Pizza: cum a ajuns mâncarea săracilor din Napoli cel mai iubit preparat din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţine mâncăruri sunt astăzi mai apreciate în întreaga lume decât pizza. Considerată în prezent mai degrabă un tip de fast food din cauza popularizării ei în Statele Unite şi asocierii ei cu o dietă mai puţin sănătoasă, pizza tradiţională este, în Italia, o mâncare autentică. Italienii îşi iau pizza foarte în serios, au reguli stricte privind pregătirea ei şi ţin mult la istoria acestui preparat tentant. Să vedem, deci, care este povestea lui.

Pizza aşa cum o ştim noi astăzi a apărut după secolul al XVI-lea, dar cuvântul în sine este mult mai vechi: el apare pentru prima dată într-un document în anul 997, apoi în alte documente medievale din Italia centrală şi de sud. Precursorul pizzei a fost, probabil, focaccia, o altă specialitate italiană sub forma unei pâini turtite pe care romanii antici o numeau panis focacius. Această pâine era servită în mod tradiţional cu diverse topping-uri, de regulă condimente şi plante aromatice, pentru a-i îmbunătăţi gustul. O pâine asemănătoare, denumită plakous, se servea şi în Grecia antică, cu ierburi, ceapă sau usturoi, dar şi în zone foarte îndepărtate precum India (paratha).

Focaccia s-a transformat în pizza în secolul al XVI-lea, după descoperirea Americii, când au fost de aduse din Lumea Nouă roşiile. Iniţial, adăugarea roşiilor pe blatul de pâine era o practică întâlnită mai degrabă în zonele sărace din sudul Italiei (mai precis la Napoli, locul de naştere al pizzei), motiv pentru care această mâncare şi-a făcut cu greu loc în alimentaţia cotidiană a italienilor. Cu timpul însă, topping-urile s-au diversificat, iar pe la jumătatea secolului al XIX-lea, Alexandre Dumas, tatăl, călătorind în Italia, a scris despre marea diversitate a sortimentelor de pizza.

O reţetă clasică: roşu, alb, verde

Cel mai cunoscut şi apreciat tip de pizza din Italia este clasica Margherita. Cu privire la originea acestei pizze relativ simple circulă o poveste veche: ea ar fi fost creată în 1889 de către napoletanul Raffaele Esposito. Cu ocazia vizitei cuplului regal la Napoli, el ar fi creat o pizza inspirată de culorile steagului italian – roşu (roşii), alb (mozzarella) şi verde (busuioc) – iar reginei Margherita i-ar fi plăcut atât de mult mâncarea încât pizza a primit numele ei.

Unii specialişti în domeniul pizzei (precum cei de la faimoasa pizzerie din Napoli „Da Michele” – una dintre cele mai vechi din oraş, fondată în 1870) consideră că există doar două tipuri de pizza autentice: Marinara şi Margherita. Cea din urmă am văzut deja cum se prepară; Marinara – numită astfel pentru că era pregătită, în mod tradiţional, de soţiile marinarilor atunci când aceştia se întorceau acasă – este şi mai simplă, blatul fiind acoperit doar cu roşii, oregano, usturoi şi ulei de măsline.

Citiţi continuarea articolului pe www.historia.ro

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite