Cum alegi o maşină second hand

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maşinile second hand sunt o opţiune mai bună din punct de vedere financiar decât cele noi. Care sunt avantajele unei maşini la mâna a doua şi de ce este recomandabil să optezi pentru un asemenea automobil ne explică specialiştii.

Primul şi cel mai evident avantaj este preţul. Nu numai că valoarea maşinii second hand este mai mică, dar şi pierderea financiară a proprietarului unei maşini second hand este mai mică, în timp.

Cum alegi o maşină second hand în funcţie de pierderile de cost

Se spune că o maşină nouă îşi pierde 10% din valoare numai ce ai scos-o pe uşa dealerului. În general, o maşină pierde între 30-45% din valoare în primii 2-3 ani după ce a fost cumpărată, nepunând aici la socoteală eventualele incidente prin care trece automobilul, care pot să scadă şi mai mult preţul. Mai precis, valoarea unei maşini noi se depreciază cu 20% după primul an de la cumpărare, în al doilea an cu 30%, iar la sfârşitul celui de-al treilea an ajunge la 40-45%. După primii 3 ani, valoarea maşinii se depreciază într-un ritm mult mai scăzut. Astfel, dacă proprietarul unei maşini noi se poate aştepta la pierderi semnificative de preţ, cel care s-a orientat la o maşină second hand se va bucura de un ritm de depreciere mult mai mic, ceea ce se traduce, în cazul revânzării automobilului, într-un preţ de exploatare anual mult mai mic.

Cum alegi o maşină second hand în funcţie de vârsta ei

Maşina veche, dar cât de veche? Bine-nţeles, răspunsul stă, în primul rând, în bugetul tău. Ideal, maşina second hand ar trebui să aibă 2-3 ani vechime. A trecut deja termenul în care a pierdut accelerat din valoare, dar este încă fiabilă. Constructorii s-au adaptat la societatea de consum şi maşinile sunt gândite şi construite astfel încât să nu aibe probleme deosebite în primii 5-8 ani de funcţionare. După această perioadă, încep să „cadă” din piese iar drumul la service începe să producă găuri consistente în buzunar. Şi în această privinţă există, însă, nuanţe, care ţin în primul rând de nevoile proprietarului. Dacă maşina nu este destinată unei utilizări intensive, zilnice, şi este în bună stare, atunci şi o maşină mai veche de 8 ani reprezintă o opţiune. Bine îngrijită şi “neforjată” zilnic, maşina poate să te ţină perioade lungi de timp, având avantajul evident al unui preţ foarte scăzut. În ambele situaţii, este foarte important să evaluaţi starea automobilului second hand într-un service, ca să vă protejaţi de viciile ascunse pe care le poate avea.

Cum alegi o maşină second hand: întreţinerea şi service-ul

În general, constructorii garantează maşina 5 ani. Ceea ce înseamnă că, în primii 5 ani, nu se aşteaptă la probleme deosebite şi îşi permit să asigure service clientului la costuri minime. Din experienţa dealerilor de maşini, perioada de viaţă fără ca piesele automobilului să se uzeze până la limita la care trebuiesc înlocuite, sau chiar să cedeze, este de aproximativ 8 ani, însă constructorul merge pe termenul de 5 ani, ca să rişte cât mai puţin în ceea ce înseamnă costurile de service pentru situaţiile neprevăzute care pot să apară. În principiu, durata medie de viaţă a unui autoturism agreeată de orice producător este de 8 ani. Nu-i mai puţin adevărat că există maşini de 10-11 ani, care au parcurs în mod real între 50 şi 100 de mii de kilometrii şi care se află într-o stare tehnică şi estetică excepţională. Aceste excepţii se numără printre cele mai bune afaceri pe care le poţi face când achiziţionezi o maşină la mâna a doua.

Cum alegi o maşină second hand: reguli de bază

1. Îţi stabileşti bugetul

2. Îţi stabileşti priorităţile, bunăoară ce fel de maşină îţi este necesară (maşină de familie, maşină de mic litraj pentru traficul din oraş, tracţiune normală sau 4X4, diesel sau benzină etc)

3. Lista minimă de dotari pe care le consideri indispensabile

4. Începi să te interesezi în cercul de prieteni şi amici. Un utilizator al unei anumite mărci de maşină este o sursă de încredere, chiar dacă este puţin tentat să-şi laude propriul automobil. În plus, este posibil să-ţi găseşti un automobil disponibil chiar în cercul de prieteni şi cunoştinţe.

5. Căutarea on-line, pe site-urile de specialitate, a genului de maşină pe care ţi-ai ales-o

6. Întâlniri pentru vizionare

Cum alegi o maşină second hand: faza de pre-achizţie

Odată ce te-ai orientat către o anumită maşină sunt câteva lucruri de care trebuie să te asiguri înainte să dai banii:

1. Verifică kilometrii reali (nu se pot verifica decât în urma unui istoric imaculat al automobilului. Nu pe cartea de service, pe care ţeparii găsesc soluţii s-o măsluiască. Verificarea certă se face în sistemul informatic al service-urilor unde i s-a făcut mentenanţa)

2. Istoricul de service existent. Este important de verificat în istoricul de service - nu numai ceea ce ţine de mentenanţa automobilului, ci şi ceea ce ţine de reparaţiile de tinichigerie şi vopsitorie. Trebuie să ştiţi că o maşină care a suferit daune pe elementele de rezistenţă ale caroseriei nu mai prezintă aceeaşi siguranţă în cazul unui nou accident.

3. Evaluarea tehnică în service-ul producătorului, cea mai precisă din punct de vedere calitativ. (Dacă vânzătorul ezită şi caute să evite evaluarea la reprezentanţa producătorului mărcii de maşină, este foarte probabil să aibe ceva de ascuns şi ar fi sănătos să renunţi la achiziţie) În plus, la orice evaluare completă – mecanică şi de tinichigerie – făcută la service-ul producătorului maşinii, în cazul în care problemele depistate sunt şi remediate, primeşti garanţii pe diferite perioade de timp, de la data achiziţiei.

Cum alegi o maşină second hand – avantajul dealerului autorizat

În afara autoturismelor scoase la vânzare de persoane particulare, în ultimii ani a apărut şi opţiunea dealerilor autorizaţi. Dacă chilipirul este mai greu de găsit la comercianţii autorizaţi de maşini, aici beneficiezi de alte avantaje, cum ar fi sistemul de finanţare în rate sau leasing. Totodată, la dealerul autorizat ai garanţia unui istoric de service corect. 

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite