Gustul mâncării se schimbă în funcţie de aşezarea din farfurie
0Ingredientele decorative pe care le vedeţi, de regulă, în restaurantele pretenţioase, pot face mâncarea, mai ales vegetariană, să pară mai gustoasă.
Cercetătorii americani au testat această teorie preparând acelaşi fel de mâncare pe care l-au aranjat diferit. Potrivit participanţilor, mâncarea decorată în mod creativ are un gust mai bun decât cea aranjată normal în farfurie.
„Mă bucură enorm faptul că bucătarii iau acum în considerare asemenea lucruri, pentru că din ce în ce mai mulţi oameni oamenii au început să mănânce în oraş. Trebuie să realizeze că ceea ce fac ei influenţează alegerile oamenilor în materie de mâncare pe o perioadă lungă de timp”, a declarat Debra Zellner, cercetător şi profesor în departamentul de psihologie al Universităţii de Stat Montclair din New Jersey, care a condus acest studiu.
În cercetările sale precedente, aceasta a descoperit că oamenii preferă ca mâncarea să fie aranjată ordonat şi frumos pe farfurie, însă a vrut să vadă ce se întâmplă dacă duce prezentarea la un nivel profesionist, aşa că a contactat Institutul Culinar al Americii din Hyde Park, New York, pentru o colaborare.
„Bucătarii au toate aceste idei despre ce ar trebui să facă şi în ce fel ar trebui să facă acel lucru, sub crezul că acest lucru contează foarte tare pentru consumator, însă nu există nicio dovadă, aşa că au fost foarte încântaţi să facă rost de una”, a spus Zellner despre colaborarea cu Institutul Culinar, care a recrutat un total de 91 de persoane fără experienţă în domeniul culinar, 35 de bărbaţi şi 56 de femei, cu vârste cuprinse între 20 şi 74 de ani.
Oamenilor le-a fost servite aceleaşi feluri de mâncare - piept de pui soté, pilaf de orez brun cu fasole verde şi migdale - însă au fost aşezate diferit. Într-una din seri, mâncarea a fost aranjată în modul tradiţional, cu puiul soté pe jumătate de farfurie, pilaful de orez brun în unul din cadranele de sus şi fasolea verde cu migdale în celălalt cadran.
Participanţii din cea de-a doua seară au servit o versiune mai sofisticată a aceleiaşi cine, cu cele trei feluri de mâncare amestecate în spirală şi sos „cernut” pe tot perimetrul farfuriei.
În ambele seri, participanţii au completat chestionare înainte şi după mese, au notat mâncarea după prezentare şi gust, şi au putut comenta liber. Cei care au primit preparatele aşezate atractiv pe farfurie au oferit note mult mai mari mâncărurilor decât cei care au consumat mâncarea servită în formă tradiţională. Când au fost întrebaţi despre specificul mâncării, participanţii care au dat note mai mari puiului şi orezului, fasolea verde fiind notată la fel în ambele situaţii.
Zellner a spus că rezultatele au fost foarte încurăjătoare, pentru că Institutul culinar al Americii doreşte să promoveze mâncarea sănătoasă.
„Este greu, uneori, să convingi oamenii să mănânce orez brun în locul orezului alb, aşa că, dacă prezentăm mâncarea într-o formă atractivă, am putea determina oamenii să mănânce alimente sănătoase pe care nu le-ar consuma, în mod normal”, a adăugat aceasta.
Laura Graf, un dietetician de la Centrul medical Montefiore din New York, nu a fost implicată în studiu, însă a declarat că nu a fost deloc surprinsă de faptul că nivelul de atractivitate al mâncării influenţează percepţia gustului a oamenilor. Aceasta crede că un alt motiv pentru care gustul a fost apreciat pozitiv este şi faptul că mâncarea a fost servită într-un restaurant scump, dar a ţinut să menţioneze că oamenii pot face ca mâncarea să arate sofisticat de acasă.
„Nu este necesar să cheltuieşti o gramadă de bani pe un fel de mâncare pe care îl poţi face acasă. Mâncarea poate arata cât de sofisticat vrei tu într-un mod economic. Oricine găteşte poate aranja legumele într-un mod atractiv pe p farfurie frumoasă. Pătrunjelul sau alte ierburi pot fi folosite pentru a orna mâncarea şi a-i da un aer pretenţios”, a precizat aceasta.
Şi muzica are un cuvânt de spus într-ale gustului
Dacă pe fundal cântă muzica potrivită, mâncarea ta va fi cu atât mai delicioasă, conform unor alţi cercetători.
„O cercetare mai veche a pus în lumină influenţele pe care le au anumite componente muzicale precum tempo-ul, volumul şi intensitatea asupra mâncatului şi chefului de cumpărături, dar prea puţine se ştiu despre efectul muzicii asupra percepţiei şi acceptării mâncării”, a spus Han-Seok Seo, un cercetător şi profesor la Departamentul de Ştiinţă culinară de la Unifersitatea Arkansas din Fayettevile, conducătorului studiului despre impactul muzicii asupra percepţiei gustului.
Seo şi echipa sa au „rearanjat” o piesă muzicală (Air on the G string) pe patru genuri diferite: clasic, jazz, hip-hop şi rock. Fiecare versiune a fost cântată solo sau de formaţii cu mai mulţi membri.
La studiu au luat parte 99 de persoane, care au fost aşezate în separeuri cu senzori şi cărora li s-au dat căşti, fiecare participant ascultând fie performanţe solo, fie de formaţie, pe toate cele patru genuri muzicale. Melodiile rulau câte 45 de secunde fiecare, timp în care participanţii, care consumau ciocolată sau gogoşari, au notat intensitatea mâncării cu note de la 0 (neplăcut) la 15 (extrem de plăcut) sau cu calificativul „puternic”.
Rezultatele au arătat că participanţii au acordat note mai mari mâncărilor atunci când au ascultat jazz, decât atunci când au ascultat hip-hop. Muzica clasică, însă, nu a făcut nicio diferenţă.
Seo a sugerat că producătorii de mâncare s-ar putea folosi de descoperirile sale.
„Bazat pe descoperirile mele curente, în campaniile publicitare la ciocolată ar putea să fie introduse note de jazz pentru a atrage şi mai mulţi consumatori de ciocolată”, a spus acesta.
Citeşte şi:
Bezele glazurate, un desert pe gustul tuturor
Grepfrutul, un aliment care poate fi folosit în realizarea a numeroase reţete culinare