţe de chimion măcinat

1/2 linguriţă de turmeric măcinat

200 g/1 cană de quinoa albă fiartă

1 zucchini mijlociu ras

1 morcov mijlociu ras

50 gr. de parmezan vegetal ras

5 linguri de smântână vegetală 

2 linguri de făină de quinoa, pentru înveliş

sare şi piper negru râşnit

frunze de năsturel, la servire (opţional)

Ingrediente pentru feliile de cartofi dulci:

3 cartofi dulci mijlocii, curăţaţi şi tăiaţi în felii mari

2 linguri de ueli de măsline 

1/2 linguriţă boia de ardei

1/2  linguriţă boia afumată

un praf de piper Cayenne (opţional)

2 linguri făină de quinoa

sare şi piper negru răşnit

Mod de preparare: 

Se fierb 5 minute feliile de cartofi dulci într-o oală cu apă şi sare, apoi se scurg şi se pun într-un castron. Se încălzeşte cuptorul la 200 de grade Celsius. Se adaugă în castron uleiul, condimentele, făina de quinoa şi se asezonează, apoi se agită castronul pentru a acoperi cât mai bine feliile de cartofi cu acest mix. Cartofii se împrăştie într-o tavă şi se lasă la copt pentru 20-25 de minute, până se rumenesc şi devin crocanţi. Trebuie întorşi o dată la jumătatea timpului de coacere.

Pentru prepararea chiftelelor, puneţi într-o tigaie 1 lingură de ulei, ceapa, usturoiul, semninţele de mac şi condimentele, şi prăjiţi 3-4 minute, până se înmoaie ceapa. Se adaugă apoi quinoa şi legumele rase la amestecul de ceapă şi prăjiţi încă 5-7 minute, până legumele devin moi, dar morcovii rămân crocanţi. Asezonaţi cu sare şi piper din belşug şi amestecaţi parmezanul vegetal şi smântâna pentru a obţine o compoziţie uşor de modelat. Puneţi mixul într-un castron şi lăsaţi-l deoparte până se răceşte suficient pentru a fi manevrat.

Puneţi făină de quinoa pe o farfurie întinsă, mare, şi formaţi opt chiftele, acoperind fiecare chifteluţă cu făină. Când cartofii sunt aproape gata, încingeţi ulei într-o tigaie şi prăjiţi chifteluţele câte 3-4 minute pe fiecare parte, până se rumenesc şi devin crocante.

Chiftelele şi cartofii se servesc fierbinţi, eventual stropite cu un sos simplu, eventual pe bază de ulei şi lămâie.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite