În manualul de bucătărie clasică italiană publicat de Ada Boni în anul 1930 nu se găseşte această reţetă. Primele menţionări apar după anul 1944, după eliberarea Romei de sub ocupaţia fascistă de către americani. Soldaţii americani găteau cu ingredientele pe care le cunoşteau: ouă şi bacon, astfel că au creat reţeta de paste carbonara. Reţeta a fost apoi preluată de către bucătarii italieni, care i-au adăugat guanciale (guşă de porc) şi pecorino romano (brânză tare de oaie).
 
În cartea „Cucina teoretico-pratica“ (Bucătăria teoretico-practică) scrisă de Ippolito Cavalcanti, apărută în 1837, se menţionează o reţetă de paste cu ouă bătută, piper şi brânză.
 
Acum, care e originea adevărată, nimeni nu ştie cu exactitate şi nimeni nu mai ştie care e reţeta originală :)
 
După ce v-am lămurit bine, să trecem la reţeta de Paste carbonara.
 
Ingrediente pentru 3 porţii:
 
  • 300 g paste (spaghete, tagliatelle, penne)
  • 3 ouă
  • 150 g guanciale (guşa de porc)
  • sare
  • piper proaspăt măcinat
  • 150 g pecorino romano (brânză uscată de oaie)
 

 
 
Spor la gătit gustos şi sănătos! 
 
Nu uitaţi ingredientul minune: presaraţi din belşug cu dragoste şi cu un strop de bunătate!