10 ingrediente neaşteptate care fac parte din mâncarea noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce francezii au arătat cu degetul spre abatorul din România, în scandul cărnii de cal vândută drept carne de vită în Europa, specialiştii din industrie au elaborat o nouă listă a ingredientelor, mai puţin apetisante, presărate în bucate. Arsenicul din bere şi părul de şobolan din ciocolată sunt doar două dintre secretele păstrate de marii comercianţi.

Arsenic

Una dintre cele mai puternice substanţe chimice, arsenicul, era folosit în trecut ca depilator pentru îndepăratarea părului din zonele intime. Treptat, industria gastronomică i-a schimbat utilitatea şi l-a transformat într-un element culinar. Chiar dacă a fost descoperit în orez, suc şi apă, furnizorii nu au luat nicio măsură împotriva acestei substanţe folosite, în Roma Antică, pe post de otravă. Mai nou, cercetătorii germani au descoperit urme de arsenic şi în bere. Pentru a scăpa de materia vegetală şi resturile de drojdie, producătorii folosesc sisteme de filtrare cu diatomit, o rocă sedimentară silicioasă care conţine fier şi metal. Din cauza acestui proces, oamenii consumă bere cu arsenic, susţin specialiştii care recomandă băuturile nefiltrate.

Părul uman

Deşi sunt parte integrată a proteinelor şi au devenit esenţiali pentru funcţionarea sistemului imunitar, nu toţi aminoacizii au aceeaşi componenţă. L-Cysteine, unul dintre elementele folosite pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor, aşa cum este pâinea, poate fi găsit în penele de raţă şi pui, dar şi în părul uman. Cele mai mari cantităţi de păr folosite pentru a produce L-Cysteine provin din China, relatează publicaţia „The Guardian“. Pentru a evita neplăceri, specialiştii îi sfătuiesc pe consumatori să cumpere pâine de la brutăriile locale.

Antigel

Specialiştii avertizează că nu orice tip de băutură răcoritoare conţine glicol, adică antigelul folosit în industria auto, cosmetică şi farmaceutică. Proprietăţile acestei substanţe sunt numeroase, aşadar compania americană DOW, care activează în industria chimică, a încercat să exploateze potenţialul acestui element.

Secreţiile castorului

Cei care adoră îngheţata de vanilie, căpşuni şi zmeură degustă, de fapt, secreţiile anale şi de urină de la castori, spun specialiştii. Castoreum, adică aditivul alimentar aprobat de organizaţia de sănătate americană, este acceptat în industrie, fiind clasificat drept o „aromă naturală“.

Vezicile urinare de peşte  

Iubitorii de bere înghit, pe lângă licoarea preferată, şi vezici de peşte, susţin cercetătorii. Producătorii folosesc cleiul din vezicile de peşte pentru a colora berea şi a-i oferi acea nuanţă gălbuie.

Gudron de cărbune

Foarte multe alimente conţin coloranţi, adică substanţe organice derivate din gudron de cărbune, aşa cum au descoperit cercetătorii. Aceştia au aflat, în 2007, că tartrazina galbenă, unul dintre coloranţii alimentari folosiţi de producători, îi încarcă pe copii cu energie. De atunci, orice produs comercializat în UE ce conţine coloranţi are şi o etichetă de avertizare.

Siliconul din implantele mamare

Gustoasele McNuggets preparate de lanţul fast-food McDonald's sunt printre meniurile alese de clienţi, deşi ingredientele folosite nu sunt sănătoase. Specialiştii au descoperit că doar 50% din respectivul fel de mâncare este cu adevărat pui. Cealaltă jumătate include derivaţi de porumb, zahăr, agenţi de dospire şi dimetilpolisiloxan, adică un tip de silicon folosit în produsele cosmetice.

Cojile fierte de gândaci 

Colorantul roşu, numit şi carmin, este o substanţă obţinută în urma fierberii cochiliei unui gândac în amoniac sau bicarbonat de sodiu. Este nevoie de aproximativ 70.000 de gândaci pentru a produce un singur kilogram de vopsea, susţin specialiştii. În 2012, compania Strabucks a fost criticată pentru că a folosit acest aditiv în prepararea iaurtului, gemului şi prăjiturilor servite clienţilor.

Păr de rozătoare

Pentru a aduce un plus de aromă batoanelor de ciocolată, producătorii americani se folosesc şi de firele de păr ale rozătoarelor. Totuşi, FDA, una dintre organizaţiile de sănătate din S.U.A, a declarat că marii comercianţi folosesc firele de păr ale şobolanilor la o anumită cantitate de ciocolată şi numesc această procedură „un defect inevitabil“.

Boraxul

Chiar dacă S.U.A şi Canada au interzis producătorilor să folosească boraxul, Uniunea Europeană a rămas indiferentă. E285, aşa cum este cunoscut în industria alimentară, este utilizat pentru a controla aciditatea produselor şi pentru a le conserva. Boraxul poate fi regăsit în caviar, tăiţei şi preparate din orez.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite