Quinoa poate fi plicticoasă dacă nu ştii cum să o scoţi din anonimat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Superalimentul bolivian a luat cu asalt tendinţele şi gusturile celor dornici să-şi asigure o alimentaţie plină de nutrienţi, dar, chiar şi aşa, quinoa este predispusă eşecurilor în bucătărie.

Quinoa intră în categoria alimentelor numite „superfood”, cunoscută drept şi „grăunţa miraculoasă”. Importată direct din Bolivia, unde există cele mai mari culturi de quinoa din lume, şi cultura culinară în ceea ce o priveşte, este un adevărat generator de proteine, din gama cerealelor fără gluten. Boabele mici de quinoa îşi triplează volumul odată gătite, devenind pufoase şi fără o aromă specifică. Motiv pentru care cei mai mulţi se declară neimpresionaţi de această cereală miraculoasă. 

Gătită şi condimentată corespunzător, quinoa poate deveni un aliment de nelipsit din salata, budinci pentru micul-dejun, preparate stir fry şi chiar şi smoothie-uri. 

În primul rând, trebuie folosită cantitatea corectă de apă, nu trebuie gătită prea mult timp, iar sarea trebuie folosită încă de la fierberea ei. 

Sunt mulţi cei care recomandă prespălarea acesteia într-un jet de apă pentru a înlătura componentele amare, dar majoritatea tipurilor de quinoa din comerţ au trecut deja prin acest proces. 

Un început bun ar fi sotarea seminţelor în ulei de cocos (vegetal) sau unt înainte de a adăuga apă spre fierbere. Acest detaliu va preveni lipirea boabelor între ele, dar, cel mai important, va oferi o anumită aromă. 

Pentru a evita preparate fade pe bază de quinoa, slate.com propune o reţetă de pilaf care depăşeşte banalitatea. Unul dintre secrete stă în combinaţiile atipice. Quinoa poate fi delicioasă într-o salată în care se presară din belşug brânză feta, ricotta sau gorgonzola, peste care ar urma nuci şi fructe uscate. Combinaţia dintre dulce şi sărat este memorabilă. 

Pilaf de quinoa cu năut, feta şi roşii uscate

4-6 porţii / aproximativ o oră

2 linguri ulei de măsline extra-virgin

1 bucată praz mărunţit

sare şi piper negru

1½ cană quinoa

½ cană de roşii uscate

½ cană năut scurs 

100 grame feta, sfărâmată 

2 linguri mărar tocat 

Toarnă uleiul într-o oală de sos, la foc mediu. Când s-a încălzit, căleşte prazul, cu sare şi piper. Aşteaptă timp de 8, 10 minute, până se înmoaie. Adaugă quinoa şi amestecă până începe să se lipească, timp de 5 minute. Adaugă roşiile, năutul şi 3 căni de apă. Măreşte focul până începe să fiarbă, acoperă oala şi las-o să fiarbă la foc mic. Stă pe foc timp 15, 20 minute până când quinoa absoarbe toată apa. 

Dă la o parte de pe foc şi las-o să stea 5 minute. Adaugă feta şi mărarul şi verifică dacă mai are nevoie de sare. Se serveşte caldă, dar şi rece, şi rezistă câteva zile în frigider, într-o caserolă. 

Citeşte şi:

Enchilada cremoasă cu pui şi quinoa

„Aurul incaşilor” – de ce este recomandat să consumăm quinoa

Pot vegetarienii să digere adevărul despre quinoa?

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite