Cum să găteşti cea mai bună supă cremă de năsturel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Precum salata rotundă şi moale, muştarul galben şi carnea de vită conservată, năsturelul este nefericita victimă a ipotezei, acum contestată, că ceea ce este străin este mult mai bun.

În trecut, frunzele, aduse în coşuri de răchită de la fermele din sudul Marii Britanii reprezentau micul dejun al claselor muncitoare, preparate fie în sandvişuri sau, în cazul celor foarte săraci, consumate fără niciun fel de preparare anterioară.

Felicity Cloakes, de la „The Guardian“, oferă secretele unei reţete prin care poţi găti cea mai bună supă cremă de năsturel.

Năsturelul

Deşi pot avea un gust robust, frunzele de năsturel sunt surprinzător de delicate, iar gătitul lor îndelungat, mai mult de 30 de minute, poate să le fure aroma.

Bucătarul englez Raymond Blanc, blogger pentru BBC, consideră că patru minute sunt suficiente, iar Denis Cotter, blogger pentru „The Guardian“, scrie în cartea lui, „Usturoi sălbatic, agrişe şi eu“, că năsturelul trebuie opărit separat, apoi cufundat sub jet de apă rece, înainte de a fi adăugat la supă. Blanc adaugă cuburi de gheaţă în tigaie din acelaşi motiv. Astfel, răcirea rapidă ajută năsturelul să-şi păstreze aroma şi culorile vibrante.

Baza supei

Cartofii sunt un ingredient popular în multe supe, acţionează ca un agent de îngroşare, dar Blanc îl evită. Însă cartofii au un gust surprinzător de bun şi apar ca o contradicţie cu caracterul proaspăt, verde al năsturelului.

De asemenea, şi făină poate fi utilizată, în conformitate cu învăţăturile cărţii de bucate „Larousse Gastronomique“, în care toate supele cremă conţin făină. Aroma de făină este mult mai subtilă decât cea a cartofului şi oferă supei o textură la fel de satisfăcătoare.

Ceapa

Aproape toată lumea îşi începe supa prăjind ceapa în unt, însă, alţi bucătari de renume folosesc praz. Cele două ingrediente, prazul şi cartoful, dau un gust specific supei, astfel că năsturelul nu îşi mai are rostul. Ceapa are un gust fin, dulce, care îmbunătăţeste calitatea supei.

Lichidul folosit la supă

În mod evident, lichidul este al doilea cel mai important element pentru o supă şi există o varietate de opţiuni oferite în reţetele existente. Blanc foloseşte apa, iar Cotter supa de legume, cu gust de pui, care are mereu succes în supele de legume. Cloakes spune că nu trebuie uitată apa, care, la rândul ei, dă supei un gust foarte bun.


Alte ingrediente surpriză

Blanc adaugă spanac pentru „a accentua puternicele calităţi piperate ale năsturelului“ care, explică Cloakes, deşi foarte bun la gust, nu este tocmai extraordinar într-o astfel de supă. Cotter adaugă vin alb şi o crenguţă de cimbru, care îi conferă un gust franţuzesc.
 

Ingrediente:

40 de grame de unt
1 ceapă, tocată mărunt
1 vârf de cuţit de sare
1 lingură de făină
400 de mililitri de lapte
420 de grame de năsturel, spălat şi fărâmiţat
75 de mililitri de smântână

Untul se pune într-o tigaie mare, la foc mediu-scăzut, şi se adaugă ceapa. Se asezonează şi se fierbe uşor până se înmoaie, dar ceapa nu trebuie să capete o culoare prea închisă. Se adaugă făină şi se lasă la fiert timp de un minut.

Treptat, se adaugă laptele şi 250 de mililitri de apă. Se aduce chiar la punctul de sub fierbere, se acoperă şi apoi se lasă să fiarbă timp de 5 minute.

Între timp, se prepară un castron mare de apă cu gheaţă. Se pune apă într-o oală şi se lasă la fiert, după care se adaugă năsturelul pentru a se înmuia – se lasă la opărit - (se păstrează câteva frunze pentru ornat). Apoi se scot, se strecoară, şi se pun în apa cu gheaţă.

Năsturelul răcit se pune în tigaie. Se amestecă bine, se adaugă smântâna şi se condimentează după gust. Se poate reîncălzi dacă este necesar, dar este delicios şi cald şi rece.

Poftă bună!

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite